Δήλωση του Υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλη Τζελέπη

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανίκανη να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), η οποία θα διασφάλιζε την βιωσιμότητά της και θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας, έχει οδηγήσει την ΕΒΖ σε δρόμους αβεβαιότητας.

Παρά την προσπάθεια εξυγίανσης της ΕΒΖ, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κεφαλαιακή ενίσχυση των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την εξασφάλιση της ρευστότητας της ΕΒΖ, τη στήριξη της βιομηχανίας, των παραγωγών και της τευτλοκαλλιέργειας, το αποτέλεσμα αποδείχτηκε άκαρπο. Η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει ζημιές παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις της διοίκησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενώ έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) δεν έχει ακόμα πληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς για το 2015.

Δυστυχώς, αντί η ΕΒΖ να αναδειχθεί σε κύριος παράγοντας της τευτλοκαλλιέργειας στην Βαλκανική αγορά και να συμβάλλει θετικά στην Εθνική οικονομία, σήμερα βρίσκεται υπό την απειλή του «κλεισίματος».

Οι πολιτικές πρακτικές της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον ενταφιασμό των μεγάλων δυνατοτήτων της ΕΒΖ και συντελούν στον αφανισμό ενός σημαντικού αγροτικού προϊόντος. Έστω και στο «παρά πέντε» προσδοκούμε ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.