ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΙΟ

 

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Επειδή η νόσος του κορονοϊού έχει λάβει πλέον χαρακτηριστικά πανδημίας, είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων και εις τους Ιερούς Ναούς για τον περιορισμό και  την αντιμετώπισή του.

  • Με αίσθημα ευθύνης καλούμε όσους εμπίπτουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση και όσοι πάσχουν από νοσήματα όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακή νόσο, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, νοσογόνος παχυσαρκία, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία, διάφορες αιμοσφαιρινοπάθειες, ανοσοκαταστολή και καρκίνο) από σήμερα ως τις 29 Μαρτίου να παραμένουν στην οικία τους. Εφ’ όσον το επιθυμούν, η μετάδοση των Αχράντων Μυστηρίων, θα γίνεται στο σπίτι,  καλώντας τον εφημέριο της ενορίας τους, όπως συνηθίζεται από αιώνων σε περίπτωση ασθένειας. 

Με ευθύνη των εφημερίων:

α)  Λαμβάνεται μέριμνα για τον επαρκή εξαερισμό των Ιερών Ναών.

β)Τοποθετούνται στις εισόδους των Ιερών Ναών συσκευές αντισηπτικών υγρών με αλκοόλη τουλάχιστον 70% για την απολύμανση των χειρών των προσερχομένων.

  • γ) Οι Ιεροί Ναοί καθαρίζονται τακτικά, σχολαστικά και με επιμέλεια (με οινόπνευμα η με αντισηπτικά υγρά με τουλάχιστον 70% αλκοόλη), με ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα των χώρων υγιεινής, όπου η μετάδοση μικροβίων είναι πολύ μεγαλύτερη.
  • Από σήμερα έως την 29η Μαρτίου αναστέλλεται η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, των εσπερινών συνάξεων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και αναβάλλονται προγραμματισμένες ενοριακές εκδρομές και εκδηλώσεις.
  • Είναι αυτονόητο ότι όλες οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται κανονικά, με προσέλευση σε αυτές όλων όσων δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η Θεία Λειτουργία τελείται κανονικά, καθώς  δεν υφίσταται κανένα ζήτημα διασποράς του ιού μέσω της Θείας Ευχαριστίας, η οποία είναι «φάρμακον αθανασίας, εις εφόδιον ζωής αιωνίου».