Γιάννης Τσάπαλης: Έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και είναι όλα έτοιμα
Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και ο δήμος Ξάνθης μέσω της πολιτικής προστασίας επισημαίνει την υποχρέωση των οικοπεδούχν της Ξάνθης να τα καθαρίσουν για να μην προκληθεί πυρκαγιά.
Η ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ έθεσε το ερώτημα στον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Τσάπαλη κατά πόσο ο δήμος Ξάνθης έχει προετοιμαστεί για κάθε κακό ενδεχόμενο. Τελικά είναι έτοιμος ο δήμος Ξάνθης;
Ποιο συγκεκριμένα ο Γ. Τσάπαλης αναφέρει: Ο δήμος Ξάνθης όπως και πέρυσι καθόλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στήριξε τι προσπάθειες της Π.Υ. του νομού με την συνδρομή γερανοφόρου οχήματος και χωματουργικά εργαλεία. ταυτόχρονα είχε την ενίσχυση και των εθελοντικών ομάδων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ για την φύλαξη του περιαστικού άλσους όταν ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν 3,4 και 5 στην περιοχή μας.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσάπαλης αναφέρει: Από την πλευρά του δήμου, θα έχουμε και φέτος κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου το drown που μας βοήθησε πάρα πολύ τόσο στην έγκαιρη ανίχνευση μιας πυρκαγιάς όσο και στην πρόληψη και την αποφυγή πυρκαγιάς που κάποιος ενδεχομένως να ήθελε να βάλλει μια φωτιά στο χωράφι του π.χ. Επίσης έχει τελειώσει και το έργο της δωρεάς της jti που περιλάμβανε δύο δεξαμενές για ελικόπτερα που είναι τοποθετημένες και είναι σε χρήση πια, έχει τοποθετηθεί και το σύστημα με τις κάμερες από τα Κιμμέρια μέχρι την Χρύσα. Πιστεύω ότι είμαστε αρκετά καλά σε θέματα οργάνωσης και εννοείται ότι τον πρώτο ρόλο τον παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες και πλέον βλέπουμε ότι την μεγάλη πυρκαγιά πέρυσι την είχαμε στο τέλος Σεπτέμβριου και τους πιο ζεστούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν είχαμε κάποια πυρκαγιά. Με την βοήθεια του Θεού, ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και φέτος για να μην κινδυνεύσει και το περιαστικό μας δάσος και γενικότερα ο νομός μας.
Ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης αν συνεχίζει να υλοποιείτε το πρόγραμμα καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών με ίδια χρηματοδότηση του δασαρχείου της Ξάνθης. Αντιπυρκές ζωνες από το δασαρχείο.
Απαντώντας στο ερώτημα ανέφερε: «Σωστά, από πέρυσι γίνονται κάποιες παρεμβάσεις από το δασαρχείο με δεδομένο ότι είναι δική τους χρηματοδότηση. Η ενημέρωση που έχουμε, είναι ότι και φέτος θα συνεχιστούν οι καθαρισμοί Έχουμε κάνει επαφή με τον δασάρχη και όταν ξεκινήσει ο εργολάβος τον καθαρισμό του δάσους να ξεκινήσει από το πριαστικό άλσος.
Θέσαμε το ερώτημα σχετικά με το Προσωπικό με βραχεία σύμβαση
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πέρση είχαμε 6 εργάτες και δύο χειριστές και φέτος θα πάρουμε 7 εργάτες και έναν χειριστή και ξεκίνησαν ήδη τις εργασίες τους. Πέρυσι τους είχαμε για 4 μήνες και φέτος για πέντε μήνες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δεν τους προσλαμβάνουμε από την χειμερινή περίοδο, με την έννοια ότι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να είναι καθαρισμένο τουλάχιστον το περιαστικό άλσος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν προβλέπετε από το υπουργείο η κάλυψη με προσωπικό από την χειμερινή περίοδο παρά μόνον την θερινή – αντιπυρική περίοδο – και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Χώρας που επισκέφθηκε το υπουργείο κλιματικής κρίσης, ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων και η δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει πάρει παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τον λόγο ότι υπήρχε στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, αρκετή βροχόπτωση. Πιστεύω ότι από 16 Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο στο θέμα των καθαρισμών. Από την μεριά μας θα γίνουν αρκετοί έλεγχοι. Πέρυσι αποφασίσαμε σαν νέα δημοτική αρχή να μείνουμε στις συστάσεις, φέτος όμως, θα πέσουν και πρόστιμα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και η πίεση που υπάρχει από την πλευρά του υπουργείου στο θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων, είναι πολύ μεγάλη και οι κυρώσεις είναι δεδομένες σε αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν με τις επιστολές.
Ας ελπίσουμε ότι και την φετινή αντιπυρική περίοδο, να μην κινδυνεύσει το περιαστικό άλσος γιατί φωτιά στο περιαστικό άλσος, σημαίνει αυτόματα και φωτιά στην πόλη με δεδομένο ότι η παλιά πόλη η Χρύσα και τα Κιμέρια είναι σχεδόν μέσα στο περιαστικό άλσος.