Κινδυνεύει να πέσει η πετρόκτιστη γέφυρα στις Σάτρες του Δήμου Μύκης;

Τελικά ο δήμαρχος Μύκης, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Περιφερειάρχης, η υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, ο κυβερνητικός βουλευτής και όλοι όσοι απολαμβάνουν τον μισθουλάκο τους ως δημόσια πρόσωπα τι ακριβώς κάνουν;

Πώς προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά των Ξανθιωτών;

Η πετρόκτιστη γέφυρα η οποία ευρίσκεται στον οικισμό Ακραίος περιοχής Σατρών του Δήμου Μύκης, της οποίας η κατασκευή χρονολογείται στη μεταβυζαντινή εποχή μεταξύ του 17ου και 18ου αιώνα παρουσιάζει σημαντικές φθορές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της.

Η ανωτέρα γέφυρα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1995 χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο». Έχουν αποκολληθεί λίθοι, κυρίως από το κεντρικό σημείο του μεγάλου τόξου και παρουσιάσθηκαν φθορές στα πλαϊνά τοιχία προφανώς και λόγω της διελεύσεως βαρέων οχημάτων. Λόγω δε του φορτίου και των πιέσεων τις οποίες δέχεται το κτίσμα δε δύναται να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο καταρρεύσεώς της, αν δεν αποκατασταθούν οι ζημιές και δεν πραγματοποιηθεί μια συντήρησή της.

Είναι γεγονός ότι ένας υπουργός δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα και αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης των τοπικών πολιτικών, θεσμικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Με απλά λόγια πρέπει να εισηγηθούν στο υπουργείο, να βρούνε κονδύλια και τεχνικούς για να προστατεύσουν όχι μόνο την συγκεκριμένη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά όλες τις κληρονομιές που άφησαν οι άξιοι πρόγονοί μας.

Τελικά θα κάνει κάποιος κάτι; Έστω και για να δικαιολογήσει τον μισθό του.

Εδώ θα μου πείτε, κοτζάμ γέφυρα του Κομψάτου έπεσε κόβοντας την Περιφέρεια στην μέση και δεν ίδρωσε κανενός το αυτί, για την γέφυρα πάνω στα κατσάβραχα θα νοιαστούν;