Η Διοίκηση της Περιφέρειας σύρεται από την Μείζονα αντιπολίτευση σε συνεδρίαση για τα καυτά προβλήματα του Νοσοκομείου της Ξάνθης

 

Για μία ακόμη φορά η μείζονα αντιπολίτευση προσγειώνει στην καυτή πραγματικότητα την διοίκηση της Περιφέρειας σε μία συζήτηση ουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τι άλλο; Η ΥΠΟ στελέχωση του νοσοκομείου της Ξάνθης και η μεγάλη πιθανότητα «ατυχήματος».

Έπρεπε η διοίκηση της Περιφέρειας να είχε ασχοληθεί με το όλο θέμα όσο και αν «καίει» πολύ πριν την μείζονα αντιπολίτευση και τους συμβούλους της Ξάνθης που ανήκουν στην παράταξη του Χ. Τοψίδη.

 

Η μείζονα αντιπολίτευση ζητά από το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου να προγραμματίσει συζήτηση για το καυτό θέμα των ελλείψεων του νοσοκομείου της Ξάνθης πριν θρηνήσουμε θύματα.

 

από την διοίκηση της Περιφέρειας περιμένουν  να θρηνήσουμε κόσμο στο νοσοκομείο της Ξάνθης για να ασχοληθούν

Ποιο συγκεκριμένα η παράταξη του Χ. Τοψίδη κάνει την παρακάτω πρόταση προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χ. Παπαθεοδώρου.

 

Πρόταση διεξαγωγής ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ με θέμα το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης (ή συζήτηση του θέματος ως «έκτακτο» στην συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου)

 

Περί τα τέλη Ιανουαρίου 2023, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης σε συνεργασία με το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, διεξήχθη στην Ξάνθη διευρυμένη σύσκεψη φορέων με θέμα την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο της πόλης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού (κυρίως ιατρών, αλλά και νοσηλευτικού).

Από τα όσα ελέγχθησαν στην εν λόγω σύσκεψη συνάγεται το συμπέρασμα ότι η λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και επιπλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι πολίτες της Ξάνθης δεν απολαμβάνουν τις δέουσες υπηρεσίες υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Το Νοσοκομείο της Ξάνθης δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εδώ και 1.5 χρόνο λόγω έλλειψης ιατρών
  • Σε ολόκληρο το Νοσοκομείο υπηρετούν μόνο δύο Παθολόγοι, την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ.
  • Σε ολόκληρο το Νοσοκομείο υπηρετεί μόνο μία Πνευμονολόγος ενώ δεν υπάρχει καν Πνευμονολογική Κλινική.
  • Δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως για παράδειγμα ΩΡΛ

Είναι γνωστό ότι έχουν γίνει προκηρύξεις θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, όμως κηρύσσονται άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, πλην όμως το πρόβλημα στο νοσηλευτικό ίδρυμα παραμένει και επιτείνεται καθώς επίκεινται και συνταξιοδοτήσεις μελών του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού).

Επιπλέον οι πρακτικές των «δανεικών» ιατρών από τα Κέντρα Υγείας ή η κατά περίπτωση παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς κρίνονται ήδη αναποτελεσματικές.

Επειδή η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες πρέπει να αφορά όλους μας,

Επειδή το Νοσοκομείο της Ξάνθης καταρρέει και η κατάρρευση αυτή θα έχει συνέπειες σε όλη τη Θράκη

Επειδή ως έχοντες πολιτική ιδιότητα οφείλουμε να συνδράμουμε στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου Ξάνθης,

προτείνουμε είτε τον ορισμό ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης και την εξέταση τρόπων ώστε το Όργανο στο οποίο συμμετέχουμε όλοι, να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων, είτε την εισαγωγή του εν λόγω θέματος ως «έκτακτο» στην συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

Με όποιο τρόπο και αν αποφασίσετε να συζητηθεί το θέμα, κρίνεται σκόπιμη και η παρουσία/συμμετοχή εκπροσώπων των ιατρών, των νοσηλευτών/τριών αλλά και εκπροσώπου της διοίκησης του ιδρύματος