Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύσω.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Βουλευτές, Δήμαρχοι, στελέχη κρατικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας αλλά και πολίτες της Περιφέρειάς μας. Σκοπός της είναι να γνωμοδοτεί πάνω σε σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και είχε δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: α) γνωμοδότηση επί του σχεδίου του Ετησίου Προγράμματος Δράσης της ΠΑΜΘ για το έτος 2021 και β) γνωμοδότηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού της ΠΑΜΘ για το έτος 2021.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, των επίσημων προσκεκλημένων και των εκπροσώπων των οργανώσεων, φορέων και συλλόγων που συγκροτούν την Επιτροπή.

Όλοι χαιρέτισαν θερμά τη συγκρότηση του οργάνου και την έναρξη της ουσιαστικής διαβούλευσης ανάμεσα στους αιρετούς εκπροσώπους και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας από τη μια και τους φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής μας από την άλλη.

Κατόπιν αναλυτικής συζήτησης και τοποθετήσεων όλων των συμμετεχόντων, η Επιτροπή Διαβούλευσης ομόφωνα γνωμοδότησε θετικά επί του σχεδίου του Ετησίου Προγράμματος Δράσης της ΠΑΜΘ για το 2021 και ομόφωνα επίσης γνωμοδότησε υπέρ του προσχεδίου του προϋπολογισμού της ΠΑΜΘ για το έτος 2021.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και φρονώ πως έγιναν ουσιαστικές και χρήσιμες παρεμβάσεις από όσους εκπροσώπους φορέων και πολίτες έλαβαν το λόγο. Εξίσου σημαντική ήταν η παρέμβαση Βουλευτών, Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων της Περιφέρειας, που τίμησαν με την παρουσία τους τη συνεδρίαση.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης θα συνεδριάσει εκ νέου μετά από 3 περίπου μήνες, με την ευχή όλων να επιτρέψουν οι συνθήκες, ώστε η συνεδρίαση να γίνει διά ζώσης και με την παρουσία δημοσιογράφων.

Κλείνοντας, θέλω να απευθύνω θερμές ευχαριστίες προς τους τεχνικούς-υπαλλήλους των τμημάτων πληροφορικής και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, που συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η συνεδρίαση της Επιτροπής, προς τη Γραμματέα της Επιτροπής κα. Μαρία Βόγια για την πολύτιμη συνδρομή της σε όλη την προπαρασκευαστική διαδικασία,  προς τους εισηγητές των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης κα. Παρασκευή Χουρίδου και κ. Τρύφωνα Εξάρχου, προς την Εκτελεστική Γραμματέα της ΠΑΜΘ κα. Ζωή Κοσμίδου για την άριστη διαρκή συνεργασία μας και προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο μου.

 

Κομοτηνή, 5-11-2020

 

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και

 Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Χρήστος Παπαθεοδώρου