Ψάχνετε για μια καλοκαιρινή συνταγή για ρεβίθια; 

Φτιάξτε ρεβυθοκεφτέδες με γιαούρτι!

Μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή υψηλής διατροφικής αξίας

Τα ρεβίθια όπως και όλα τα όσπρια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Εκτός του ότι πρόκειται για μια εξαιρετική τροφή χρησιμοποιούνται αρκετά από τους χορτοφάγους ως πηγή ενέργειας. Τα ρεβύθια είναι μια από καλύτερες τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ, ασβέστιο και κάλιο. Έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή ενώ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος. Εκτός όμως από πολύ θρεπτικά, τα ρεβίθια είναι και πολύ οικονομικά. Ένα πακέτο (περίπου 500 γρ) κοστίζει γύρω στο 1 με 2 ευρώ  σύμφωνα με τις προσφορές των σούπερ μάρκετ όπως για παράδειγμα το φυλλάδιο Kρητικός όπου βρίσκουμε ρεβίθια και άλλα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας από Έλληνες παραγωγούς.

 

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά 100 γρ ωμών ρεβιθιών:  

Παρακάτω σας έχουμε μια νόστιμη συνταγή με ρεβίθια για να τα απολάυσετε τώρα το καλοκαίρι ως γεύμα αλλά και ως μεζέ για το ουζάκι σας. Με μισό πακέτο ρεβίθια μπορείτε να κάνετε ρεβιθοκεφτέδες με αυτή την πεντανόστιμη συνταγή! Το άλλο μισό μπορείτε να το κάνετε ρεβύθια φούρνου με φέτα

 

Για 4 μερίδες ρεβιθοκεφτέδες θα χρειαστείτε:

  • 250 γρ. Ρεβίθια
  • 1 κρεμμύδι ξηρό τριμμένο
  • 2 κρεμμύδια χλωρά ψιλοκομμένα
  • 70-80 γρ. Ελαιόλαδο και έξτρα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 χούφτα δυόσμο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Για το ντιπ γιαουρτιού θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. Γιαούρτι
  • Μια χούφτα δυόσμο 
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Αφήστε τα ρεβύθια σας να μουλιάσουν από βραδύς. Το πρωί αφού τα σουρώσετε βάλτε τα στη χύτρα και βράστε τα στη για τουλάχιστον μισή ώρα με 40 λεπτά με λίγο αλάτι. Στη συνέχεια πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ και προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά έτσι ώστε να δημιουργήσετε τη ζύμη σας. Θέλετε η ζύμη σας να είναι αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέστε λιγάκι παραπάνω αλεύρι. Ζυμώστε καλά και πλάστε κεφτεδάκια. Τηγανίστε 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά και ακουμπήστε σε χαρτί ώστε να απορροφηθούν τα περιττά λάδια. Σερβίρετέ τα στους αγαπημένους σας μαζί με ένα ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο.

 

Με την παραπάνω δροσερή συνταγή μπορούμε να εντάξουμε τα ρεβίθια στη διατροφή μας εύκολα και απλά!