Άφησαν τις καταλήψεις και πήγαν να τιμήσουν τους ήρωες της Ξάνθης

ΛΕΥΤΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ; ΠΟΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΔΟΥΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Υπάρχει άραγε ελπίδα;

Βλέποντας κανείς αυτή την πανέμορφη εικόνα με τους μαθητές να κρατούν την γαλανόλευκη μπορεί ο κάθε πατριώτης Έλληνας να σκεφτεί ότι ίσως δεν χάθηκαν όλα, ίσως ακόμη να υπάρχει ελπίδα.

Με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από σχολεία, πρόσκοπους, οδηγούς κλπ. ξεκίνησε ο εορτασμός της επετείου των 101ων Ελευθερίων της Ξάνθης, το πρωί της Παρασκευής.

Οι μαθητές τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας συγκεντρώθηκαν με τις σημαίες τους στην πλατεία και κατέθεσαν στεφάνια.

Το παρών έδωσαν και οι τοπικές αρχές.

Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.

Ποιοι είναι οι μαθητές; Πόσο τυχαία είναι η αφίσα των Ελευθερίων της Ξάνθης;

Είναι αυτοί οι μαθητές που παρ΄όλο που δεν τους διδάσκεται η ιστορία και τα θρησκευτικά, τιμούν τους ήρωες της Ξάνθης και τους άρρηκτους δεσμούς της εκκλησίας με τον λαό.

Ενός λαού που από την πρώτη στιγμή παλεύει για να μην χαθεί ούτε μία σπιθαμή γης και δίνει το αίμα του για να μπορούν αυτά τα παιδιά να κρατούν την Ελληνική Σημαία και να τιμούν τους νεκρούς ήρωες.

Ένας λαός περήφανος, που έκανε τα παιδιά του και κείνα περήφανα.

Σήμερα, αυτός ο πρώην υπερήφανος Ξανθιώτικος λαός, φοβισμένος γιατί βλέπει να γίνονται περίεργα πράγματα στην Ξάνθη, προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά του λίγο από τον πατριωτισμό που του έμεινε βαθιά κρυμμένος μέσα στην ψυχή του, ελπίζοντας ότι αυτά τα παιδιά μετά από 20 – 30 χρόνια, θα πάρουν την τύχη αυτού του τόπου στα χέρια τους και θα τον ελευθερώσουν από αυτήν την ιδιότυπη σκλαβιά που πολλές φορές αυτοί που την επιβάλλουν,  κρατούν την σημαία στα χέρια τους και την κουνάνε δήθεν περήφανοι.

Είναι μία περίεργη, ιδιότυπη σκλαβιά που έχει να κάνει με ένα σύστημα όχι μόνο πολιτικό αλλά συνδέετε άμεσα με πολιτικούς – πληρωμένους φονιάδες της ελπίδας.

Είναι ένα σύστημα που την αποτυχία του την βαφτίζει επιτυχία, σκορπώντας χωρίς να λυπάται τον ιδρώτα των Ξανθιωτών που με κόπο πληρώσουν τα δημοτικά τέλη, την ύδρευση, το τέλος παρεπιδιμούντων, τα πρόστιμα που επιβάλλει το σύστημα και πολλούς άλλους τρόπους για να κάνει φτωχότερη την Ξανθιώτικη οικογένεια, προ πάντων όμως να την κρατά φοβισμένη, αδύναμη να αντιδράσει γιατί η τοπική εξουσία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αθήνας, ξέρει ότι όσο σπέρνει τον φόβο, αυτή – η εξουσία – θα συνεχίσει να υπάρχει και να κάνει την δουλειά της.

Τα ελευθέρια της Ξάνθης για το συγκεκριμένο σύστημα που εξουσιάζει την πόλη, μπορεί να έχει βιτρίνα την πολιτική, κλείνει μέσα στην αγκαλιά της ανθρώπους που κινούνται στο σκοτάδι και καθορίζουν το μέλλον της πόλης.

Μιας πόλης που αλέθει την ικμάδα της και περνά το μήνυμα της υποδούλωσης ακόμη και μέσα από την αφίσα των ελευθερίων όπου δεν έγινε τυχαία, δεν έγινε σε μία στιγμή αναλαμπής του καλλιτέχνη και σίγουρα δεν φιλοτεχνήθηκε τυχαία.

Περνάει συγκεκριμένο μήνυμα που μπορεί τώρα να ανιχνεύεται αόριστα και ακαθόριστα αλλά είναι βέβαιο ότι κάτι παρόμοιο θα ξαναδούμε στην πόλη μας όσο διοικείται από το συγκεκριμένο πολιτικοκοινωνικό σκοτεινό σύστημα.

Σε πρώτη ανάγνωση το μήνυμα που βγάζει η αφίσα λέει ότι αφεντικά της πόλης είμαστε εμείς.

Εμείς που ελέγχουμε τις ηλικίες που συνδράμουν με τον ιδρώτα τους, τους ελέγχουμε και λέμε στους νεολαίους της Ξάνθης να μας ακολουθήσουν.

Αυτό είναι το μήνυμα, διαφορετικά δεν έχει καμία λογική και δεν συνδέετε με την απελευθέρωση της πόλης και σίγουρα η τοπική εξουσία δεν είναι τόσο ηλίθια.

Έγινε από συγκεκριμένα σκοτεινά κέντρα εξουσίας που έχουν τον δήμαρχο της πόλης για βιτρίνα και σαν μία φωτεινή πινακίδα  να τραβά τα βλέμματα των πολιτών, αλλά στην ουσία είναι ένα πιόνι που άλλοι το κινούν στην σκοτεινή πλευρά της Ξάνθης.

Μια σκοτεινή πλευρά που χτίστηκε πριν από 2 ή 3 δεκαετίες και που τώρα είναι στο “φόρτε” της.

Σαφώς και δεν είναι ώρα να μιλήσουμε με διευθύνσεις και ονόματα και ο σκοπός δεν είναι να καθίσουν κάποιοι στο “σκαμνί” γιατί απλούστατα η πρώτη “γενιά” αυτών που έστησαν σε συνεργασία και άγνοια της Αθήνας αυτό το άντρο εξουσίας που λυμαίνεται την Ξάνθη, έχει παραδώσει τα σκήπτρα σε άλλους, νεότερους, υποχείρια τους βεβαίως και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από βουλευτές διάττοντες αστέρες που βγήκαν “εξελέγησαν”, έκαναν την «δουλειά» τους, παρόλο που συμμετείχαν σε ισχυρά κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) και έπεσαν στην λήθη, συνεπικουρούμενοι βέβαια από δημάρχους κυρίως όχι αναλώσιμους όπως οι βουλευτές της Ξάνθης.

Οι δήμαρχοι “προϊόντα” αυτού του συστήματος απλά δεν μιλούσαν “βολεμένοι” στην επίπλαστη εξουσία που τους παραχωρούσε το σύστημα. Παραδείγματα πολλά και δεν έχει να κάνει μόνο με τους δημάρχους της Ξάνθης αλλά και τους υπόλοιπους δημάρχους του νομού που έδωσαν γη και ύδωρ στο σύστημα για να απολαύσουν 2 και 3 4ετίες εξουσίας.

ΤΑ “ΚΟΥΦΑΡΙΑ”

Μία ματιά τριγύρω και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ισχυρό είναι το “σύστημα”. Νεκρές συναιτεριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις που κανένας δεν φρόντισε να αξιοποιήσει γιατί το σύστημα είχε κατά νου το πλιάτσικο, την αρπαγή των επιδοτήσεων και την “κοπάνα”.

ΥΓΕΙΑ

Η απαξίωση της παροιμιώδης. Κανένας του “συστήματος” δεν φρόντισε να το οργανώσει με τα μέσα και το προσωπικό που διέθετε και διαθέτει. Η εικόνα που καταγράφεται στην περίοδο του κορωνοιού, είναι το ελάχιστο τραγική.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Έχει να χτιστεί σχολείο τουλάχιστον δύο δεκαετίες εκτός μιας δύο σχολικών μονάδων επί αείμνηστου Παυλίδη και όχι μόνο δεν κτίστηκαν σχολεία στην Ξάνθη, αλλά δίνεται το δικαίωμα στο ιδιωτικό μειονοτικό αγνώστου ταυτότητας σχολείο, να εκβιάζει την Ελληνική πολιτεία και το τοπικό πολιτικό σύστημα βγάζοντας μπροστά τους μειονοτικούς ψήφους που συνυπολογίζονται στο σύστημα εξουσίας και που τρώει τις σάρκες της Ξάνθης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εδώ είναι το τραγικότερο κομμάτι της Ξάνθης. Οι πολιτικές οντότητες που πέρασαν και χάθηκαν στην λήθη, αφήσαν πίσω τους άβουλα πλάσματα τα οποία ψηφίζουν οι Ξανθιώτες σε γνώσει τους για να βγει το μεροκάματο του πολιτικού και πέραν τούτου ουδέν.

Οι πολιτικοί άβουλοι, ανενεργοί πολίτες προσπαθούν να γίνουν αρεστοί στο “σύστημα”. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟ