ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΗΣ: Είμαστε έτοιμοι. “Δεν θα “πάμε” σχολείο”

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ: Είμαστε έτοιμοι για πάν ενδεχόμενο. Θα “πάμε” σχολείο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ: Πρέπει να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι για να πάρουν τα λεωφορεία τους μαθητές. Πρόβλημα στα Άβδηρα: “Θα δούμε για το αυριανό σχολείο”

Μετά από μία ανάπαυλα μερικών ημερών ο χιονιάς ξαναθυμήθηκε την Ξάνθη ξεκινώντας από τα ορεινά.

Γνωστή η ιστορία πια, μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι Ξανθιώτες, θα πρέπει να μάθουν, εκτός από την οικονομική κρίση, να ζούνε και με τα χιόνια.

Σημεία των καιρών;

Ο δήμος Ξάνθης ήδη ανακοίνωσε την απόφαση του να αναστείλει στην Σταυρούπολη τα μαθήματα στα σχολεία.

Ακολουθεί η απόφαση του δημάρχου Μύκης κ. Καπζά ο οποίος αποφάσισε για σήμερα να κλείσει τα σχολεία και επιπρόσθετα να μας πει στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και αυτό το κύμα κακοκαιρίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος το χιόνι έκανε την εμφάνιση του γύρω στις μία το βράδυ και στις πέντε το πρωί στρώθηκε από το 8ο χιλιόμετρο  και πάνω και ήδη αυτή την στιγμή, παρόλο που τα χωριά του δεν είναι αποκομμένα από τον Εθνικό δρόμο Ξάνθη – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αν συνεχιστεί η χιονόπτωση είναι θέμα χρόνου για να κλείσουν.

Οι δύο αλατιέρες του δήμου είναι ετοιμοπόλεμες και τα οχήματα εκχιονισμού ιδιωτών με τις συμβάσεις υπογεγραμμένες, είναι έτοιμα για εκχιονισμό που όπως εκτιμά ο δήμαρχος Μύκης αυτός θα αρχίσει από τα μεσάνυχτα, μόλις δηλαδή κοπάσει λίγο η χιονόπτωση.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, ο μήνας Ιανουάριος του κόστισε σε αλάτι 220 τόνους και προμηθεύτηκε προχθές άλλους 180 τόνους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ο Δήμαρχος Μύκης συμβουλεύει τους κατοίκους των οικισμών του, να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει λόγος και για όσους πρέπει να κινηθούν με τα οχήματα τους, θα πρέπει αυτά οπωσδήποτε να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες, το ρεζερβουάρ των καυσίμων να είναι γεμάτο, να έχουν μέσα στο όχημα τους νερό και κουβέρτα.

Τέλος ο δήμαρχος Μύκης εύχεται κατά την διάρκεια της νύχτας να μην πέσει περισσότερο η θερμοκρασία και παγώσουν τα πάντα.

ΘΩΜΑΣ ΜΙΧΟΓΛΟΥ

Συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Τοπείρου Θ. Μίχογλου ο οποίος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή στον Δήμο του το χιόνι μετατράπηκε σε νερόχιονο, οπότε δεν υπάρχει λόγος προς το παρών να διακοπούν τα μαθήματα των σχολικών μονάδων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ

Συνομιλήσαμε με τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη ο οποίος απ όλη την επικράτεια του δήμου εντοπίζει πρόβλημα στην περιοχή των Αβδήρων, της Μάνδρας και είναι καθ οδόν η αλατιέρα της περιφέρειας και οι ιδιώτες για τον εκχιονισμό.

Ο δήμαρχος δεν αποφάσισε την διακοπή των μαθημάτων γιατί όπως εξήγησε οι δρόμοι θα πρέπει πρωτίστως να είναι ανοιχτοί για να μπορέσουν τα λεοφωρεία του ΚΤΕΛ να μεταφέρουν τους μαθητές που είναι από τους γύρω οικισμούς.

Ο δήμος Αβδήρων προμηθεύτηκε και άλλους 20 τόνους αλάτι σε σύνολο 120 τόνων, επεσήμανε μάλιστα το γεγονός ότι οι συνδημότες του που χρειάζονται αλάτι μπορούν αδαπάνως να το προμηθευτούν από τόν όρχο των οχημάτων που βρίσκεται στην Γενησέα.

Όσο για την συνέχιση ή όχι των μαθημάτων στα σχολεία για αύριο θα αποφασιστεί το μεσημέρι βλέποντας πώς πάει ο καιρός.