100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ: Μυστικοί αστυνομικοί στους καταυλισμούς – Δείτε τα κριτήρια

Ποιοι θα προσληφθούν, πού θα υπηρετήσουν και πώς θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει την πρόσληψη 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ, με στόχο να ελεγχθεί η παραβατικότητα στους καταυλισμούς. Αυτό ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Οι Ρομά που θα ενταχθούν ως ειδικοί φρουροί και θα λειτουργούν κάποιοι ως «μυστικοί αστυνομικοί», θα πρέπει να έχουν τελειώσει το Λύκειο και να γνωρίζουν τη γλώσσα ρομανί.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, έχει κύριο στόχο τον καλύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό αλλά και τη δημιουργία δικτύων πληροφοριών των αρχών ασφαλείας για την αντιμετώπιση των συμμοριών στα δυτικά προάστια της Αττικής, αλλά και όπου υπάρχει πυκνότητα Ρομά.

Στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι «έτσι θα είναι καλύτερη η κατανόηση των επιλογών και των διεργασιών εντός της κοινότητας των Ρομά που οδηγούν στην παρανομία καθώς και την οικογενειακή δομή ορισμένων συμμοριών». Είναι ενδεικτικό ότι επιτελείς των αρχών ασφαλείας είχαν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα στη σύσταση ειδικής επιτροπής για να υπάρξει υπέρβαση ορισμένων νομοτεχνικών ζητημάτων που αφορούν στον προσδιορισμό των προσόντων και των ιδιοτήτων των συγκεκριμένων υποψηφίων για την πρόσληψη ενστόλων. Και αυτό γιατί οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες και δεν θεωρήθηκε ευχερής ο σχετικός διαχωρισμός, προκειμένου να μη διατυπωθούν αιτιάσεις για διακρίσεις σε βάρος αυτής της κοινωνικής ομάδας, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία.

Ζητούμενο είναι η ανταπόκριση που θα υπάρξει από πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα στο αίτημα ένταξης στην Αστυνομία και η αντιμετώπιση που θα τύχουν από τις κοινότητές τους. Όπως εξίσου σημαντικά κρίνονται η διαχείριση ένστολων Ρομά και το εάν θα υπάρξουν ζητήματα «διάβρωσης» προς όφελος ορισμένων ποινικών.

Οι συγκεκριμένοι ειδικοί φρουροί θα υπηρετήσουν σε υπηρεσίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές (όπως η Ηλεία), όπου ζουν μεγάλες κοινότητες Ρομά.

Τέλος, τονίζεται για το συγκεκριμένο εγχείρημα, ότι αν πετύχει, πιθανόν να υπάρξουν και νέες προσλήψεις Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ.