ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ


Παρασκευή 15-4-2016 Ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου εἰς τόν πανηγυ-
ΩΡΑ: 19:00-21:00 ριζοντα Ἱερό Ναό Ἀκαθίστου Ὕμνου Ξάνθης.

Κυριακή 17-4-2016 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς.

ΩΡΑ: 18:00-20:00 Ε΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό
Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

Τετάρτη 20-04-2016 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώ-
ΩΡΑ: 18:30-20:00 ρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ»
Ο Κύριος βαδίζει προς το μαρτύριο και οι Μαθητές Του ονειρεύονται μεγαλεία. Τους προλέγει το σταυρικό Του Θάνατο και εκείνοι, χωρίς να πολυκαταλαβαίνουν την τραγικότητα της προφητείας, διαποτισμένοι από το κοσμικό πνεύμα της φιλοδοξίας, ποθούν τιμητικές διακρίσεις. Ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης σπεύδουν να προλάβουν τους άλλους στην εξασφάλιση των πρωτείων. Διδάσκαλε, του λένε, τώρα που θα καθίσεις σε θρόνο βασιλικό, δώσε μας τις δύο πρώτες θέσεις στο βασίλειό Σου. Κάνε μας τη χάρη να καθίσουμε ο ένας στα δεξιά σου κι ο άλλος στα αριστερά Σου. Ο Κύριος τους κοιτάζει περίλυπα: «Ουκ οίδατε τι αιτείσθε», τους απαντά με πόνο. Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Εγώ σας μιλώ για θυσίες και σεις ποθείτε πρωτοκαθεδρίες.
Πόσες και πόσες φορές ο Χριστός αναγκάζεται να επαναλάβει τον ίδιο λόγο σε πολλούς μαθητές Του και σήμερα. Πόσο μικροπρεπείς είναι συχνά οι πόθοι και τα αιτήματά μας! Λαχταράμε τιμές, διακρίσεις, πρωτεία, δύναμη, χρήμα, δόξα, επιβολή στον κόσμο αυτό. Και το τραγικό είναι ότι τα ζητάμε από Εκείνον πού περιφρόνησε αυτά και αποκάλυψε τη μηδαμινότητά τους. Ο ένας ζητά από τον Χριστό να του εξασφαλίσει κέρδη πολλά. Ο άλλος δεν παύει να ποθεί θέσεις και αξιώματα στην πολιτεία η και στη Εκκλησία. Ο Κύριος τονίζει την θυσία και αυτός μηχανεύεται το παν για να ικανοποιήσει την κενοδοξία του.
Στην εποχή μας, που η κοσμική νοοτροπία βρίσκεται σε έξαρση, οι άνθρωποι εύχονται και προσπαθούν να δίνουν όσο το δυνατό λιγότερα και να παίρνουν όσο το δυνατό περισσότερα: στη δουλειά τους, εκμεταλλευόμενοι τον κόπο των άλλων στο σπιτικό τους, με την επιθυμία να εξουσιάζουν σύζυγο, παιδιά, συγγενείς. Σ αυτή την τάση χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Το ορθό αίτημα δεν είναι «τι εξυπηρέτηση μπορώ να περιμένω από τους άλλους», αλλά «τι βοήθεια μπορώ να προσφέρω».
Το μεγαλείο που ζητάμε αναμένοντας έκτακτες ευκαιρίες, βρίσκεται στα χέρια μας, στην καθημερινή απλή πραγματικότητα όταν είμαστε έτοιμοι να διακονούμε τους άλλους, χωρίς καμμιά απαίτηση ανταποδόσεως, αναγνωρίσεως. Ας αναλογισθούμε πόσο συντελούν στην ανύψωση της ζωής μας οι σεμνοί εκείνοι άνθρωποι που χωρίς πολλά λόγια και διαφημίσεις εξυπηρετούν και θυσιάζονται για τους άλλους. Να Θυμηθούμε τους αγίους της Εκκλησίας μας, που με την ταπεινόφρονη αγάπη τους ζωογονούν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Και τότε θα νοιώσουμε πιο βαθειά τι υπέροχος είναι ο δρόμος, που χαράζουν τα λόγια αυτά του Κυρίου: «Ος εάν θέλη γενέσθαι μέγας εν υμίν έσται υμών διάκονος». ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ανακοινωση.
Γνωστοποιεῖται ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη, ὅτι τήν Κυριακή, 17 Ἀπριλίου 2016 καί ὥρα 18:00, κατά τήν διάρκεια τῆς ἀκολουθίας τοῦ Ε΄ Κατανυκτικοῦ Ἑσπερινοῦ στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης, θά ὁμιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου καί Σιατίστης κ.κ. Παῦλος μέ θέμα: «Δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τά ἐμά πταίσματα».