Δημιουργώντας ένα open plan γραφείο

Αν έχετε αποφασίσει πως ο καλύτερος τρόπος για λειτουργήσει αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής σας είναι να δημιουργήσετε έναν πιο ανοιχτό, δημιουργικό και fun χώρο εργασίας, τότε ένα open plan γραφείο είναι μάλλον η επιλογή στην οποία θα έχετε καταλήξει. Αλλά είναι και μια επιλογή που ενέχει κάποιο ρίσκο. Εξάλλου, πόσο εύκολο είναι να συγκεντρωθεί κανείς όταν όλοι γύρω του συζητούν;

Μπορείτε να έχετε κατά νου τα παρακάτω, προκειμένου να δημιουργήσετε το open plan γραφείο σας όπως το φαντάζεστε.

Αλλά πρώτα…

Τι είναι ένα open plan γραφείο

Ένα open plan γραφείο είναι ουσιαστικά ένα γραφείο διαμορφωμένο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι κοντά ο ένας με τον άλλο, χωρίς να υπάρχουν μεταξύ τους ιδιαίτερα διαχωριστικά ή εμπόδια. Τα γραφεία τους είναι συνήθως ενωμένα.

Τα οφέλη ενός open plan γραφείου

Τα οφέλη ενός open plan γραφείου είναι, μεταξύ άλλων, η καλύτερη συνεργασία, καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται πιο κοντά και μπορούν να μιλήσουν απευθείας ο ένας στον άλλο, και η μεγαλύτερη δημιουργικότητα, ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι έχουν αυτήν την επαφή μεταξύ τους. Παράλληλα, συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων (το να βρίσκεστε όλοι μαζί σε ένα χώρο είναι καλύτερο από το να χρειάζεστε ένα μεγαλύτερο γραφείο, με περισσότερα δωμάτια και, συνεπώς, μεγαλύτερους λογαριασμούς), ενώ δημιουργεί μια πιο καλή εταιρική κουλτούρα. Εκτός του ότι όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι (δεν έχει κάποιος το προσωπικό του γραφείο, με βάση την ιεραρχία της εταιρείας) οι εργαζόμενοι έρχονται και πιο κοντά και γνωρίζονται καλύτερα.

Τι μπορείτε να έχετε κατά νου

Ας δούμε τώρα τι μπορείτε να έχετε κατά νου όσο θα δημιουργείτε έναν τέτοιο χώρο.

  1. Να επιλέξετε ευέλικτα έπιπλα γραφείου

Είναι σημαντικό να επιλέξετε ευέλικτα έπιπλα γραφείου. Ο χώρος από μόνος του σας προσφέρει αρκετή ευελιξία, εφόσον δεν διαχωρίζεται σε μικρότερους. Πρέπει, όμως, και εσείς να σχεδιάσετε με το βλέμμα στο μέλλον και να επιλέξετε έπιπλα γραφείου Θεοδωρίδη που θα είναι εύκολο να τα μετακινείτε ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχετε την εκάστοτε περίοδο. Αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες των υπαλλήλων σας.

  1. Να μην ξεχνάτε την ανάγκη για ιδιωτικότητα

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάτε την ανάγκη για ιδιωτικότητα που μπορεί να έχουν οι υπάλληλοί σας. Αξιοποιήστε έπιπλα, όπως είναι τα κινητά διαχωριστικά, ώστε να δημιουργήσετε μικρές γωνιές στις οποίες θα μπορούν να καταφύγουν όσοι θέλουν να συγκεντρωθούν. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολλά. Μια άνετη καρέκλα σε μια όμορφα διακοσμημένη γωνία είναι αρκετή για να δώσει λίγο χώρο στον εργαζόμενο. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν μπορούσατε να δημιουργήσετε ειδικούς χώρους, σαν μικρά hubs, όπου οι εργαζόμενοι που έχουν ένα δύσκολο task ή που πρέπει να προλάβουν ένα deadline θα μπορούν να δουλεύουν με την απαραίτητη ησυχία.

  1. Ομαλές μεταβάσεις

Το δύσκολο σε έναν open plan χώρο είναι να δημιουργήσετε ομαλές μεταβάσεις από το ένα σημείο στο άλλο. Αλλά υπάρχουν αρκετές λύσεις για να διαχωρίσετε τα σημεία του χώρου. Ένας καναπές, που είναι ένα έπιπλο που εκφράζει τη λογική του open plan, μπορεί να αποτελέσει ένα καλαίσθητο διαχωριστικό, για παράδειγμα.