Αποζημιώσεις «de minimis», αύξηση της ποσότητας εσπεριδοειδών από την Λακωνία που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα απόσυρσης της ΕΕ λόγω του ρώσικου εμπάργκο και παράταση της κατάθεσης των αιτήσεων από τους παραγωγούς μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου (τέλη Απριλίου είναι σήμερα η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων). Αυτά αποφασίστηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (17/4/2016), στη Σκάλα της Λακωνίας, με θέμα τα προβλήματα στην απορρόφηση μανταρινιών ποικιλίας ορτανίκ και πορτοκαλιών ποικιλίας βαλέντσια. Επίσης θα πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα, με στόχο τον σχεδιασμό στρατηγικής για την εξεύρεση νέων αγορών στο εξωτερικό.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ευρώτα κατόπιν πρωτοβουλίας του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα συγκεντρώθηκαν οι βουλευτές του νομού Λακωνίας κ.κ. Αραχωβίτης Σταύρος, Δαβάκης Αθανάσιος και Γρηγοράκος Λεωνίδας, εκπρόσωποι της περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ευρώτα, Δήμου Μονεμβασίας και εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, εξαγωγείς εσπεριδοειδών και πλήθος αγροτών. Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν οι βουλευτές και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που ήταν παρόντες. Η συζήτηση που ακολούθησε θεωρήθηκε απ όλους ως γόνιμη. Συμφωνήθηκαν κοινές ενέργειες απ όλους τους βουλευτές του νομού με τη συμμετοχή της περιφέρειας Πελοποννήσου των δήμων Ευρώτα και Μονεμβασίας, συλλόγων, ομάδων παραγωγών και εξαγωγέων προς το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες των πρεσβειών. Αποφασίστηκε επίσης η διερεύνηση κρατικών ενισχύσεων (de minimis) και η άμεση τεκμηρίωση του αιτήματος προς τον ΕΛΓΑ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Αναγνωστάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Ευρώτα, «τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε στην Λακωνία προβλήματα από την ανομβρία, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα στην παραγωγή. Αυτή την εποχή δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον για τα εσπεριδοειδή της περιοχής. Ακόμη παρατηρούμε από τις αγορές της ΕΕ να υπάρχει ένα ιδιότυπο «μποϋκοτάζ» απέναντι στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ζητάμε από την κυβέρνηση να ενεργοποιηθούν οι εμπορικοί ακόλουθοι της χώρας μας και θα προσπαθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να συναντηθούμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου για να συζητήσουμε το πρόβλημα».

Κατά την εισήγηση του εκπροσώπου του αγροτικού συλλόγου Ευρώτα τέθηκε το φλέγον θέμα της μη απορρόφησης της παραγωγής των εσπεριδοειδών και ειδικότερα η υποτονική απορρόφηση της παραγωγής του μανταρινιού ποικιλίας ορτανίκ αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις και για το πορτοκάλι ποικιλίας βαλέντσια. Αναλύθηκαν οι λόγοι που έχει σταματήσει η εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων σε παραδοσιακές για την Ελλάδα αγορές, όπως η Ρωσία (εμπάργκο, διεθνής κρίση κ.α.).

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος Α.Σ. Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, δήλωσε ότι χρειάζεται στρατηγική και οργάνωση για να λυθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούν οι εμπορικοί ακόλουθοι στις πρεσβείες της Ελλάδας, σε σχέση με αυτούς της Ισπανίας και της Τουρκίας. «Η Ελλάδα με 500.000 τόνους παραγωγή εσπεριδοειδών δεν μπορεί να βρει νέες αγορές σε αντίθεση με την Ισπανία με 10.000.000 τόνους και η Τουρκία με 3.000.000 τόνους, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βρουν νέες αγορές», τόνισε και ανέφερε το παράδειγμα της Κίνας που το 16% των εισαγωγών της προέρχονται από την Ισπανία, ενώ από την Ελλάδα δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι διμερείς συμφωνίες με αποτέλεσμα να μην εξάγεται κανένα φορτίο εσπεριδοειδών.