Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως είπε, η υλοποίηση των στόχων αυτής αποτελούν τον μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα Μνημόνια, και δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο «να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα». Για την Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών και τα Μνημόνια, που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα μας, που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος, που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μέσα σε ένα ταραγμένο κόσμο που μαστίζεται από διαρκείς κρίσεις, τόνισε.
«Αυτός ο στόχος, αυτό το όραμα είναι εφικτά παρά τις δυσκολίες είναι εφικτά να το καταφέρουμε σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή η Βουλή, ας έχετε κατά νου, θα είναι αυτή που θα σφραγίσει κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας της οριστική έξοδο από την κρίση» έστειλε το μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας.
Παραδέχθηκε ταυτοχρόνως πως ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος, «η νέα περίοδος που εισήλθε η χώρα μετά τη διαπραγμάτευση και μετά τις εκλογές θα είναι μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την Οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».
«Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μάς έδωσε εντολή τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο διαπραγμάτευσης» σημείωσε και προσέθεσε πως μέσα σε αυτή την τετραετία, «έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε μια πορεία τομών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα». Περιέγραψε ειδικώς πως πρέπει: «να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μια κατεύθυνση δημοκρατικής αναγέννησης μετά από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία».
Ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως έγιναν τα πρώτα βήματα «από τη σκληρή περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης» και αποτυπώθηκαν στη συμφωνία με τους δανειστές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, «εγγράφει εντούτοις και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης, εγγράφει μια άλλη αντίληψη ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης και τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «αποφασισμένος να συνεχίσει στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας με διαφορετικές όμως προτεραιότητες».
Το πλήρες τηλεγράφημα της Α. Πανέλλη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.