Νταβός: Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με επιχειρηματικούς και επενδυτικούς παράγοντες

Χθες πρώτη ημέρα παρουσίας του στο  Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, καθώς και με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων.

  • Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και η κατάσταση στην Ουκρανία,  ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου.
  • Στη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα project που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδυσεων, η οποία έχει διευρυνθεί ουσιαστικά φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Al Mubarak τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο» για τα ΗΑΕ, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί «εντυπωσιακή» πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.
  • Στη συνάντηση με τον Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ray Dalio, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.
  • Στη συνάντηση με τον Jared Cohen, Διευθύνοντα Συμβούλιο της Jigsaw, συζητήθηκαν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.
  • Στη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trafigura, Jeremy Weir,έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.

 

Κ. Μητσοτάκης στο Νταβός: “Επενδύσεις στην Ελλάδα για να γίνει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ΟυκρανίαΣτην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
  • Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.

 

Πράσινο φως για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, άναψε πράσινο φως στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης των  Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «Milina Enterprises Company Limited» του ομίλου Γιώργου Προκοπίου, που αποτελεί προϋπόθεση για το ξεκίνημα της μεγάλης επένδυσης. Απέρριψε, συγκεκριμένα, και τις δύο  αιτήσεις του Δήμου Χαϊδαρίου για ακύρωση των διαγωνισμών της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της ειδικής διαχείρισης των ναυπηγείων με τους οποίους ανακηρύχθηκε, τον Ιούλιο του 2021, πλειοδότης ο συγκεκριμένος όμιλος με τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του, το ΣτΕ:

  • Απέρριψε την πρώτη αίτηση ακυρώσεως  που αφορούσε αφενός την  προκήρυξη της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου – ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος της ευρύτερης έκτασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και αφετέρου την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, για την  ανακήρυξη οριστικού πλειοδότη.
  • Απέρριψε και τη δεύτερη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου, αφού έκρινε ομοφώνως ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς. Επισημαίνεται σχετικά ότι η σύμβαση εντάσσεται και αυτή εξ ολοκλήρου στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, με συνέπεια οι διαφορές να είναι ιδιωτικές και να υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.