ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Παρασκευή 16-03-2018      Ἀκολουθία τῶν Δ΄ Χαιρετισμῶν εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 16:00-17:30                       Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ἐχίνου.                      

 

ΩΡΑ: 18:00-19:30                            Ἀκολουθία τῶν Δ΄ Χαιρετισμῶν εἰς τόν Ἱερό

Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

 

Κυριακή 18-03-2018               Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου

ΩΡΑ: 07:00-10:30                       Νικολάου Δράμας.

 

ΩΡΑ: 18:00-20:00                              Δ΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό

                                             Καθεδρικό  Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

 

Τετάρτη 21-03-2018                 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων

ΩΡΑ: 18:30-20:00                        Δώρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς

Θεοτόκου Τοξοτῶν.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»

Την σημερινή Κυριακή, η Εκκλησία μας έρχεται να αναδείξει μία μορφή υπεροχική στη χορεία των Αγίων της, τον όσιο Ιωάννη, ηγούμενο της Μονής Σινά και συγγραφέα του ασκητικού βιβλίου που είναι γνωστό υπό τον τίτλο «Κλίμαξ», επειδή επιθυμεί να υπογραμμίσει το γεγονός της άσκησης ως απαραίτητου στοιχείου της πνευματικής ζωής. Μας τονώνει έτσι στην αγωνιστική πορεία μας προς το Πάσχα, καθώς όσο προχωρά η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ανθρώπινο είναι κάποιοι να λιποψυχούν και να χρειάζονται ενίσχυση.

Για να αναδείξει το σημαντικό της άσκησης στην πορεία μας προς τον θεό Πατέρα και την αξία της στη διατήρηση μίας ουσιαστικής σχέσης μαζί του, η Εκκλησία επιλέγει τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, όπου ο ίδιος ο Χριστός μας μιλά για προσευχή και νηστεία, ως όπλα τα οποία όταν συνδυάζονται επιφέρουν σπουδαία νίκη κατά των δαιμόνων.

Η αναφορά βεβαίως γίνεται εξαιτίας της αδυναμίας των μαθητών να εκβάλουν ένα δαιμόνιο από ένα δυστυχισμένο νέο, τον οποίο ο πατέρας του στη συνέχεια αναγκάζεται να φέρει μπροστά στον Χριστό. Παράξενο! Οι μαθητές ήταν οι ίδιοι που είχαν επιτελέσει τόσα θαύματα, ιδίως όταν ο Χριστός τους χώρισε σε ομάδες και τους έστειλε στην Ιουδαία, θα λέγαμε σε μία εκπαιδευτική αποστολική περιοδεία. Τότε, αλλά και στη συνέχεια, πως τα κατάφεραν αλλού και τώρα αποτυγχάνουν; Είναι σαφής η πρόθεση του Κυρίου να καλλιεργήσει πνεύμα ταπεινοφροσύνης στους μαθητές του, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η δύναμη που κατείχαν δεν ήταν δική τους, αλλά «άνωθεν δώρημα τέλειον».

Όχι όμως μόνο αυτό. Ο Χριστός θέλει να τονίσει στους δικούς του ανθρώπους σε αυτούς που ήταν οι μαθητές του και αύριο οι Απόστολοι  σε αυτούς που είχαν διακριθεί για την αγαθή τους προαίρεση και την πνευματικότητα, πως δεν επιτρέπεται να εφησυχάζουν, αλλά οφείλουν διαρκώς να αγωνίζονται για πνευματική προκοπή, καθώς η στασιμότητα σημασιοδοτεί πνευματική παθογένεια. Ο Χριστός μας προτείνει τον συνδυασμό νηστείας και προσευχής, αρετές που έκτοτε συναπαρτίζουν τη βάση αυτού που ονομάζουμε ασκητική της Ορθοδοξίας.

Η Εκκλησία για τα αγαθά δεν απαντά στην κατάχρηση με άρνηση, στην υπερβολή με παραίτηση, στην λαιμαργία με ασιτία, αλλά διδάσκει την χρήση, την συντήρηση, σε συνδυασμό με την ιεράρχηση αγαθών και αναγκών. Αν όντως πολιτευόμαστε με αυτό τον τρόπο δε θα δοκιμάζουμε κρίσεις, δε θα έχουμε πτωχεύσεις, δε θα βιώνουμε δυστυχίες.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

 

Γνωστοποιεῖται ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη, ὅτι τήν Κυριακή, 18η Μαρτίου 2018 καί ὥρα 18:00, κατά τήν διάρκεια τῆς ἀκολουθίας τοῦ Δ΄ Κατανυκτικοῦ  Ἑσπερινοῦ  στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης, θά ὁμιλήσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Παναγίας Λαοδηγητρίας Θεσσαλονίκης μέ θέμα:  «Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Δρόμος γιά τό Χριστό».

 

 

ΕΚ  ΤΗΣ   ΙΕΡΑΣ   ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ