Λαγός, χελώνα και στρουθοκάμηλος η Κυβέρνηση στο Προσφυγικό

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 

Η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει να είναι κατά βάση επικοινωνιακή πολιτική. Σήμερα στην Ειδομένη αποφάσισε να αποκλείσει τους επαγγελματίες της ενημέρωσης. Η κυβέρνηση κατέχει τη μοναδική και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια.

Κυβερνά ως πρακτορείο ειδήσεων.

Δεν έχει εξηγήσει επαρκώς μέχρι σήμερα ούτε γιατί άφησε να εξελιχθεί το φαινόμενο Ειδομένη ούτε γιατί δημιουργεί καταυλισμούς μόνο στη Βόρεια Ελλάδα.  Δεν έχει παρουσιάσει κανένα χρονοδιάγραμμα και σχέδιο για τις απαιτούμενες διαδικασίες ασύλου που θα οδηγήσουν στην μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Περηφανεύεται γιατί θα ξεκινήσει, δυο μήνες μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, προκαταγραφή αιτημάτων ασύλου μεταθέτοντας την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας στο άδηλο μέλλον. Αποκρύπτει ότι χωρίς αιτήσεις ασύλου δεν υπάρχει πρόγραμμα μετεγκατάστασης και μεταθέτει τις ευθύνες στις απρόθυμες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Untitled XASAPIS 5

Δεν δείχνει να προβληματίζεται για τα νομικά εμπόδια που συναντά η εφαρμογή της συμφωνίας στα νησιά που έχουν μετατραπεί σε φυλακές προσφύγων.

Όταν όλη η Ευρώπη συζητά για την αδυναμία της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της είτε για την απελευθέρωση της βίζας είτε για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων ο πρωθυπουργός αλλάζει θέμα συζήτησης.

Η κυβέρνηση της χώρας αποδεικνύεται λαγός όταν της ζητείται από την ΕΕ να υιοθετήσει αμφιλεγόμενα μέτρα, χελώνα όταν πρέπει να εφαρμόσει μέτρα προς το συμφέρον των προσφύγων και της ελληνικής κοινωνίας και στρουθοκάμηλος στις σχέσεις με την Τουρκία.