«Πολιτικά έκθετος παραμένει για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Αποστόλου μετά την επαναλαμβανόμενη και πολυδιαφημισμένη πληρωμή των δικαιωμάτων των αγροτών.

Ο Υπουργός δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και διαρκώς επιχειρεί να παραπλανά τους αγρότες. Ενώ με δική του υπογραφή νομοθετούσε με εκπρόθεσμη Τροπολογία σε δικό του Νομοσχέδιο για τον συμψηφισμό και την επιστροφή των χρημάτων από το πακέτο Χατζηδάκη, την ίδια στιγμή δήλωνε ότι δεν θα το εφαρμόσει. Την ίδια ακριβώς τακτική συνέχισε και με την πληρωμή των δικαιωμάτων, προσπάθησε να παραπλανήσει τους αγρότες λέγοντας ότι θα πληρώσει το 90% της ενίσχυσης. Μετά την καθυστερημένη πληρωμή της 7ης Δεκεμβρίου 2015, οι αγρότες δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς πληρώθηκαν από το 90%, αφού εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς υπολογίσθηκαν και ποια είναι τα νέα δικαιώματα τους. Η αγανάκτηση μεγαλώνει καθώς στα βιβλιάρια των αγροτών μπήκε κάτω από το 50% της περσινής προκαταβολής.

Η πληρωμή είναι κολοβή. 112.000 αγρότες σύμφωνα με διαρροές του ίδιου του Υπουργείου δεν πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί να πληροφορήσει πώς έγινε η πληρωμή και πώς υπολογίσθηκαν τα δικαιώματα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς σε χιλιάδες αγρότες και ειδικά κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τι ποσά έλαβαν. Κάθε ώρα που περνάει οι εκπλήξεις και η αγανάκτηση μεγαλώνουν στις τάξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Νιώθουν εξαπατημένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Και σε αυτούς που πιστώθηκαν ενισχύσεις, όμως, υπάρχουν μικρές, μεγάλες ή και τεράστιες αποκλίσεις πληρωμών, κ. Υπουργέ, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να βρίσκονται σήμερα μετέωροι και σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας. Αποκλίσεις που κατά κύριο λόγο οφείλονται σε βασικά λάθη τηλεπισκόπησης, αλλά και σε μεταβιβάσεις παραγωγών, που επί έξι μήνες δεν προλάβατε να εξετάσετε!!! Εξίσου σκληρή, όσο και απαράδεκτη, είναι η πραγματικότητα για τους Νέους Αγρότες, που αντί ουσιαστικής στήριξης είδαν «ψίχουλα». Άνθρωποι που πίστεψαν στην προοπτική πρωτογενούς παραγωγής, βιώνουν σήμερα τον απόλυτο εμπαιγμό. Εκτός και εάν εσείς, κ. Υπουργέ, μπορείτε να βρείτε άλλον χαρακτηρισμό για το γεγονός ότι νέος κτηνοτρόφος με 300 πρόβατα λαμβάνει ενίσχυση 600 ευρώ!! Οκαταιγισμός των αρνητικών μέτρων και ενεργειών δεν έχει σταματημό. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αισθάνονται ήδη την αποστροφή της Κυβέρνησης σας προς τον πρωτογενή τομέα και βλέπουν με αγανάκτηση τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία παρακολουθεί τα γεγονότα που περνούν από μπροστά της χωρίς να παρεμβαίνει.

Η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι αγρότες λάμβαναν κάθε χρόνο την προκαταβολή 50% τον Οκτώβριο και εξόφληση του υπολοίπου 50% τον Δεκέμβριο. Τώρα η εξόφληση θα γίνει κατά το Πάσχα του 2016. Το πιστεύει αλήθεια ο κ. Αποστόλου;

Καλούμε τον Υπουργό να σταματήσει τα επικοινωνιακά τρικ με τις συνεντεύξεις και να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα που απασχολεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε όλη την χώρα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ενημερώσει τους αγρότες για τον τρόπο υπολογισμού των δικαιωμάτων και να δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων με αιτήσεις, αναθεωρήσεις στα πολλά λάθη που υπάρχουν ώστε κανένας αγρότης να μην χάσει τα δικαιώματα που δικαιούται».