Αγάπη για την Ξάνθη μας: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Σε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης (Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Ξάνθηςhttps://www.cityofxanthi.gr/enimerosi/nea/press/22543-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CF%82?fbclid=IwAR1ZYEIm3z8BJI5itDnaoJkz-KA9q0SNNZA9Xty2mMtUl7ak3WLqn_GAEnE) αναγράφεται ότι:

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε απαρτία καθώς οι παρατάξεις αποφάσισαν να απέχουν, εκτός από κάποια μέλη των παρατάξεων «Ξάνθη για όλους» και «Πολίτες για την Ξάνθη» που συμμετείχαν και ψήφισαν λευκό, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λειτουργήσει το όργανο και να εκδώσει απόφαση. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθιστούσαν αδύνατη τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς της Ξάνθης για το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020.
  • Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, μετά από αυτές τις εξελίξεις και τη στάση της αντιπολίτευσης που έβαλε πάνω από το συμφέρον της περιοχής τις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες, οι οποίες θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε καταναλωτές, παραγωγούς και μικροπωλητές της Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης, επικοινώνησε με το Αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να αναζητηθεί λύση.

Με βάση τα ανωτέρω και σε σχέση με τη δια περιφοράς, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, στις 26 Ιουνίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα έναρξης 18:0019:00 ώρα λήξης, με μοναδικό θέμα «Λειτουργία παράλληλης υπαίθριας λαϊκής αγοράς στο Δήμο Ξάνθης σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 66640/26-06-2020 εισήγηση του Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννης Ζερενίδης)» τονίζουμε, ότι το εν λόγω θέμα κατέστη πράγματι επείγον στα πλαίσια εσπευσμένων παρεμβάσεων της Πολιτείας, που ήρθαν ως επιστέγασμα σωρείας ολιγωριών, αστοχιών και κυρίως έλλειψης συζήτησης μεταξύ του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων και των εκπροσώπων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Αγορά (Φρουτεμπόρων Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ξάνθης, Εμπόρων Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ξάνθης, Μικροπωλητών Π.Ε. Ξάνθης και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ξάνθης), όλα αυτά με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που φυσικά είχε δυσμενές αποτέλεσμα τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για όλους τους Δημότες.

Με τη λογική αυτή, τονίσαμε την ανάγκη για ένα τέτοιο ειλικρινή και γόνιμο διάλογο όλων των αρμόδιων φορέων, των Δημοτικών Συμβούλων και των εκπροσώπων των επαγγελματιών, έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για την λειτουργία μιας Λαϊκής Υπαίθριας Αγοράς, η οποία θα σέβεται τους κανόνες της Πολιτείας, θα εναρμονίζεται με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, θα διατηρεί τη ζωντάνια και την αμεσότητα της παραδοσιακής μας Λαϊκής Αγοράς και θα διασφαλίζει το οικονομικό εισόδημα των ανθρώπων εκείνων που μοχθούν, έτσι ώστε να έρθουν φθηνά αλλά και  υψηλής ποιότητας προϊόντα στα σπίτια μας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε τη θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα, όπως αυτή ξεκάθαρα διατυπώθηκε πολύ νωρίς (20 Μαρτίου 2020) και είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της παράταξής μας που κινείται πλησιέστερα από όλες όσες διατυπώθηκαν έως τώρα με την επίσημη γραμμή της Πολιτείας:

 

«ΑΝΑΚOΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ (ΠΑΖΑΡΙ): ΕΠΕΙΓΟΝ! Οι ώρες είναι κρίσιμες. Η ατομική και συλλογική ευθύνη επιβεβλημένη. Σύμφωνα και με το χθεσινό (19/03/20) διάγγελμα του Πρωθυπουργού, είμαστε ενώπιον ακόμη πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με γνώμονα τη συμπεριφορά όλων μας το Σαββατοκύριακο. Ο κορωνοϊός κυκλοφορεί παντού και δεν κάνει διακρίσεις. Κάποιοι από εμάς θα νοσήσουν σοβαρά. Στα πλαίσια αυτά πρέπει εμείς να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η τρέχουσα διευθέτηση και η ευρεία χρήση του Παζαριού διακυβεύουν την τήρηση των ελάχιστων κανόνων ασφάλειας από άποψη υγείας αυτή τη στιγμή. Είναι κρίμα από μία παρόρμηση, μία απερισκεψία και μία κακή οργάνωση να χάσουμε ότι κέρδισε μέχρι τώρα η πόλη μας και να ακυρώσουμε τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι Ιατροί μας, οι Νοσηλευτές μας και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου Ξάνθης, που όλοι θα χρειαστούμε αν αρρωστήσουμε σοβαρά. Προτείνουμε να αναβληθεί η διεξαγωγή του Παζαριού μέχρι να σχεδιαστεί μία νέα λογική λειτουργίας του, που ενδεικτικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αξιοποίηση μεγάλων δρόμων της πόλης μας (Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Δ.Π.Θ. έως και την Ασπίδα, Λ. Στρατού, Γεωργίου Κονδύλη, Πατριάρχου Κυρίλλου κ.λ.π.) ώστε να αναπτυχθούν μεμονωμένα οι παραγωγοί για να αποφευχθεί συνωστισμός, να εξασφαλίσουν οι συμπολίτες μας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους και βέβαια να στηριχθούν οι άνθρωποι που μοχθούν για να έχουμε όλοι το καθημερινό μας φαγητό τη δύσκολη αυτή περίοδο. Περιμένουμε τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τους Παραγωγούς μας να κάνουν μία μικρή υπομονή για να εξασφαλιστεί ότι και το αύριο θα μας βρει όλους μαζί ΕΝΑ.»

 

Δημοτική Παράταξη «ΑΓΑΠΗ για την ΞΑΝΘΗ μας»

Παπαχρόνης Ιωάννης

Παπαδόπουλος Βασίλειος

Γεωργιάδης Δημοσθένης

Σπανίδης Μιχαήλ

Διαφωνίδης Χαράλαμπος

Τσακιρίδης Αφεντούλης

Ξάνθη  30/06/2020