Στην γνωστοποίηση ότι επιχειρηματίες- εργοδότες στην Ξάνθη απαίτησαν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι το δώρο Χριστουγέννων προχώρησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα, έκανε λόγο για παρόμοια περιστατικά τα οποία δεν εντοπίζονται από την ελλιπώς στελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας και βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς μετά την καταγγελία ακολουθεί η απόλυση.

«Δυστυχώς το είδαμε για μια ακόμη χρονιά να συμβαίνει, εργοδότες να ζητούν πίσω το δώρο των Χριστουγέννων από τους εργαζομένους τους» δήλωσε ο κος Μπεμπεκίδης σημειώνοντας ότι και στο Νομό Ξάνθης υπήρξαν τέτοιου είδους φαινόμενα που καταγγέλθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Υπάρχουν καλοί εργοδότες, αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι «χαλάνε» όλη την εικόνα των υπολοίπων δυστυχώς.
Κάθε άλλο παρά έκπληξη νιώθει κάθε φορά που αποκαλύπτονται τέτοιου είδους περιστατικά δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου προσθέτοντας ότι οι όποιοι έλεγχοι γίνονται, γίνονται μετ εμποδίων λόγω μη στελέχωσης των υπηρεσιών. «Όταν ένας υπουργός εργασίας, όπως ο κος Κατρούγκαλος και η κα Ακτσιόγλου στην προηγούμενη κυβέρνηση, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει εργασιακή «ζούγκλα», τότε ο εργοδότης ο οποίος τα ακούει δεν θα επωφεληθεί από όλα τα παραθυράκια που υπάρχουν; Όταν ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας (της κάθε κυβέρνησης, της τωρινής και των προηγούμενων) δεν νομοθετεί για να πατάξει αυτά τα άθλια φαινόμενα;» αναρωτήθηκε ο κος Μπεμπεκίδης.

Όπως ο ίδιος τόνισε λύσεις υπάρχουν. Νόμοι στην Ελλάδα ψηφίζονται, αλλά δεν λειτουργούν με τους κακούς εργοδότες να βρίσκουν παραθυράκια. «Άρα», όπως σημείωσε, « Σε ποιο ΣΕΠΕ να καταγγείλουν το γεγονός, όπως λένε οι αρμόδιοι, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν υπάρχει ΣΕΠΕ. Πού να προλάβουν να τρέξουν οι Επιθεωρητές Εργασίας για να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Από πού θα βγουν να κάνουν έλεγχο; Αν το κάνουν την επόμενη μέρα ο εργαζόμενος θα χάσει τη δουλειά του.»

Μάλιστα αναφέροντας παράδειγμα επιστροφής του δώρου σημείωσε πως υπήρξε ιδιοκτήτης καφετέριας ο οποίος ζήτησε το δώρο των Χριστουγέννων πίσω, συνολικά 100 ευρώ. «Αν το κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, τότε την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους. Αν το καταγγείλει το Εργατικό Κέντρο, πρέπει να γίνει παρέμβαση εισαγγελέας με αστυνομία και να πάει με αυτόφωρη διαδικασία μέσα ο εργοδότης.» εξήγησε για να επισημάνει ότι: « Όλοι οι γύρω από τους Υπουργούς τα γνωρίζουν καλά αυτά τα φαινόμενα γιατί δεν βρίσκουν τις λύσεις για να τα εξαλείψουν; Οι κακοί εργοδότες υπάρχουν, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, και στην πανδημία συνεχίζονται τέτοιους είδους πρακτικές. Εκτός από τα ανέξοδα μπράβο δεν έχουμε δει να κάνουν τίποτα. Είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύσεις και να προστατέψουν τον κόσμο.» Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι θα αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια μην κρύβοντας όπως την απογοήτευσή του: «Φωνή βοώντος σε βάρος των εργαζομένων…»