Κλίμα συναίνεσης στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα φαίνεται να διαμορφώνεται στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το Προσφυγικό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την ώρα πραγματοποείται διάλειμμα για τη σύνταξη κοινής δήλωσης, την οποία δεν θα στηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ενώ έχει ήδη αποχωρήσει από τη σύσκεψη ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις.

Για «κλίμα σύγκλισης» μιλούν πηγές της ΝΔ

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, εθνικό σχεδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και αναγνώριση των κυβερνητικών ευθυνών, ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευή τους και την την κοινωμική τους ένταξη.

Κατά τίς ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενω κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Δηλώσεις του Δ Κουτσούμπα κατά την αποχώρησή του

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία εξέλιξης αυτού του τεράστιου ζητήματος, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για λόγους που εξήγησε στις δηλώσεις του.

«Ως ΚΚΕ καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και για το πώς θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω από αυτήν την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα» προσέθεσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν, ότι η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου, που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.