*Τον “ξεσκέπασε” για τα καλά τον Κατάσκοπο-γραμματέα ο “μάγειρας”!  Την Δευτέρα στον Εισαγγελέα Ρόδου! 

Τις Συμβάσεις της Βιέννης και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη επικαλείται ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή για συμμετοχή σε υπόθεση κατασκοπείας. Την ίδια ώρα ωστόσο ο μάγειρας που επίσης συνελήφθηκε, αποκάλυψε ότι ο γραμματέας ήθελε να στρατολογήσει και ναυτικούς υπέρ των Τούρκων.

Ο 35χρονος ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα και το υλικό που βρέθηκαν στον φορητό υπολογιστή του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, βάσει των συγκεκριμένων συμβάσεων, καθώς αποτελούν υλικό άλλης χώρας.

Σύμφωνα, πάντως, με τις ελληνικές Αρχές στον υπολογιστή του πρώην γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνουν την παράξενη έως κατασκοπευτική δράση του. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επίκληση στις συγκεκριμένες συνθήκες ευσταθεί μόνο στην περίπτωση που το υλικό εντοπιστεί σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο, και όχι στο σπίτι υπαλλήλου του όπως συνέβη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ανάλογη επίκληση στις συνθήκες έκανε και του τουρκικό προξενείο αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα έχουν ανασύρει κάποια δεδομένα από τους οκτώ υπολογιστές, έξι usb και τα τέσσερα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου και από τον επίμαχο φορητό υπολογιστή.

Από τις πρώτες αναλύσεις έχουν προκύψει κάποια στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου.

Ο γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου στις έγγραφες εξηγήσεις του πέρα από την επίκληση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι έδινε γενικές πληροφορίες σύμφωνα με τα καθήκοντά του ως υπάλληλος στο προξενείο. «Είμαι υπάλληλος στο Τουρκικό Προξενείο Ρόδου από το 2012. Καμία σχέση δεν έχω με τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Σαν υπάλληλος του Προξενείου ασχολούμαι με διοικητικά και πολιτιστικά θέματα. Έχω παντρευτεί στη Ρόδο και κάνω μια ήρεμη και οικογενειακή ζωή. Δεν ξέρω γιατί με κατηγορεί ο 56χρονος μάγειρας. Τον γνώριζα, είχαμε συναντηθεί κάποιες φορές, αλλά μέχρι εκεί. Εκείνος κάποια στιγμή άρχισε να μου στέλνει κάποιες φωτογραφίες με δικά του σχόλια», αναφέρει ο 35χρονος.

Σημειώνεται ότι μετά την σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αναμένεται να αιτηθούν την άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και οικονομικά «ανταλλάγματα» ανάμεσα στους δύο άνδρες ή τρίτους.

Τι ισχυρίζεται ο μάγειρας: «Ηθελε να στρατολογήσω ναυτικούς»

Από την πλευρά του, ο 56χρονος μάγειρας έχει ήδη ομολογήσει τη δραστηριότητά του και την «συνεργασία» του με τον 35χρονο γραμματέα του προξενείου υποστηρίζοντας ότι δεν το έκανε για χρήματα αλλά για την πατρίδα του την Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, ήρθε σε επαφή με τον 35χρονο τον Αύγουστο του 2020 κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας τελετής. «Συναντηθήκαμε φιλικά και στο λιμάνι της Ρόδου σε κάποια καφενεία. Είχα γνωρίσει και τον πεθερό του. Τον Οκτώβριο άρχισε να κάνει κάποιες στοχευμένες και περίεργες ερωτήσεις για τα ελληνικά πλοία, την φρουρά στο Καστελλόριζο και να του στέλνω φωτογραφίες» φέρεται να κατέθεσε ο 56χρονος μάγειρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής Whatsapp ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές. Tο Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε ο μάγειρας, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος. Ο 35χρονος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μάγειρα, του έστελνε μηνύματα και προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά εκείνος δεν απαντούσε, καθώς επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει και άλλους ναυτικούς ή εργαζόμενους σε άλλα πλοία της γραμμής προκειμένου και εκείνοι να του στέλνουν υλικό από ελληνικούς στόχους και κινήσεις των πλοίων μας.

Οι ελληνικές Αρχές ερευνούν αν ο 35χρονος είχε στήσει δίκτυο στρατολόγησης και σε άλλα ελληνικά νησιά προκειμένου να λαμβάνει αντίστοιχες πληροφορίες και υλικό από στρατόπεδα σε κομβικά σημεία των ελληνικών νησιών. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ευρύτερο, έστω και «ερασιτεχνικό», δίκτυο κατασκοπείας και στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.