Χρήση κράνους: καλές πρακτικές (αποτελέσματα έρευνας)

«Κάθε απαγόρευση που επιβάλλεται είναι ομολογία αποτυχίας να εκπαιδεύσουμε»
 

Όσοι κινούμαστε στους καθημερινούς ελληνικούς δρόμους γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η χρήση του εξοπλισμού προστασίας από τους μοτοσυκλετιστές και ιδιαίτερα η χρήση του κράνους απέχει πολύ από το επιθυμητό. Ειδικά για το κράνος, το μόνο υποχρεωτικό από το Νόμο, μέσο προστασίας υπάρχει και ποσοτική και ποιοτική υστέρηση. Ποσοτική διότι πολλοί μοτοσυκλετιστές ειδικά με μοτοποδήλατα ή scooters δε χρησιμοποιούν κράνος, ιδιαίτερα στις μικρές αστικές μετακινήσεις τους. Όταν πάλι χρησιμοποιούν είτε χρησιμοποιούν αμφίβολης ποιότητας κράνη ή τα κράνη «φοριούνται» με λάθος τρόπο (ανοικτός ο ιμάντας, στην κορυφή του κεφαλιού κλπ).
Για όποιον δεν το έχει προσέξει, οι εικόνες είναι γύρω μας! Aς κοιτάξει!
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας «Μοτοθέσις» διεξήγαγε έρευνα (2014-2015), ως μέλος του European Road Safety Charter, για την ανάπτυξη καλών πρακτικών (best practices) σε ό,τι αφορά τη συστηματική και ορθή χρήση του κράνους από όλους τους μοτοσυκλετιστές (οδηγούς & συνεπιβάτες μηχανοκίνητου δι/τρικύκλου). Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης καλών πρακτικών για την ασφαλή μηχανοκίνητη κινητικότητα του European Road Safety Charter, ώστε να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία περιστατικά. Μελετήθηκαν αντιλήψεις εφήβων & νέων, όπως και μοτοσυκλετιστών (Λέσχες ΜΟΤ.Ο.Ε) σχετικά με τη χρησιμότητα του κράνους και τις ανορθόδοξες πρακτικές που διαπιστώνονται, με σκοπό να αναπτυχθεί ένα σώμα προτάσεων για την ανάπτυξη καλών πρακτικών, που θα υποστηρίξουν/ενισχύσουν την ευρεία, συστηματική και ορθή χρήση του κράνους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί και διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω του δικτυακού τόπου του Ινστιτούτου (www.motothesis-motoe.org).

Τίτλος: Χρήση κράνους: έκθεση έρευνας και αποτελεσμάτων
ISBN: 978-618-82582-0-4 Copyright © 2016 Μοτοθέσις
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ» έχει ως ιδρυτικό φορέα τη Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΜΟΤ.Ο.Ε. – www.motoe.gr) και τις Λέσχες της, στις οποίες και απευθύνθηκε για να συλλέξει μέρος των δεδομένων της έρευνας, ως μία από τις πηγές με τους καλύτερα ενημερωμένους χρήστες του μηχανοκίνητου δικύκλου. Επίσης, το Ινστιτούτο απευθύνθηκε στους νέους, ως συνέχεια της συστηματικής και ευρείας επικοινωνίας σε όλη την Ελλάδα που έχει καθιερωθεί πλέον από το 2012, μέσω του εγκεκριμένου από το Υπουργείου Παιδείας προγράμματος με τίτλο: “Μοτοσυκλετώντας…χαίρομαι“.
«ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ» Πηγή (Άρθρα/Δημοσιεύσεις)

*******************************************************
Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας είτε μέσω της φόρμας επικοινωνίας, είτε στο e-mail: info@motothesis-motoe.org