Γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί, αντιδρούν για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ  στις 13.30

Την σφοδρότατη αντίρρηση τους εκφράσουν οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης όπως και πανελλήνια, για τον «αρπακολατζίδικο» τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία την Δευτέρα και τον κίνδυνο να εκραγεί η ωρολογιακή βόμβα που ακούει στο όνομα covid.

Δυστυχώς για την εκπαιδευτική κοινότητα η υπουργός με απόφασή της στέλνει τα παιδιά στα σχολεία ως «αμνούς επί σφαγή» χωρίς προηγουμένως να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα δώσουν την αίσθηση της ασφάλειας στους γονείς και μαθητές.

Έντονος είναι ο προβληματισμός των γονιών και μαθητών στην Περιφέρεια της Ξάνθης όπου και βρεθήκαμε στα πλαίσια του ρεπορτάζ.

Η ανησυχία των μεγαλύτερων μαθητών στον δήμο Αβδήρων και Τοπείρου είναι έκδηλη.

Μάλιστα δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την απόφαση της κυβέρνησης να κληθεί εισαγγελέας σε περίπτωση που οι μαθητές δεν παραστούν στο σχολείο εξ αιτίας του φόβου μην ασθενήσουν και μεταφέρουν την «όμικρον» στους γηραιότερους.

Με τους μαθητές των γυμνασίων που συνομιλήσαμε είπαν ότι θα πάνε στο σχολείο και ο «Θεός βοηθός».

ΣΧΟΛΙΟ

Αλήθεια πόσο άδικο για την μαθητιώ σα νεολαία μας να θέλει να πάει στο σχολείο και ο φόβος να έχει «μαγγώσει» την ψυχούλα τους.

Άραγε μπορούν οι μαθητές κάτω από το πέπλο του φόβου και κυρίως την αδιάφορη συμπεριφορά του υπουργείου ως προς τα επί πλέον μέτρα προστασίας, όπως μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, αερισμός των αιθουσών, επαρκείς καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί;

Είναι συνθήκες εκπαίδευσης αυτές;

 

Σαφώς και δεν περιμένουμε από κανέναν υπεύθυνο, υπεύθυνη απάντηση. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της μαθητικής κοινότητας προκειμένου να τα έχουν καλά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και προκειμένου να μην πέσουν στην δυσμένεια και γιατί όχι το μένος των πολιτικών τους προϊσταμένων, εκτελούν μοιραία, κατά γράμμα τις εντολές τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την μόρφωση, την ψυχική υγεία των παιδιών κυρίως όμως για τον κίνδυνο της έκθεσής τους στον ιό της «όμικρον»

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης για το άνοιγμα των σχολείων

 

Εμείς, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ξάνθης, έχουμε ξεκαθαρίσει, σε όλους τους τόνους ότι θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά για παιδαγωγικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους. Ξέραμε από την αρχή, αυτό που φάνηκε με το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς, ότι δηλαδή οι μήνες καραντίνας και τηλεκπαίδευσης θα είχαν ολέθρια αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή, μαθησιακή λειτουργία αλλά και την ψυχολογία χιλιάδων μαθητριων/ών.

Είχαμε όμως θέσει και τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε το άνοιγμα αυτό των σχολείων να είναι ασφαλές. Τα μέτρα που ζητήσαμε ήταν τα αυτονόητα:

– 15 παιδιά σε κάθε τμήμα σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας για εξεύρεση χώρων ή εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης έστω και τώρα, με ταυτόχρονες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

– Παροχή συστημάτων αερισμού των αιθουσών.

– Μείωση των παιδιών στα σχολικά ΜΜΜ στο 50% από το 100% που είναι σήμερα σε πληρότητα.

– Παροχή δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας σε μαθήτριες/ές και εκπαιδευτικούς.

– Δωρεάν επαναλαμβανόμενα PCR test για μαθήτριες/ές και εκπαιδευτικούς. Τα rapid test να γίνονται στα σχολεία από εξειδικευμένο προσωπικό

– Ολιγοήμερο κλείσιμο τμήματος, και ουσιαστική ιχνηλάτηση, εφόσον βρεθεί θετικό κρούσμα σε μαθήτρια/ή ή εκπαιδευτικό του τμήματος.

– Προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου στη διάθεση των διευθύνσεων για γρήγορη αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικές/οί.

– Ειδικές ρυθμίσεις για τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το ΥΠΑΙΘ δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για αυτούς σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

– Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και μετατροπή όλων των υπαρχόντων σε πλήρους ωραρίου.

 

Στην πιο δραματική, μέχρι τώρα, στιγμή της πανδημίας (21.000 θάνατοι και πάνω από 240.000 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών) το ΥΠΑΙΘ εμμένει στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, με υπερπλήρη τμήματα, πληρότητα σχολικών λεωφορείων στο 100%, με το αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο του 50% συν ένα για την αναστολή λειτουργίας τμήματος, με μοναδικό «μέτρο» ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη μόνο εβδομάδα! Ακόμα και αυτά, όμως, μάταια τα αναζητούν εκπαιδευτικοί και μαθήτριες/ές, καθώς εξαντλήθηκαν!

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ήδη διερευνά θεσμικές και νομικές ενέργειες για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητριών/ών.

 

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι αν χρειαστεί, για οποιονδήποτε λόγο, να γίνει τηλεκπαίδευση, με ομόφωνη απόφαση του σωματείου αυτή θα γίνει από τον χώρο του σχολείου με μέσα που θα μας παρέχει το σχολείο.

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, 10/1. Η συγκέντρωση της Ξάνθης θα γίνει στη 1:30μμ, στην Κεντρική Πλατεία. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας. Εννοείται ότι στη συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας.