Ο CEO της JTI Ελλάδας, Victor Crespo στο 4th InvestGR Forum 2021

«Αναγκαίο ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο
που να ευνοεί τις ξένες επενδύσεις»

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2021 Στη σημασία θέσπισης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που να ευνοεί τις ξένες επενδύσεις, στον κρίσιμο ρόλο των ψηφιακών μέσων για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, αλλά και στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για τα προβλήματα και τις επιπτώσεις του λαθρεμπορίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JTI στην Ελλάδα, κ. Victor Crespo στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο 4ο InvestGR Forum 2021 με τίτλο «Reforming the Greek Economy».

Ο κ. Crespo έκανε ευθεία αναφορά στη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, «που πολλές φορές τα κάνουν απρόσιτα στους καταναλωτές και έτσι τους καθιστούν ευάλωτους ενδεχομένως και σε μη νόμιμες εναλλακτικές λύσεις» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Όσον αφορά στους ειδικούς φόρους, όπως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίζει την αναλογική φορολογία και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των μεγάλων προβλημάτων που προκαλούνται από παράνομες ενέργειες» πρόσθεσε ο κ. Crespo προτείνοντας μάλιστα τη θέσπιση φορολογικού ημερολογίου, μια διαχρονική πρόταση της JTI.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κος Θοδωρής Λιβάνιος, αναφερόμενος από την πλευρά του στις επισημάνσεις του κου V. Crespo, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας, η οποία όπως μάλιστα τόνισε «πλήττει τόσο τους επενδυτές όσο και τα δημόσια έσοδα». Αναφέρθηκε με έμφαση στη συνέχιση της προσπάθειας της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών και τον έλεγχο της παραοικονομίας. «Θέλουμε τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να είμαστε πάντα μια χώρα που βασίζεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες. Βαριά βιομηχανία στα επίπεδα άλλων χωρών δεν θα αποκτήσουμε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αξιοποιήσουμε τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία και, προφανώς, την Αλιεία. Πρέπει να έχουμε προσιτούς φορολογικούς συντελεστές, να διευκολύνουμε τον επιχειρηματία, τον επενδυτή στη χώρα μας και προφανώς να άρουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια με δύο άξονες: Τη νομιμότητα – διότι η γραφειοκρατία δημιουργεί διαφθορά – και, βεβαίως, την προστασία του Περιβάλλοντος», επισήμανε κλείνοντας ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

 

Ο Όμιλος Japan Tobacco Inc.

Η Japan Tobacco Inc είναι μια κορυφαία διεθνής εταιρεία προϊόντων καπνού που ανήκει κατά 1/3 στο Ιαπωνικό Δημόσιο και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 130 χώρες.  Με περίπου 58.000 εργαζομένους, παράγει και εμπορεύεται ορισμένες από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως, όπως Winston, Camel, Mevius και LD. Ο Όμιλος JT έχει δεσμευτεί να επενδύει σε Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου και προωθεί τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού με την επωνυμία Ploom καθώς και προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων με την επωνυμία Logic. Ο Όμιλος JT δραστηριοποιείται επίσης στον φαρμακευτικό κλάδο και στον κλάδο των επεξεργασμένων τροφίμων.  Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.jt.com

Η Japan Tobacco International στον κόσμο

H Japan Tobacco International – JTI είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco Inc.  Με κεντρικά γραφεία στη Γενεύη στην Ελβετία, η JTI απασχολεί περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.  Το 2021 έλαβε, για 7η συνεχή χρονιά, την πιστοποίηση του Κορυφαίου Εργοδότη Παγκόσμια από το Top Employers Institute και συγκαταλέγεται στις 16 διεθνείς εταιρείες που διακρίθηκαν φέτος. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.jti.com.

Η Japan Tobacco International στην Ελλάδα

Η JTI έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική αγορά εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια και είναι σήμερα η 2η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά.  Με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η εταιρεία συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας σε ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού και ταυτόχρονα στηρίζει την τοπική οικονομία και τον καπνικό κλάδο ο οποίος παρέχει πόρους σε περισσότερες από 50.000 οικογένειες.  Διαθέτει στην ελληνική αγορά τις διεθνείς μάρκες Winston, Camel και Old Holborn, καθώς και τα παραδοσιακά σήματα BF και GR της ΣΕΚΑΠ.  Εκτός από την εγχώρια αγορά, η JTI έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, απασχολώντας συνολικά 300 εργαζόμενους. Το 2021 η JTI Hellas πιστοποιήθηκε από το Top Employers Institute ως Κορυφαίος Εργοδότης για 9η συνεχή χρονιά, ενώ είναι η 3η φορά, μετά το 2017 και το 2018, που η εταιρεία αναγνωρίζεται ως Νο.1 Κορυφαίος Εργοδότης στην Ελλάδα.

Με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2018, η JTI διαθέτει πλέον τόσο παραγωγική όσο και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα. Η JTI, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και την αξία της διατήρησης και ανάπτυξης της παραγωγικής μονάδας σε αυτήν την ακριτική περιοχή (Ξάνθη), τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία, επενδύει συστηματικά στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του εργοστασίου η οποία μέχρι και το 2020 ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια.  Στο ίδιο αναπτυξιακό πλαίσιο, από τον Οκτώβριο του 2019 παράγει στην Ελλάδα το Winston για την εγχώρια αγορά και για εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης, καθώς και το Camel που προορίζεται για εξαγωγές στην Ε.Ε.