Μανώλης Τσέπελης

Πρώην Δήμαρχος Ξάνθης, μια αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα

Πολιτική πορεία

Ο Μανώλης Τσέπελης ,είναι μια από τις γνωστές προσωπικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ξάνθη, έχοντας διατελέσει επί 30 και πλέον έτη αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος και κοντά στην δύση του πολιτικού του βίου, ελλείψει αντιπάλου, έγινε δήμαρχος της πόλης. Η θητεία του ως δήμαρχος, χαρακτηρίστηκε από τον αμφιλεγόμενο τρόπο  χρηστής διοίκησης, κατά την διάρκεια της θητείας του.

 

Πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Μανώλης Τσέπελης ανέλαβε το αξίωμα του δημάρχου Ξάνθης, φέρνοντας μαζί του μία πολιτικάντικη εμπειρία και γνώση από τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με τα κοινά. Με την έναρξη  της θητείας του, σπαταλήθηκαν πόροι για την «ενημέρωση» των δημοτών στον οικισμό Δροσερό για τον  covid, μία υπόθεση που αν δεν είχε κόστος γύρω στις 200.000 ευρώ, άλλοι ανεβάζουν αυτήν την δραστηριότητα στις 400.000 ευρώ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που στάθηκαν στο πλάι του «φύλακες άγγελοι»,  πιθανώς αν δεν υπήρχε αυτή η σπατάλη, η ιστορία να φάνταζε αστεία.

Οι μελέτες για την υλοποίηση έργων που  παραδόθηκαν στην επόμενη διοίκηση του Στράτου Κοντού, ήταν, είτε ημιτελείς, είτε με πολλές ελλείψεις, βλέπε έργο λεωφόρου Στρατού.

Επί των ημερών του αποθρασύνθηκε σχεδόν ανεξέλεγκτα η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων κατοίκων στον οικισμό του Δροσερού και μάλλον έμεινε «προίκα» στους Ξανθιώτες που εξακολουθούν να υφίστανται αυτήν την παραβατική συμπεριφορά ακόμη και σήμερα. Ίσως σε μικρότερη ένταση αλλά, υπαρκτή.

Οικειοποιήθηκε δημοτικά έργα προηγούμενων διοικήσεων, βλέπε κολυμβητήριο.

Επίσης άλλο ένα δείγμα ότι δεν χειρίστηκε καλά τους πόρους του δήμου είναι η τοποθέτηση κινητής μονάδας οξυγόνου στο νοσοκομείο της Ξάνθης, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ και αποκτήθηκε με θολό τρόπο που αγγίζει τα όρια παιγνιδιού σε διπλό «ταμπλό» και παρόλα αυτά, κανένας δεν ζήτησε ευθύνες, όταν μάλιστα, αυτή η κίνηση του είχε προεκτάσεις  Εθνικών συμφερόντων.

Στην προσπάθειά του να ασχοληθεί  με θέματα όπως η βελτίωση της δημοτικής υποδομής, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ξάνθης, έμεινε ημιτελής διότι ήταν άλλες οι «προτεραιότητες του πρώην δημάρχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, με αποφάσεις του ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης,  προκάλεσε ζημία πάνω από 2 εκ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου Ξάνθης. Η κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης στέρησε από τον δήμο Ξάνθης  έσοδα που αγγίζουν μέχρι σήμερα το ένα εκατομμύριο ευρώ και η αντικατάσταση του με ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης κόστους πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, που εδώ και δύο χρόνια, λόγω των ελλείψεων του συστήματος και του «αρπακολατζίδικου» τρόπου προμήθειας, η νέα δημοτική αρχή, δύο χρόνια μετά, προσπαθεί να το προσαρμόσει στις ανάγκες της πόλης.

Η συνολική απώλεια εσόδων στα 6 περίπου έτη από την ανάληψη της διοίκησης Μανώλη Τσέπελη αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο Ξάνθης, όπου με αυτά τα έσοδα, η νέα δημοτική αρχή, θα μπορούσε να κάνει παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του δήμου και την συντήρηση αυτού.

Συμμετοχή και Δραστηριότητες

Στην προσπάθειά του να δείξει συναινετικό πρόσωπο με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση αποφάσεων, ξεκίνησε διάλογο  με συγκεκριμένους τοπικούς φορείς και συλλόγους αμφιβόλου Εθνικής Υπόστασης, αποκλείοντας από τον διάλογο το μεγαλύτερο ποσοστό των φορέων και των συλλογικοτήτων που θα μπορούσαν να βάλλουν ένα λιθαράκι για το καλό της πόλης.

Παράλληλα, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει   δράσεις που στόχευαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, οι παιδικές χαρές που «έστησε εν μία νυκτί»,  βρέθηκαν χωρίς τις νόμιμες άδειες λειτουργίας, επικίνδυνες για την χρήση από παιδιά,  με αποκορύφωμα, η απόφασή του να «στήσει» παιδική χαρά σε οικισμό της Σταυρούπολης που δεν … είχε παιδιά. Όλα τα παραπάνω δείχνουν το στίγμα της διοίκησης του.

Μία διοίκηση του όπως «λάχει» και όπως «βγει» χωρίς προοπτική και σχεδιασμό.

Όσο για τις απευθείας αναθέσεις, η νέα δημοτική αρχή, ένα χρόνο σχεδόν μετά την ανάληψη της διοίκησης, πλήρωνε – όπως ήταν υποχρεωμένη – τιμολόγια και υποχρεώσεις με υπέρογκα ποσά της πρώην δημοτικής αρχής.

Κληρονομιά

Η θητεία του Μανώλη Τσέπελη άφησε ένα θολό  αποτύπωμά στην πόλη της Ξάνθης, αποδυναμώνοντας  τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Το ευτύχημα είναι ότι η νέα διοίκηση του δήμου Ξάνθης, αργά μεν, μεθοδικά δε, αποκαθιστά την «πολιτικάντικη» – πολιτική – του πρώην δημάρχου Μ. Τσέπελη.

Είναι άγνωστο πλέον αν ο Μ. Τσέπελης, συνεχίσει το αυτοδιοικητικό του «έργο», με δεδομένο ότι η πολιτική πορεία της νέας διοίκησης υπό τον Στράτο Κοντό και η γόνιμη αντιπολίτευση από τον Σ. Μελισσόπουλου, γίνονται αποδεκτά από την τοπική κοινωνία και μάλλον δεν επιτρέπουν επανεμφάνιση σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ