ΕΠΙΜΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΟΘ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ QNeST

Το Επιμελητήριο Ξάνθης συμμετέχει σε ένα ακόμη έργο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.. Πρόκειται για το QNeST PLUS το οποίο σκοπεύει στην διάδοση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν από το έργο QNeST, που χρηματοδοτείται ως μέρος της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων ADRION 1.

Οι κύριοι στόχοι του QNeST Plus είναι η προώθηση του βιωματικού τουρισμού ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών Αδριατικής – Ιονίου μέσω της δημιουργίας βιώσιμης ποιότητας προϊόντων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το έργο θα ενισχύσει στην προώθηση των ακόλουθων τεσσάρων διαδρομών:

  • Διαδρομές κρασιού και ελαιολάδου, βασισμένες στην παράδοση.
  • Διαδρομές εμπόρων, προσκυνητών και ταξιδιωτών, με ιστορικό χαρακτήρα.
  • «Πέτρινες» Διαδρομές, που συνδέονται με χαρακτηριστικά τοπίου και πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά και
  • Διαδρομές του Νερού, με βάση τα φυσικά πλεονεκτήματα.

Επίσης θα εστιάσει σε συγκεκριμένα θέματα που θεωρούνται πολύτιμα για την αποτελεσματική υποστήριξη όπως:

  • την ικανότητα διατήρησης και σωστής εκμετάλλευσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη αναφορά στην παραδοσιακή χειροτεχνία
  • την ικανότητα προστασίας των περιβαλλοντικών πόρων και της βιώσιμης προσαρμογής τους για οικονομικούς σκοπούς
  • δραστηριότητες προώθησης που συνδέονται με τη Μεσογειακή Διατροφή (ιδίως οι σχετικές διαδικασίες παραγωγής με ελαιόλαδο και κρασί).
  • την παροχή τοπικών και διακρατικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του εποχικά προσαρμοσμένου τουρισμού σε παράκτιες και μη περιοχές·

Επιπλέον, το έργο QNeST Plus ενθαρρύνει τη συνεργασία καθώς και την συνέργεια μεταξύ των συνεχόμενων EUSAIR περιφερειών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό τουριστικό σύστημα.

Για την ενίσχυση του δικτύου QNeST και των Διαδρομών και για τη βελτίωση της εμπειρίας «διασκέδασης» προς τους τουρίστες, η πλατφόρμα QNeST, είναι ένα στρατηγικό εργαλείο πληροφορίας με το οποίο θα προσεγγίσει το ευρύτερο κοινό προγραμματίζοντας συναντήσεις, διεθνείς εκδηλώσεις και εκπαιδευτικό υλικό. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, θα δοθεί προσοχή στην ευαισθητοποίηση των περιφερειακών φορέων σχετικά με θέματα αειφόρου τουρισμού και τον ρόλο που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή περιφερειακή συνεργασία στη δημιουργία διαδρομών φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως μοχλός ανάπτυξης για την αναγέννηση του βιώσιμου τουρισμού μετά την πανδημία Covid-19.