ΤΩΡΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΗΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ;

 

 

Επιτέλους είδαμε για πρώτη φορά τον Δήμαρχο Μύκης Τζεμήλ Καπζά να αντιδρά σε κάτι που όλοι οι επαγγελματίες του νομού, με μπροστάρηδες το Επιμελητήριο, καυτηριάζουν καθημερινά, αναζητούν λύσεις και στήριξη από όλους τους φορείς ακόμη και από τους επαγγελματίες.

Για την ιστορία, από το πέρασμα του Αγίου Κωνσταντίνου στα σύνορα Βουλγαρίας Ελλάδος και στο ύψος της Ξάνθης, τα τελευταία χρόνια που η κρίση χτύπησε τους Έλληνες Πολίτες, βρήκε πρόσφορο έδαφος και ρίζωσε το παραεμπόριο που είχε (και έχει)

σαν αφετηρία, εμπορεύματα και υπηρεσίες, από την γείτονα χώρα.

Αυτό είχε (και έχει) σαν αποτέλεσμα, οι επαγγελματίες από τα Πομακοχώρια αλλά και του υπολοίπου νομού να προβληματίζονται έντονα.

Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, ανεξάρτητα αν η ποιότητα είναι υποδεέστερη σε πολλά είδη, έκανε και κάνει τους Ξανθιώτες  καταναλωτές, λόγω της οικονομικής στενότητας, να τα προτιμούν, μεγαλώνοντας την ζημιά τους Έλληνες επαγγελματίες που έχουν έδρα στα Πομακοχώρια αλλά και στον υπόλοιπο Νομό.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και ορισμένων από τα μέλη του να έχουν αναλάβει σταυροφορία, στην κυριολεξία, για την πάταξη του παραεμπορίου στην Ξάνθη.

Δυστυχώς η πολιτεία, όπως γίνεται συνήθως, δεν χρηματοδότησε τα ΚΕΛΑΥΕ, δεν ενίσχυσε τις αστυνομικές δυνάμεις στα Πομακοχώρια, δεν έδωσε την δυνατότητα στους υπαλλήλους του τελωνείου Ξάνθης να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Ακόμη και η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας της Ξάνθης, συνέβαλε στην αύξηση του παραεμπορίου αφού πολλές φορές, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, έκανε ελέγχους για το παραεμπόριο και με την συνδρομή της αστυνομίας είχαμε και συλλήψεις.

Όλον αυτό τον καιρό που γινόταν «ανάστα ο κύριος» με το παραεμπόριο, ο δήμαρχος Μύκης ήταν απόντας, παρόλο που ο μεγαλύτερος όγκος του παραεμπορίου γινόταν και γίνεται στα Πομακοχώρια όπου και εκπροσωπεί. Σε βαθμό παρεξήγησης μάλιστα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του νομού έφτασαν ακόμη και συμβολικά να κλείσουν την δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά ο δήμαρχος της Μύκης ήταν απόντας.

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς μεσολάβησε και μετά από παρέλευση ετών διαιώνισης αυτού το προβλήματος, ζητά να γίνει αυτή η συνάντηση στο δημαρχείο «του», αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ.