Συνέντευξη του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ, Βασίλη Παπαδόπουλου.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος γιατρός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ παραχώρησε συνέντευξη στην ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Πριν προχωρήσουμε στην συνομιλία μας με τον γιατρό, υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Β. Παπαδόπουλος, ήταν ένα πρόσωπο που τιμήθηκε με την ψήφο των Ξανθιωτών «τα μάλλα». Δείγμα ότι είναι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στην Ξάνθη. Έντιμος, εργασιομανής και έχει προτάσεις για μία καλύτερη καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

 

Γιατρέ, είστε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «ΜΠΡΟΣΤΑ» και υποψήφιο Δήμαρχο Ξάνθης το Σάββα Μελισσόπουλο. Γιατί προτιμήσατε αυτό το συνδυασμό;

 

Πιστεύω στη συνένωση πολιτικών δυνάμεων και στη συνεργασία. Ιδιαίτερα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, προτάσεις που έχουν την ευρύτερη δυνατή λαϊκή βάση προβάλλουν ως άμεση κοινωνική ανάγκη. Στην περίπτωση του συνδυασμού «ΜΠΡΟΣΤΑ», η πρόκληση αυτή έγινε πράξη πολύ νωρίς, αφού υπήρξε ο καρπός της σύκλισης και τελικής συνένωσης τριών Δημοτικών Παρατάξεων με μπροστάρη το Σάββα Μελισσόπουλο. Όλοι οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή, με προεξάρχοντες τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών κ. Χατζηθεοδώρου και κ. Λύρατζη, έκαναν στην άκρη κάθε κομματική ή συντεχνιακή ταυτότητα και πρόκριναν, ως μοναδικό στόχο, τη συνεργασία άνευ όρων, ανταλλαγμάτων και υποσχέσεων – μία συνεργασία που έχει στόχο να ενώσει και όχι να διαιρέσει περαιτέρω τον κόσμο της Ξάνθης. Μέσα στα δυόμιση περίπου χρόνια που κύλησαν από την πρώτη… σπίθα, είδαμε το Δημοτικό αυτό κίνημα να παίρνει σάρκα και οστά, να σμιλεύει προσωπικότητα και χαρακτήρα, και τελικά να αγκαλιάζεται από τον κόσμο με αισθήματα προσμονής και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον στο Δήμο μας.

 

Τι σας οδήγησε να τολμήσετε το ομολογουμένως δύσκολο – αν όχι πρωτόγνωρο – αυτό εγχείρημα της συνένωσης τόσο ετερόκλητων δυνάμεων;

 

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το φαινομενικά καινοφανές και ανατρεπτικό σχήμα εξέφρασε στην πράξη ένα πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας: Την επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε προς όφελος όλων μας. Ο κόσμος εισπράττει καθημερινά την τραγική κατάσταση που βιώνουμε ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, την άναρχη κυκλοφορία και στάθμευση, τη δυσχέρεια χρήσης ποδηλάτου και αναπηρικού αμαξιδίου, τη φθίνουσα πορεία του τουρισμού, την άνευ ουσίας υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των καλλιτεχνικών θεσμών, τη φθορά των αθλητικών εγκαταστάσεων – για να μην αναφέρω τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας που με καίει προσωπικά.

 

Αναφερθήκατε στον τομέα της Υγείας και γνωρίζω ότι έχετε καταθέσει πρόταση για Δημοτικές Δομές Υγείας. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να υλοποιηθεί μία τέτοια προσπάθεια;

 

Η Υγεία επί του παρόντος δοκιμάζεται ποσοτικά και ποιοτικά, και δεν είναι – δυστυχώς – μόνο τοπικό πρόβλημα. Πρόκειται για πανελλήνιο φαινόμενο, για να μην πω πανευρωπαϊκό. Σαφώς και η κεντρική κυβέρνηση πρέπει ναι αναμένουμε να έχει τον πρώτο λόγο. Όμως, επειδή διαπιστώνουμε πολλές ανάγκες, αλλά και πολλά κενά σε επίπεδο νομικό, δομικό και ανθρώπινου δυναμικού, πιστεύουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε παράλληλα – και σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά – ώστε να συνδράμουμε στη βελτίωση της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Υγείας. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία Πολυδύναμου Δημοτικού Ιατρείου στην Ξάνθη και Δημοτικού Ιατρείου στη Σταυρούπολη, με δυνατότητες παραρτημάτων στον οικισμό του Δροσερού και σε οικισμούς δυτικά της Σταυρούπολης, με στόχο την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ανακούφιση της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Οι Δημοτικές Δομές Υγείας, για να εξυπηρετούν πλήρως την αποστολή τους, πρέπει να υποστηρίζουν υπηρεσίες όχι μόνο διάγνωσης και θεραπείας, αλλά και πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας και της οδοντιατρικής. Επίσης, ως κεντρικό δομικό κύτταρο Υγείας, μπορούν να πλαισιώνουν τις προνοιακές δομές με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Ως προσωπικό, θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα του επιστημονικού δυναμικού του τόπου μας με τρόπο ευέλικτο και εύστοχο, παρέχοντας όσο πιο γενναίες αμοιβές είναι δυνατόν στα πλαίσια της λογικής και της ανταποδοτικότητας. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να στοχεύσουν στην άντληση πόρων από προγράμματα και από δωρεές, αλλά και να χρησιμοποιήσουν με τρόπο νοικοκυρεμένο και ίδιους πόρους του Δήμου. Η οικονομική απαίτηση για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος είναι της τάξης του ενός εκατοστού του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου Ξάνθης.

 

Εκτός του τομέα της Υγείας, τι σας διαφοροποιεί από τους άλλους συνδυασμούς; Με άλλα λόγια, γιατί να σας προτιμήσουν οι συμπολίτες μας;

 

Η πρότασή μας σαφώς και δεν εξαντλείται στο χώρο της Υγείας – έχουμε ένα συνολικό όραμα για το μέλλον του τόπου μας. Εκτός από το ότι διαθέτουμε μία δυνατή ομάδα με υποψήφιους πλήθος τεχνοκρατών με γνώση και εμπειρία, καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 137 παρεμβάσεων, το οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να το βρει αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας (https://xanthimprosta.gr/). Ξεκινάμε από απλές αλλά αναγκαίες αλλαγές στην καθημερινότητα, συμπεριλαμβανομένης της καθαριότητας, της κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων, της ασφάλειας, της δημιουργίας προϋποθέσεων για βελτίωση της τοπικής οικονομίας και καταλήγουμε σε εμβληματικά έργα όπως η ανάδειξη του Κόσυνθου ως νέου τοπόσημου για την πόλη και η ανάδειξη των οικισμών του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρούπολης ως ανερχόμενου τουριστικού προορισμού. Και, φυσικά, είμαστε αποφασισμένοι για πολλή δουλειά, όπως έχουμε συνηθίσει στη μέχρι τώρα ζωή μας.

 

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο στοίχημα της παρουσίας σας στα κοινά; Ποιο είναι το μήνυμά σας στους συνδημότες σας;

 

Στην προσπάθεια αυτή πολλοί, μεταξύ αυτών και εγώ, θυσιάσαμε κόπο και χρόνο – οι περισσότεροι στερηθήκαμε πολύτιμους προσωπικούς πόρους ανάπαυσης και άνεσης, απαραίτητους στην ήδη απαιτητική βιοτή μας – αλλά γιατί πάνω από όλα κυριάρχησε η κοινή πεποίθηση ότι έχουμε ευθύνη για το μέλλον του τόπου στον οποίο ζούμε. Τα παιδιά μας δε θα θέλαμε να ζήσουν σε πολύ δυσμενέστερες συνθήκες και με λιγότερες προοπτικές από ότι εμείς. Σε μας, λοιπόν, που έχει γίνει πεποίθηση ότι ο κοινός στόχος υπερβαίνει σε σημαντικότητα τον ατομικό, και ότι το ατομικό καλό διέρχεται μόνο μέσα από το κοινό καλό, πέφτει η ευθύνη να παρουσιάσουμε μία όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση – προοπτική και να τη θέσουμε ενώπιον της κρίσης των συνδημοτών μας. Δεν έχουμε εχθρούς, αλλά πολιτικούς αντιπάλους, με την έννοια ότι βλέπουμε διαφορετικά τα προβλήματα και τις λύσεις τους, τις απαιτούμενες προτεραιότητες και τους αναγκαίους πόρους. Έτσι, η επόμενη μέρα θέλουμε να μας βρει ενωμένους, γιατί η επιτυχία δε βρίσκεται στο άτομο, αλλά στο σύνολο!