Αντίδραση των Επιμελητηρίων Ξάνθης και  Ροδόπης για το «Διαίρει και Βασίλευε» της κυβέρνησης στην Θράκη

ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ/ ΑΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ

 

Με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς που έχουν την ευθύνη για την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου για την Θράκη, η κυβέρνηση οπαδός του διαίρει και βασίλευε ή κάνε τα χατίρια κάποιον, σε έκπληξη όλων, δίνει μεγαλύτερα κίνητρα στον Έβρο έναντι της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Ξάνθης και Ροδόπης, ζητούν από την κυβέρνηση την άρση αυτής της αδικίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ

Προς:

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση,

Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Γραφείο Προέδρου Διακομματικής Επιτροπής, της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης κας Ντόρας Μπακογιάννη

Κυβερνητικό Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

Κυβερνητικό Βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη

Κύριοι Υπουργοί,

Αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» εκφράζουμε καταρχήν την ικανοποίησή μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!

Κύριοι Υπουργοί,

Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα.

Και βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αγγελίδης Νικόλαος

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Γραβάνης Αντώνιος

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Μωραΐτης Στυλιανός