Συμφωνία Ελλάδας – Η.Π.Α.: Ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της χώρας

Εκτενές απόσπασμα από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπογραφή νέας, πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών:

  • Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης υποδέχομαι τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας.
  • Στο εξήςοι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας.
  • Αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας.
  • Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο.

Τι προσφέρει στη χώρα μας η ανανέωση της Συμφωνίας

Η ανανέωση της διμερούς Συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α. θωρακίζει την Ελλάδα, προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα και επιβεβαιώνει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι Η.Π.Α. αποδεσμεύονται από την Ευρώπη και θέτουν ως βασική προτεραιότητα την περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού, την ίδια στιγμή επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον.  Σε αντίθεση με το παρελθόν, ενώ οι Η.Π.Α. επενδύουν στην Ελλάδα,  δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία. Για πρώτη φορά δεν μας βάζουν στο «ίδιο καλάθι».
  • Θωρακίζεται περαιτέρω η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της Συμφωνίας, αλλά και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος ή η Κρήτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα η μελλοντική αμερικανική παρουσία στα Ελληνικά νησιά, πέραν της Κρήτης, καθώς υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη Συμφωνία για επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις.
  • Επιπλέον οι Η.Π.Α. ουσιαστικά καταδικάζουν το casus belli για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο.