Προκλητικός, όπως άλλωστε αναμενόταν, εμφανίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μόλις “πάτησε” το πόδι του στην Αλεξανδρούπολη, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Άγκυρα στην Ελλάδα.

Στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” όπου τον περίμενε ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής, ο κ.Τσαβούσογλου “ανέβασε” μια φωτογραφία από την άφιξη του και προχώρησε στη γνωστή προκλητική του δήλωση περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη. Στην ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, καθώς επίσης και για να πραγματοποιήσει συνομιλίες περί διμερών σχέσεων».

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, νωρίτερα από την αρχική ενημέρωση πως θα προσγειώνονταν στις 11. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ συνοδεύεται τόσο από πάρα πολλούς άνδρες της ασφάλειάς του όσο και από διπλωμάτες και πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, όπου θα συναντηθεί με τους δυο ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης και τα γνωστά στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας που προσπαθούν διαχρονικά να διαδώσουν την τουρκική προπαγάνδα στα μέλη της.

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Θράκη, που χαρακτηρίστηκε «ιδιωτική». Οι προσδοκίες ωστόσο για βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας – Αθήνας παραμένουν χαμηλές.

Τι περιέχει η ατζέντα Τσαβούσογλου για τις συνομιλίες με τον Δένδια

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις συναντήσεις τους με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, καθώς και των 8 «Γκιουλενιστών» που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και μετ’ επιτάσεως ζητεί την έκδοσή τους και το λεγόμενο μειονοτικό. Χαμηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται το Κυπριακό καθώς η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη.

Τα 7 «καυτά» ζητήματα που θα θέσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

  • ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
  • Υφαλοκρηπίδα
  • Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
  • Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
  • Ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη
  • Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο
  • EYROSNEWS