ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

 

Παρασκευή 31-01-2020        Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα

ΩΡΑ: 18:00-20:00                        Ἱερό Ναό Ἁγίου Τρύφωνος Ξάνθης.

 

Σάββατο 01-02-2020               Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        Ἱερό Ναό Ἁγίου Τρύφωνος Ξάνθης.

 

ΩΡΑ: 18:00-20:00                      Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα

                                              Ἱερό Ναό Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου Γενισέας.

 

Κυριακή 02-02-2020           Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                       Ναό Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου Γενισέας

ΤΟ  ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΟ»

Με συγκίνηση πολλή ο δίκαιος Συμεών κρατεί στην αγκαλιά του το θείο βρέφος. Η καρδιά του είναι πλημμυρισμένη από αγαλλίαση. Έχει στραμμένο το βλέμμα προς τον ουρανό και τα χείλη του κινούνται ευλαβικά για να προφέρουν θερμή ευχή, την οποία η μακαρία εκείνη στιγμή έφερε εις το στόμα του «νπυν απολύεις τον δούλον σου δέσποτα…».

Ο τρισευτυχισμένος εκείνος πρεβύτης στρέφεται κατόπιν προς την Παναγία, για  να της απευθύνει βαρυσήμαντους λόγους. Με σοβαρότητα, η οποία χαρακτηρίζει τον προφήτη φωτισμένο από το πνεύμα του Θεού και αποκαλύπτοντας τις βουλές του Υψίστου λέει: «ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και σημείον αντιλεγόμενον». Λόγοι αληθώς προφητικοί, τους οποίους η Παναγία μας ακούει όχι απλώς με συγκίνηση αλλά με δέος. Διότι προφητεύουν γεγονότα θλιβερά και δυσάρεστα εφ  ὅσον μάλιστα συνεχίζονται με τη διαβεβαίωση «και σου δε αυτης την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία», που σημαίνει «και τη δική σου μητρική καρδιά θα τρυπήσει δίστομος μάχαιρα».

Οι τελευταίες λέξεις της προφητείας αυτής αναφέρονται στο πάθοπς του Κυρίου, ενώπιον του οποίου θα εσπαράσσετο η μητρική καρδιά. Τα προηγούμενα όμως προφητικά λόγια «Ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών και εις σημείον αντιλεγόμενον», είχαν και έχουν την πραγματοποίησή τους σε όλες τις εποχές.

Σημείον αντιλεγόμενον. Αφ’ ότου ήλθε εις τον κόσμο ο ενανθρωπήσας Υιός του Θεού, έγινε το σοβαρότερο σημείο της αντιλογίας των ανθρώπων. Η προσωπικότητα και η διδασκαλία του υψώνονται ως στήλη φωτεινή που ελκύει οπωςσδήποτε την προσοχή όλων, αλλά και καλεί όλους να λάβουν θέση απέναντί της.

Αναλόγως δε προς την στάση που παίρνουν απέναντι του Χριστού, χωρίζονται πάντοτε σε δύο παρατάξεις οι άνθρωποι. Και όλη η ιστορία της ανθρωπότητος κινείται περί άξονα τον Χριστό.

Το βαθύτερο νόημα των ιστορικών γεγονότων καθ εποχής δεν είναι όπως θέλησαν αυθαιρέτως να υποστηρίξουν μερικοί, απαύγασμα υλικών (και δη οικονομικών) παραγόντων, αλλά είναι έκφραση και εκδήλωση της στάσης που λαμβάνουν εκάστοτε οι λαοί απέναντι του Χριστού και του νόμου Του. Αυτός είναι το «αντιλεγόμενον σημείον».

Άλλοι τον δέχονται και άλλοι τον αρνούνται. Άλλοι τάσσονται υπό τη σημαία Του, στρατιώτες της βασιλείας του και άλλοι πολεμούν τα ιδανικά που Εκείνος έγραψε με το αίμα της θυσίας του.              ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ