Το νου σας η Τουρκία δεν είναι “καλό παιδί”

Η ΑΘΗΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ «ΣΕΡΦΑΡΕΙ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δυστυχώς όπως δείχνει το όλο θέμα, η Αθήνα για μία ακόμη φορά, στην περίπτωση του γεωτρύπανου που προς το παρόν βρίσκεται στα Τουρκικά χωρικά ύδατα, δείχνει ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Ερντογάν αυτήν την στιγμή, κινείται βάση σχεδίου με τελικό σκοπό την απόκτηση των F16 και την δημιουργία τετελεσμένων και όσο επιθυμία του είναι να παραμείνει στον προεδρικό θώκο της γειτονικής Χώρας κανένας δεν ξέρει που θα σταματήσει.

Ένα άλλο σημείο που δείχνει ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει το όλο θέμα βασιζόμενη στην Διεθνή νομιμότητα και την στήριξη συγκεκριμένων χωρών που κανένας δεν γνωρίζει αν την τελευταία στιγμή θα προτιμήσουν τα συμφέροντα της Χώρας τους από το να μπούνε σε μία διαδικασία σύμπραξης με την Ελλάδα σε ένα κρίσιμο πολεμικό επεισόδιο που φαντάζει βέβαιο, παρόλη την προσωρινή «συμμόρφωση» της Άγκυρας, λόγω της επικείμενης συζήτησης με τους Αμερικάνους για την αγορά των F16.

Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας στην κρισιμότητα της όλης κατάστασης και η κρισιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε αν αύριο ή μεθαύριο ο σχεδιασμός του Ερντογάν που εξωτερικά «κυνηγάει» την αγορά των F16 αλλά “ενδομεσογειακά” ζητά την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών και όλο το πακέτο διεκδικήσεων του σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος,  δεν στρέψει το γεωτρύπανο σε άλλη γωνιά του Αιγαίου. Οι Ένοπλές Δυνάμεις τι θα κάνουν αν παραβιαστεί ο ζωτικός χώρος της Ελλάδος;

Απλά θα παρακολουθούν την Τουρκική αρμάδα να «τρυπάει» τα σπλάχνα της Ελλάδος;

Είναι έτοιμη η πολιτική ελίτ της Αθήνας για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως να χάσει την βόλεψή της;

Ο Ελληνικός Λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι. Οι πολιτικοί του δύσμοιρου τόπου είναι;

Ή μήπως θα τρέχουν σαν το Σημίτη να λένε «Ευχαριστώ Αμερική» και στο μεταξύ θα λείπει η Θράκη ή κάποιο νησί;

Αλήθεια αν το παιγνίδι του Ερντογάν που βασίζεται σε μακροχρόνιο σχεδιασμό κρατήσει 2-3 μήνες, τι θα γίνει με τι Ένοπλες Δυνάμεις;

Οι οποίες Ένοπλες Δυνάμεις ναι μεν διαθέτουν το αξιόμαχο και είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της Τουρκίας αλλά, λόγω του μικρότερου αριθμού, η κόπωση σε βάθος χρόνου θα είναι καταστροφική.

Στον αντίποδα, η έλλειψη συντονισμού και κυρίως της «πολιτικοποίησης» της ΕΥΠ, η οποία παρεμπίπτοντος δεν πρέπει να «ανήκει» σε καμία κυβέρνηση, είναι ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας δίπλα σε αυτόν της έλλειψης σχεδιασμού της Αθήνας, η οποία απλά παρακολουθεί τις κινήσεις Ερντογάν χωρίς να γνωρίζει τους σχεδιασμούς του λόγω ακριβώς έλλειψης σοβαρής κατασκοπευτικής παρουσίας της ΕΥΠ, η οποία στην κρίσιμη αυτή φάση, είναι βορά στις πολιτικές αναταράξεις της Χώρας.

Τελικά η Χώρα βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα ένα πρόσκαιρο μορατόριουμ, αφήνοντας την καυτή πατάτα στον επόμενο πρωθυπουργό;