Η κυβέρνηση πλέον παραδέχεται ευθέως πως το lockdown δεν θα τελειώσει την 1η Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς το ΕΣΥ, πού ήδη βρίσκεται στο κόκκινο με μόλις 15% των ΜΕΘ διαθέσιμες, αναμένεται να εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα, στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Την εβδομάδα που ξεκινά θα υπάρχει πάντως μία πιο σαφής εικόνα για την επιδημιολογική τάση και άρα θα γίνει ένας σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση μείωσης, θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος από μία εβδομάδα για να ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα. Και πάλι, ακόμη και τα Χριστούγεννα η οικονομική και κοινωνική ζωή προβλέπεται να διέπεται από αρκετούς περιορισμούς, αν και στόχος της Αθήνας όπως και όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ είναι να λειτουργήσει έστω η αγορά τις γιορτές.
Η κυβέρνηση επικαλείται ότι ποτέ δεν μίλησε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά.
Στο τραπέζι πέφτουν ακόμη και σενάρια μίας αυστηρής καραντίνας στα πρότυπα της Γουχάν, για μία με δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται έντονη κριτική για το γεγονός ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι για να προχωρήσει η (επί πληρωμή) επίταξη ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το κατά πόσον άθροιζε ΜΕΘ που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν διέθεταν εξοπλισμό ή προσωπικό, “δείχνει” τη χαλαρότητα των πολιτών όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, ως την αιτία πίσω από τη μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια.

Το γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι δεν υπήρξε η ύφεση που θα ανέμενε κανείς σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown του Μαρτίου. Ως εκ τούτου στο τραπέζι πέφτουν ακόμη και σενάρια μίας αυστηρής καραντίνας στα πρότυπα της Γουχάν, για μία με δύο εβδομάδες. Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος πρότεινε ειδικότερα για επτά με 15 ημέρες να λειτουργεί μόνο ό,τι λειτουργεί και τις Κυριακές- προφανώς με την εξαίρεση της αλυσίδας τροφοδοσίας και των ιατρείων και φαρμακείων.
Από το Μαξίμου πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή ακόμη πιο αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα α λα Κίνα. Αυτό που συζητείται όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση στη Θεσσαλονίκη πέραν των τελευταίων μέτρων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και εφαρμόζονται από την Παρασκευή στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή η συμπρωτεύουσα να επιστρέψει στο επίπεδο του Μαρτίου για συγκεκριμένο -σχετικά σύντομο- χρονικό διάστημα με στόχο να αντέξει το ΕΣΥ, που ιδίως στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει εδώ και ημέρες τα όρια του.