Συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL στο Παρίσι από 16 έως 20 Οκτωβρίου 2016

Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL θεωρείται  μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τροφίμων και  Ποτών στην Ευρώπη. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στο Παρίσι και αποτελεί παγκόσμιο σημείο συνάντησης και προβολής των εταιριών και των προϊόντων του κλάδου. Συμμετέχουν πάνω από 7.000 επιχειρήσεις τροφίμων από 100 και πλέον χώρες με μεγάλο αριθμό εμπορικών επισκεπτών και δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο.

H SIAL 2016 θα διεξαχθεί από 16 έως 20 Οκτωβρίου  στο Eκθεσιακό Πάρκο PARIS NORD VILLEPINTE, στο Παρίσι/Γαλλία και στον εκθεσιακό χώρο Parc d’ exposition, αναμένεται δε να την επισκεφτούν πάνω από 150.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης  στη SIAL εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Περιφέρειας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αγροδιατροφικού τομέα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της και την αύξηση των εξαγωγών της, μέσω της υποβοήθησης των επιχειρήσεων και αποσκοπεί στη διεύρυνση της πελατειακής τους βάσης και το άνοιγμα νέων αγορών σε χώρες του εξωτερικού.

Στην προσπάθειά της αυτή εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην παραπάνω έκθεση μισθώνοντας συνολικό χώρο  60 τ.μ. και για το λόγο αυτό απέστειλε πρόσκληση στα εμπορικά επιμελητήρια της Περιφέρειας για να της γνωρίσουν τις επιχειρήσεις που προτίθενται να συμμετάσχουν. Αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον 12 επιχειρήσεις, ενώ τελικά θα συμμετάσχουν  8.

Η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος με την υπ’αριθ.9/79/12-7-2016 απόφασή της αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της συμμετοχής αυτής, καλύπτοντας ένα μέρος του κόστους συμμετοχής της κάθε επιχείρησης,  και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί  να ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή μετά από συζήτηση του θέματος  γνωμοδότησε υπέρ της συμμετοχής της Περιφέρειας στην παραπάνω έκθεση και την ένταξη στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Η εν λόγω δράση θα καλυφθεί από το έργο με ΚΑ: 160011003  και τίτλο  «Συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό και εσωτερικό  εκτός τουρισμού» του Μέτρου 3.4 του άξονα 3 του Τεχνικού Προγράμματος 2016(ΚΑΠ 20%) με πίστωση 10.000 ευρώ.

Οι 8 επιχειρήσεις της Περιφέρειας που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην  έκθεση SIAL 2016 θα συμμετάσχουν μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ENTERPRISE GREECE) με τον οποίο έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση και έχουν καταθέσει προκαταβολές.

Για το λόγο αυτό η  Περιφέρεια η οποία θα καλύψει μέρος της συμμετοχής των πρέπει να συμμετάσχει υπό τον ίδιο φορέα, (Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ)), με τον οποίο θα υπογραφεί σχετική σύμβαση και  θα καλύπτει :

  •  Ενοίκιο του χώρου
  • Κατασκευή και βασικό εξοπλισμό stand
  • Αποστολή των εκθεμάτων στην έκθεση και ασφάλιση των εκθεμάτων (δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή τους στην Ελλάδα)
  • Τεχνικές και λειτουργικές δαπάνες του περιπτέρου
  • Επιτόπια παρουσία υπαλλήλου και αριθμού διερμηνέων – βοηθητικού προσωπικού, για το σύνολο των εκθετών
  • Καταχώριση του εκθέτη στον επίσημο κατάλογο της Έκθεσης
  • Παροχή στοιχείων για την αγορά

Έχοντας υπ΄όψη τα παραπάνω

Εισηγούμαστε

Την Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης στην Διεθνή Έκθεση SIAL 2016, με την μίσθωση χώρου 60 τ.μ., συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης ποσού 10.000 ευρώ , συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, και κάλυψη μέρους της δαπάνης από τους ίδιους τους εκθέτες.

Κοινοποίηση

Εκτελεστική  Γραμματέα

Με Εντολή Περιφερειάρχη              Ο Αν. Γενικός Διευθυντής

Γεώργιος Τσακίρης