ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑΜΘ

 

Έξι μήνες μετά από την τοποθέτησή μας για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της ΠΑΜΘ η κατάσταση δυστυχώς χειροτέρεψε κάτι που από τότε τονίζαμε ότι θα συμβεί αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι προστασίας παραγωγών και καταναλωτών ώστε να τρέφεται σωστά, ποιοτικά και φτηνά ο λαός αλλά και ο κτηνοτρόφος να ζει αξιοπρεπώς. Σήμερα ο πληθωρισμός τσακίζει τη λαϊκή οικογένεια, μαζί και τους κτηνοτρόφους, που βλέπουν τα εισοδήματα να συρρικνώνονται σε εξοντωτικό βαθμό και τα χρέη να εκτινάσσονται.

Η δέσμη μέτρων που προτείναμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν διεκδικήθηκε από τις τοπικές αρχές και δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση. Αυτό επέβαλε η πολιτική ενίσχυσης των εμποροβιομήχανων και των μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων του πρωτογενή τομέα που υπηρετούν κυβέρνηση, τοπική διοίκηση και ΕΕ.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η παραπέρα όξυνση των προβλημάτων και των αδιέξοδων για την συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων  της περιφέρειάς μας όπως:

  • Οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, που έχουν   διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε κάποια είδη, έχουν εκτoξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής. Τα ψίχουλα της κυβέρνησης δεν έλυσαν ούτε για αστείο το τεράστιο πρόβλημα του κόστους των ζωοτροφών. Υπενθυμίζουμε ότι όταν τα λέγαμε αυτά ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν απλά ένα σενάριο – απαντάμε προκαταβολικά σε όσους τα φορτώνουν όλα εκεί.
  • Η ανισόμετρη κατανομή των βοσκοτόπων για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας από το 2015 με βάση την ονομαζόμενη «τεχνική λύση». Οι πρόσφατες μεγάλες περικοπές της Βασικής Ενίσχυσης (και στα υπόλοιπα Μέτρα) σε εκατοντάδες κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας, αποτέλεσμα της εφαρμογής της απαράδεκτης ΚΥΑ 1217/264725/27-09-2021.
  • Το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Η κυβέρνηση στη λογική “διαίρει και βασίλευε” πέταξε ψίχουλα για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
  • Το ρεύμα, με την ρήτρα αναπροσαρμογής και τις απανωτές αυξήσεις έχει καταστήσει ασύμφορη την ηλεκτροδότηση ποιμνιοστασίων και αποθηκών. Όλα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της δήθεν πράσινης ανάπτυξης με την σφραγίδα της ελεύθερης αγοράς που θα λειτουργούσε δήθεν υπέρ του λαού.
  • Σε όλη την περιφέρεια υπάρχουν τεράστιες φυσικές καταστροφές και η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ με τους αναχρονιστικούς κανονισμούς του πάει σύννεφο.

Έχουν κάνει σημαία τα 70 δις του ταμείου ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για την στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η νέα ΚΑΠ, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Οι αγροτοκτηνοτροφικές κινητοποιήσεις πανελλαδικά αλλά και στην Περιφέρεια της ΑΜΘ  έδειξαν ότι υπάρχει αγανάκτηση και οργή στον αγροτικό κόσμο, έδειξαν το δύσκολο αλλά και μοναδικό δρόμο ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών της υπαίθρου.

Η Λ.Σ. καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όσους πλήττονται από την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, να μην δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση, να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν:

 

  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
  • Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων σε μια δόση χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
  • Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια.
  • Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ 1217/264725/27.9.2021.
  • Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται στον ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμύριων ευρώ στις πλάτες τους παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους.
  • Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του Υπουργείου.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που απαντάει στην επίθεση μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων στην λογική «των ανοικτών τιμών», που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν να συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να ταΐζουν τα ζώα τους.
  • Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους, με την παράδοση των προϊόντων τους. άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό όπως στους βιομηχάνους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών.
  • Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση. Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των ζωονόσων. Φραγμός στις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο ως 40.000€. Να μην επιβαρυνθούμε στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της Επιστρεπτέας προκαταβολής που πολύ λίγοι αγρότες πήραν. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών πχ ΕΝΦΙΑ.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από νόσους των ζώων και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης που προωθούν οι μεγαλοαγρότες. Αποζημίωση 100% ολων των ζημιών που υπήρξαν στην ΑΜΘ.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους. Καλεί σε συμπόρευση και κοινή πάλη όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, μπροστά και στη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση να διεκδικήσουν:

 

  • Επίταξη των αποθεμάτων και των εισαγωγών σε είδη διατροφής και ζωοτροφές όπου

καταγράφεται έλλειµµα και διάθεσή τους στην κατανάλωση και στην κτηνοτροφία χωρίς χονδρεµπορικό και βιοµηχανικό κέρδος.

  • Να κρατικοποιηθεί και να στηριχθεί η Βιοµηχανία Φωσφορικών Λιπασµάτων για

παραγωγή και διάθεση φθηνών λιπασµάτων στους αγρότες.

  • Να σταµατήσει η παραγωγή βιοντίζελ από φυτικά έλαια.
  • Να παταχθεί η µαύρη αγορά.
  • Να απαγορευτούν οι εξαγωγές στα προϊόντα στα οποία η παραγωγή είναι

ελλειµµατική.

  • Να στηριχθούν οι καλλιέργειες εαρινών σιτηρών και ηλίανθου και η κτηνοτροφική

παραγωγή.

  • Μέτρα για τη µείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών.

 

 

Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Τρέλλης Χρήστος

Στεφανίδης Γιάννης

Συμεωνίδης Θεόδωρος