Ευλογιά προβάτων: Μία ανάσα πριν το lockdown – «Κανείς δεν ξέρει να μας πει πότε θα σταματήσει όλο αυτό και με ποιον τρόπο» Λένε οι κτηνοτρόφοι των Σερρών – Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΑΤΑ
3.000 θανατώσεις προβάτων στις Σέρρες μέσα σε λίγες μέρες- Οι αλχημείες με τα ψευδώς δηλωμένα ζώα στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σχεδόν 315.000. Τόσα ήταν τα πρόβατα που είχαν θανατωθεί λόγω της ευλογιάς προβάτων μέχρι την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου. Στις 17 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες μετά την επιβολή των έκτακτων μέτρων λόγω ραγδαίας έξαρσης των κρουσμάτων, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου 260.000.
55.000 θανατωμένα αιγοπρόβατα προστέθηκαν στη θλιβερή λίστα, παρά το «Σχέδιο Δράσης των 10 ημερών» σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (σ.σ το σχέδιο περιλαμβάνει την αυξημένη παρουσία κτηνιάτρων του υπουργείου στο πεδίο, εντατικοποιήση των επιτόπιων ελέγχων καθώς επίσης και την ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων για τήρηση και εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας).
Καθώς πλησιάζει η εκπνοή και του δεύτερου δεκαήμερου, αυτού δηλαδή στο οποίο θα φαινόταν αν τα μέτρα απέδωσαν καρπούς και καθώς φαίνεται, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων δεν ανεκόπη, το lockdown στην ελληνική αιγοπροβατεία είναι πια antes portas.
Την Παρασκευή 3/10, το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα (6/10), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα έχει στα χέρια του τον αριθμό των νέων δηλωμένων εστιών και κρουσμάτων για την εβδομάδα που πέρασε. Το κλίμα από την περιφέρεια είναι πως τα κρούσματα συνεχίζουν να καλπάζουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλία (Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα) και ακολουθούν η Δυτική Αχαΐα και οι Σέρρες.
Εμβόλιο: το θέλουν όλοι εκτός από την κυβέρνηση
Η εναλλακτική στο lockdown, ο μαζικός δηλαδή εμβολιασμός για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, δεν βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης, με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν θα ενεργοποιήσει αυτή την επιλογή.
Οσον αφορά πάντως τους ίδιους τoυς ενδιαφερόμενους, τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το εμβόλιο ως επιλογή παραγκωνίστηκε λανθασμένα.
Την περασμένη Δευτέρα (29/9), στο πλαίσιο της «Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου» που είχε ως θέμα την ενημέρωση των μελών της επιτροπής από τον υπουργό Κώστα Τσιάρα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις περιφέρεια.
«Πάνω από 50.000 ζώα έχουν θανατωθεί στον νομό Ξάνθης. Στον δήμο Τοπείρου δεν έχει μείνει καθόλου ζωϊκό κεφάλαιο. Η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων. Εχετε εγκαταλείψει τους κτηνοτρόφους στο έλεος χωρίς σχέδιο» σημείωσε ο Χουσεϊν Ζειμπέκ, βουλευτής της Νέας Αριστεράς στην Ξάνθη.
Οπως πρόσθεσε: «Κατηγορείτε τους κτηνοτρόφους. Όπως πάντα, μεταβιβάζετε την ευθύνη στον πολίτη. Οι Ξανθιώτες έχουν να πάρουν αποζημιώσεις για τις ζωονόσους εδώ και 15 μήνες. Ακόμα τους οφείλονται οι αποζημιώσεις από την πανώλη».
ΠΗΓΗ 24/7