Ρωτήσαμε πολλά και διάφορα τον Υφυπουργό κοντά στον Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, που ταλανίζουν την καθημερινότητα μας. Παραθέτουμε αυτούσια την συνέντευξη του έτσι όπως προέκυψε από την απομαγνητοφώνηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ XANTHITIMES.GR

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Παυλικιάνο της ιστοσελίδας xanthitimes.gr
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανήμερα Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα, δηλώσατε ότι «τελείωσαν τα πέτρινα χρόνια που για πέντε χρόνια επέβαλαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλου και ότι το τέλος του 2016 θα βρει την Ελλάδα σε μια πορεία ανάπτυξης». Αυτό το πιστεύετε αληθινά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως και το πιστεύω. Είναι απόφαση αυτής της κυβέρνησης να τελειώνουμε με όλες τις εκκρεμότητες που έχουμε έναντι των Θεσμών.
Το 30% είναι μέτρα που έπρεπε να είχαν πάρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά που προτίμησαν να «πετάξουν πολλές μπάλες» στην εξέδρα. Ανάμεσα σε αυτές το ασφαλιστικό, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και της διαφθοράς.
Η κατάσταση «σερνόταν» επί πέντε ολόκληρα χρόνια, κάνοντας τους Έλληνες να παραμιλούν.
Επαναλαμβάνω, ότι εμείς – μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – θα έχουμε κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα, ανεξάρτητα με την δυσκολία τους, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στην επικύρωση της πρώτης αξιολόγησης, στη ρύθμιση του χρέους και στη διαχείριση του εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος των 35 δις.
Σαμαράς και Βενιζέλος κορόιδευαν συστηματικά και Έλληνες και ξένους. Εμείς μπορεί να «παγώσαμε» κάποιες προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά θα τηρήσουμε την «τριετή συμφωνία εξόδου από τη κρίση» και μέχρι το τέλος της τετραετίας θα αποδείξουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, ότι τελικά θα γίνουν πράξεις τα όσα δεσμευτήκαμε.
ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ ΚΑΙ ΒΥΣΣΟΔΟΜΟΥΝΤΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και οι πληροφορίες, ότι οι Θεσμοί ζητούν, πέρα από τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι, πρόσθετα μέτρα 7 δις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προτιμώ να βλέπω την «Ραδιοαρβύλα» του Αντώνη Κανάκη και της παρέας του, που είναι από τα κορυφαία προγράμματα, παρά να δίνω σημασία στη… ραδιοαρβύλα ξένων ΜΜΕ, αλλά και εγχώριων, που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εννοείτε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα δεν βλέπετε, ότι όσο προχωρεί η τήρηση της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς, τόσο βυσσοδομούν οι γνωστοί εκείνοι κύκλοι, που περιστρέφονται γύρω από τον Σόιμπλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Προφανώς με οδηγίες τους και με πρόθυμους υποστηρικτές τους ημεδαπούς συνεταίρους τους.
Ακόμη και την τρύπα μιας βελόνας την εμφανίζουν ως τρύπα… κρατήρα στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ή προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντιδράσεις στη διεθνή οικονομική και πολιτική αγορά εις βάρος της πατρίδας μας.
Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν «μασάει» τέτοια «μαύρα» κόλπα και τέτοια άθλια προπαγάνδα, η οποία είναι επίσης προφανές, ότι μέσα σε όλα στοχεύει και στην απαξίωση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, που με άξονα την Νότια Ευρώπη, αρχίζουν να ανατρέπουν σκληροπυρηνικές νοοτροπίες και να επαναφέρουν την Ε.Ε. εκεί που την ήθελαν, εκεί που την στήριξαν και την υπηρέτησαν ηγέτες, όπως ο Σμίτ, ο Ντ’ Εστέν, ο Καραμανλής. Ηγέτες που όραμα τους είχαν την «Ευρώπη των Λαών – Εθνών και Αλληλεγγύης» και όχι την Ευρώπη της όποιας Μονοκρατορίας.
Η ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Πρόεδρος σας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε σε συνέντευξη του, ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν μέχρι τέλους τον Αλέξη Τσίπρα. Πώς το σχολίαζετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επικροτώ απολύτως. Κάναμε μια έντιμη πολιτική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να διαχειριστούμε την κρίση και να απαλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα από τα μνημόνια, με το τέλος αυτής της τριετούς συμφωνίας με τους Θεσμούς.
Βεβαίως και έχουμε τις διακριτές διαφορές μας, αυτό ήταν κατανοητό από την αρχή. Και αυτές φάνηκαν και στον τρόπο με τον οποίο οι ΑΝΕΛ συμπεριφερθήκαμε κοινοβουλευτικά τόσο στο θέμα της «Ιθαγένειας», όσο και στο «Σύμφωνο συμβίωσης». Εμείς πράξαμε κατά συνείδηση, αλλά όπως διαπιστώσατε, οι πρόθυμοι να πουν τα «ναι» ήταν από τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Και με την ευκαιρία θέλω να υπογραμμίσω – παρά τα όσα περί του αντιθέτου – έλεγαν πολλοί πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου – ,η συγκεκριμένη κυβέρνηση υπηρετεί με συνέπεια τόσο τα εθνικά μας θέματα, όσο και τα θέματα Άμυνας.
Προσωπικά, έχω εμπιστοσύνη στο τρόπο που τα χειρίζονται ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και αν στραβώσει κάτι καθ’ οδόν; Όπως για παράδειγμα στο θέμα της Μακεδονίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέχρι στιγμής όλα είναι ελεγχόμενα. Αλλά εάν, όπως για παράδειγμα στο θέμα της Μακεδονίας, υπάρξει εξέλιξη η οποία αντιβαίνει τα όσα ασπαζόμαστε εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, τότε θα το δηλώσουμε δημόσια και θα το «πολεμήσουμε» δημόσια.
Εγώ προσωπικά μένω στη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Απρίλιο του 1992 στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, δήλωση που διακόπηκε από λυγμούς του, ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική», απαντώντας τότε στην κυβέρνηση των Σκοπίων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στα εθνικά θέματα συμπεριλαμβάνετε και τα ζητήματα της Θράκης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά. Επειδή γνωρίζω εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, χωρίς να θέλω να μπω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες γιατί μιλάμε για εθνικά ζητήματα, σας υπογραμμίζω ότι σε καμία περίπτωση το Προξενείο και κάποιοι πρόθυμοί του θα επιβάλλουν τα δικά τους παιχνίδια. Έχουν γνώση οι φύλακες αυτής της κυβέρνησης. Μην νομίζετε οτι δεν αντιλαμβανόμαστε ορισμένα γεγονότα που ορθώς σημαδεύουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων ή ιστοσελίδων. Είναι επιλογή μας να αναλύουμε, να προσεγγίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα χωρίς ντόρο και φανφάρες. Μη ξεχνάτε οτι στη πολιτική πολλά πράγματα πρέπει γίνονται χωρίς να λέγονται. Και εκείνοι που ξεφεύγουν από τις εθνικές γραμμές που επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες, ξέρουν πολύ καλά το τι λέω…
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να ξαναγυρίσω στο θέμα της κυβερνητικής συνοχής. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real είπε ότι το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί και μάλιστα με περισσότερες από 153 ψήφους. Εκτιμάτε και εσείς το ίδιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τους 153 δεν έχω καμία αμφιβολία. Για τις παραπάνω ψήφους, προφανώς ο Πρωθυπουργός ξέρει κάτι περισσότερο.
Να σας πω κάτι; Στην αντιπολίτευση θα πρέπει να ψάξουμε για εκείνους που τίναξαν το ασφαλιστικό στον αέρα. Όχι μόνο με το κακουργηματικό PSI του Βενιζέλου με την ανοχή Σαμαρά, αλλά και με τον τρόπο που προηγούμενες κυβερνήσεις, από έλλειψη πολιτικού θάρρους, δεν προχωρούσαν σε εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού πλαισίου,
Όλες αυτές οι κυρίες και όλοι αυτοί οι κύριοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν κλείσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκκρεμότητα του ασφαλιστικού, σε δύο – τρία χρόνια δεν θα μιλάμε για περικοπές συντάξεων, αλλά θα μιλάμε για πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού και για «κατέβασμα ρολών» στις συντάξεις.
Έλαχε σε εμάς να κάνουμε αυτό που φοβήθηκαν να το κάνουν όλοι οι προηγούμενοι πετώντας ή την μπάλα στην εξέδρα – όπως έλεγα πριν – ή να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αυτούς θα πρέπει να κυνηγήσει ο λαός. Αυτοί είναι που έχουν όλη την ευθύνη και μάλιστα πολλοί εξ αυτών έχουν το θράσος να προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αναδρομικές αυξήσεις στις βουλευτικές τους συντάξεις.
Και εδώ έχω μία πρόταση.
Εάν όλοι οι πρώην βουλευτές παίρνουν σύνταξη από άλλη πηγή, δηλαδή από τη δουλειά που έκαναν πριν/μετά το βουλευτιλίκι τους ή παράλληλα με αυτό, τότε προτείνω στη Βουλή των Ελλήνων να νομοθετήσει άμεσα την περικοπή της βουλευτικής τους σύνταξης.
Έγιναν βουλευτές για να υπηρετήσουν την πατρίδα και όχι για να εξασφαλίσουν και άλλη σύνταξη. Εκτός και αν ήταν από εκείνους που δεν είχαν βάλει ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους. Οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πάρουν το κατώτατο όριο σύνταξης, όπως πολλοί συμπολίτες μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να τελειώνουμε με τις αστειότητες. Η χώρα έχει κυβέρνηση. Εμείς απλά ζητάμε εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα νομοθετήματα. Δεν ζητήσαμε ούτε συγκυβερνήσεις ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις.
ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά βγάλατε άκρη; Ισχύει ότι βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε από την Ένωση Κεντρώων, από βουλευτή του Βασίλη Λεβέντη, να καταψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης ώστε να πέσει η κυβέρνηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ένωση Κεντρώων οφείλει να πει το όνομα του βουλευτή από το Ποτάμι. Κρύβοντάς το, είναι συνένοχο μιας βαθιά αντιδημοκρατικής Κοινοβουλετικής νοοτροπίας.
Παράλληλα, εάν πράγματι βουλευτής του Ποταμιού έκανε τέτοια προσέγγιση, ας τιμήσει τα παντελόνια του και να βγει ο ίδιος να το ομολογήσει.
Εάν πάλι το Ποτάμι θεωρεί ότι το εμπλέκει σε σκοτεινά παιχνίδια το κόμμα των Κεντρώων, ας βγει ευθέως να το καταγγείλει, αλλιώς θα αποδείξει για ακόμα μία φορά ότι δεν είναι απλά ένα σιγανοποταμάκι, αλλά ένα ποτάμι με πολύ θολούρα.
Εδώ και τώρα και από τα δύο κόμματα, η πλήρης αλήθεια στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής διαφάνειας.
ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ::Να αποτολμήσω μία ερώτηση και για τα δρώμενα στη Νέα Δημοκρατία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαν ποια ερώτηση εννοείτε;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιόν βλέπετε νικητή στις εκλογές της επόμενης Κυριακής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα όσα ακούω από όλη την Ελλάδα μου καταγράφουν ως νικητή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αλλά να σας πω κάτι; Όποιος και να είναι ο νικητής, η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να είναι χαμένη, αν δεν αποβάλει την επιζήμια παρέα του Αντώνη Σαμαρά και των ακραίων συνοδοιπόρων του. Αν δεν φύγουν όλοι αυτοί από το κόμμα, η ΝΔ θα εξακολουθεί να είναι το μόρφωμα, όπως το κατάντησε ο Σαμαράς, και έτσι δεν θα μπορεί να ξαναγυρίσει στις αρχές που έχτισε και άφησε ως παρακαταθήκη ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Θα εξαϋλώνεται συνέχεια…
Ας γίνει αντιληπτό, ότι σε μια Δημοκρατία βασικός πυλώνας είναι και μία σοβαρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση, την οποία σήμερα στερείται η πατρίδα μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε πολύ έντονος επικριτής του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τόσο εύκολα ξεχνάτε την αποστασία του 1993, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προεδρικές εκλογές του 1995, την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος όταν ανέλαβε αρχηγός το 2010, με όλα τα επικίνδυνα ανοίγματα σε ακραίους που έκανε και την απαξίωσή του στο Κώστα Καραμανλή, υπερασπιζόμενος Μαίου με το ΠΑΣΟΚ, τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ένα τελευταίο ερώτημα: Πώς σχολιάζετε τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, από Μητροπολίτες όπως ο Αιγιαλείας και ο Κορινθίας, για το Σύμφωνο Συμβίωσης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ προσωπικά κρατώ τα όσα είπαν δημόσια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και ο Μητροπολίτης Σιάτιστας. Απόλυτα προσαρμοσμένοι στο κήρυγμα της Χριστιανοσύνης και στις Αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν βγάζει λεκτική βία και εκδικητικότητα, όσο κι αν ταλαιπωρείται, βασανίζεται, ματώνει.
Τα υπόλοιπα είναι θέμα του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου. Εκείνοι θα κρίνουν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ