Δεν ήρθες να ακούσεις τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, μιλούσες μόνο με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και μας αιφνιδίασες

 -Αντίθετοι Δημοσχάκης, Μέτιος, Πέτροβιτς, να εξηγήσει τις απόψεις του στον κόσμο της περιοχής ζήτησε ο Κελέτσης

Ανέβηκαν οι τόνοι στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το πρωί με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές του Έβρου, τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Αυτός που ανέβασε πολύ την ένταση και άσκησε έντονη κριτική στον κ.Μηταράκη, ο οποίος δυστυχώς παρέμεινε στη θέση του και μετά τον ανασχηματισμό πριν από λίγο, ήταν ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Ο νεαρός βουλευτής αφού ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος με την δημιουργία νέας δομής ή την επέκταση του υπάρχοντος ΚΥΤ Φυλακίου, του ζήτησε ξεκάθαρα να πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Του επεσήμανε ότι ακυρώνονται έτσι όλες οι προσπάθειες που έκανε ως τώρα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο, με την πετυχημένη όπως αναγνωρίστηκε και από τους Ευρωπαίους διαχείριση της κρίσης του περασμένου Μαρτίου, με την κατασκευή του νέου φράχτη, την πρόσληψη Συνοριοφυλάκων που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι από τον Έβρο και άλλες ενέργειες. Όπως επίσης ότι Πρωθυπουργός, Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας νέων δομών στον Έβρο, κάτι που η απόφαση αυτή το αναιρεί.

“Τόσους μήνες δεν ενημέρωσες κανέναν μας και μας αιφνιδίασες με την απόφαση παραμονές Πρωτοχρονιάς. Συζητούσες μόνο με τον δήμαρχο Ορεστιάδας που και αυτός δεν ανακοίνωσε το παραμικρό και δεν ήρθες στην περιοχή να συζητήσεις με τα δημοτικά συμβούλια, τους εκπροσώπους άλλων φορέων και να εκθέσεις τις απόψεις σου αλλά κυρίως να ακούσεις αυτούς. Απλά είδαμε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ την απόφαση, για ένα θέμα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν στον Έβρο και την Θράκη νέες δομές. Δεν χρειάζονται έτσι και αλλιώς, αφού η κατάσταση με τα μέτρα που λαμβάνονται, βελτιώνεται συνέχεια. Πάρε πίσω την απόφαση και έλα να μιλήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να βγω και να στηρίξω αυτή την ανεξήγητη απόφαση και είμαι αντίθετος”.

Μάλιστα στην  σύσκεψη πήρε μέρος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, στον οποίο ο κ.,Δερμεντζόπουλος επεσήμανε ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί πρόβλημα στην Κυβέρνηση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι κάθετα αντίθετη με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Του ζήτησε μάλιστα να το μεταφέρει και στον Πρωθυπουργό αυτό.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Τάσος Δημοσχάκης επίσης δήλωσε αντίθετος στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου ή την δημιουργία νέας δομής. “Δεν χρειάζεται και δεν έπρεπε να προχωρήσεις υπουργέ σε αυτή την απόφαση. Δεν συμφωνώ με αυτήν και είναι αντίθετη όλη η τοπική κοινωνία”. Όσον αφορά τον τρίτο βουλευτή Σταύρο Κελέτση, τήρησε μια πιο… ήπια στάση και όταν άκουσε τον κ.Μηταράκη να λέει ότι θα βγει να εξηγήσει δημόσια τους λόγους της απόφασης και τα χαρακτηριστικά της απόφασης, είπε πως θα πρέπει να γίνει πρώτα αυτό, να διαπιστωθεί πως θα δεχθεί η τοπική κοινωνία και οι φορείς τις εξηγήσεις του και ανάλογα να πράξει ο αρμόδιος υπουργός.

Αντίθετος στην επέκταση ή την δημιουργία νέας δομής ήταν και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για καμιά αλλαγή στο θέμα αυτό τόσο στον Έβρο όσο και στην Θράκη, επεσήμανε ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ ούτε του ζητήθηκε η άποψη του από το Νότη Μηταράκη και απλά είδε την απόφαση από τα δημοσιεύματα. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για καμιά μέα δομή στη Θράκη η οποία ισχύεικαι δεσμεύει τους πάντες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που επεσήμανε ότι και εθνικοί λόγοι επιβάλλουν να μην  υπάρξει καμιά μεταβολή στην υπάρχουσα κατάσταση στον Έβρο και ότι η κατάσταση βελτιώνεται με την μείωση των ροών.

Επιμένει ο Μηταράκης

Ο υπουργός Νότης Μηταράκης επέμενε πάντως στην άποψη του και στήριξε την συγκεκριμένη ΕΛΕΕΙΝΗ απόφαση του ίδιου και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης. Τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Δεν πρόκειται για νέα δομή, αλλά επέκταση της υπάρχουσας στο ΚΥΤ Φυλακίου
  • Θα είναι κλειστή δομή όπως και το υπάρχον ΚΥΤ  και όχι ανοιχτή δομή.
  • Δεν θα μένουν πολύ χρόνο εκεί όσοι μπαίνουν (αλλά φυσικά θα είναι σταθερός ο αριθμός τους)
  • Τα σχολεία κιαι οι άλλες εγκαταστάσεις συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση γιατί το ζηγτάει η Ε.Ε (και οι ΜΚΟ κυρίως παρέλειψε να πει)
  • Θα βγει σε τοπικό κανάλι να εξηγήσει σε συνέντευξη τις απόψεις του (στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ)
  • Δεν δεσμεύθηκε να έρθει στην περιοχή για να ακούσεις τις απόψεις των θεσμικών φορέων και του κόσμου
  • Θα μπαίνουν εκεί μόνο όσοι περνούν  τον Έβρο και δεν θα μεταφερθούν από άλλες περιοχές.
  • Δεν απάντησε στην έντονη κριτική πως συζητούσε μόνο εν κρυπτώ με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίθλη Μαυρίδη και δεν ενημέρωσε τόσον καιρό κανέναν από τους βουλευτές.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης που χειρίστηκε μόνος του το θέμα με τον κ.Μηταράκη. Συμμετέχουν οι 4 βουλευτές Έβρου, οι δήμαρχοι του νομού και οι δυο Μητροπολίτες.

Evrosnews.gr