Τα 20 χρόνια λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου των ΑΒΔΗΡΩΝ γιορτάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 20/1/2020.
Κατάμεστη η αίθουσα ανακοινώσεων – εκδηλώσεων. Διπλάσια να ήταν, πάλι δεν θα έφτανε.
Ανάμεσα στους τυχερούς που ήταν παρόντες βρέθηκα στην αγαπημένη μου θέση πίσω τελευταία, για να τους βλέπω όλους και πιο πολύ τις αρχαιολόγους μας, οι οποίες μας έχουν συνηθίσει να είναι ΄΄ Αμαζόνες ΄΄ , μία κατηγορία εκάστη.
Σύντομα γίνονται πέντε.
Δίπλα στις κκ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Κυριακή Χατζηπροκοπίου, Μαρία Χρυσάφη, Δέσποινα Σκουλαρίκη, προστίθεται κάποια κυρία ακόμα με ειδίκευση στην περίοδο των βυζαντινών χρόνων.
Στυλοβάτες του χώρου, έχουν μια ΄΄ κακιά ΄΄ συνήθεια που δύσκολα θα αποβάλουν.
Πολιορκούν σταθερά την Αριστεία, το Άριστα.
Εκτός αυτού μιλάνε ελληνικά.
Ορισμένοι, όπως ο πρώην έφορος Τριαντάφυλλος Διαμαντής, τα αρχαία πολύ καλύτερα από την καθομιλουμένη.
Εγώ δεν το κρύβω, μιλάω κάποια από τις διαλέκτους αυτής της γλώσσας, τα ελληνικαδικίστικα. Έτσι ζητούσα τη συνδρομή άλλοτε της Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη και άλλοτε της Δήμητρας Πυργελή που ήταν κοντά μου.
Είκοσι χρόνια ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ  ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΑΒΔΗΡΩΝ. Είκοσι τονισμένο από όλους όσους παραβρέθηκαν για το σύνολο των ανθρώπων που υπηρετούν το ΜΟΥΣΕΙΟ.
Η Καρυάτιδα που λείπει από την Ακρόπολη των Αθηνών, με τη μορφή της Δέσποινας Σκουλαρίκη ήταν η παρουσιάστρια.
Το ΄΄ Κάλλος ΄΄ για το οποίο υπεραμύνθηκε μόλις 3 ημέρες πρωτύτερα στο Δημαρχείο της ΞΑΝΘΗΣ η Βίκυ Μπαφατάκη ξεκίνησε να παρελαύνει.
Χαιρετισμοί από το Σεβασμιότατο κκ. Παντελεήμονα, το βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, το Δήμαρχο ΑΒΔΗΡΩΝ Γιώργο Τσιτιρίδη, τον πάλαι Κοινοτάρχη Δημήτρη Βουρβουκέλη, άλλους πρώην Πολιτειακούς Παράγοντες σχετιζόμενους με την ίδρυση, την πορεία του Μουσείου.
Ο Σοφολογιότατος Καρά Χαλήλ Μπιλάλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης, εκπρόσωπος του Δ΄ ΣΣ, της Αστυνομικής Δ/νσης ΞΑΝΘΗΣ, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης, πολλοί ακόμα επικεφαλής φορέων παρόντες, -ούσες.
Ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Τριαντάφυλλος Διαμαντής ο πρώτος ομιλητής με θέμα : ΄΄ Ιστορικό της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων ΄΄.
Με επίκληση στις κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, τις Μούσες ξεκίνησε.
Κείμενο διατυπωμένο στην αρχαία ελληνική, διαμορφωμένο από τον ίδιο.
Σαφέστατα οι 9 Μούσες ήταν ανάμεσά μας. Το δίχως άλλο. Μαζί με τον αειθαλή, ακατάβλητο αρχαιολόγο που τις επικαλέστηκε, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, θύμισαν στους παλιούς, έκαναν γνωστό στους νεότερους όλο το φάσμα όσων προηγήθηκαν μέχρι να ληφθεί η απόφαση και να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του Μουσείου. Οι πρώτες μακέτες των αρχιτεκτόνων το ήθελαν κοντά στο λιμάνι. Μετέπειτα, η ανταλλαγή οικοπέδων μεταξύ Εκκλησίας – Κοινότητας προσδιόρισε τη σημερινή του θέση. Πως να μη συγκλονίζεσαι βλέποντας τον Τριαντάφυλλο Διαμαντή να βραβεύεται το 2002 από τη Βασίλισσα του Λουξεμβούργου για το Μουσείο ΑΒΔΗΡΩΝ και πολλά άλλα;
Αμέσως μετά πήρε τη σκυτάλη η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ΞΑΝΘΗΣ Κωνσταντίνα Καλλιντζή με θέμα : ΄΄ Είκοσι χρόνια Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων ΄΄.
Η ψυχή του Μουσείου, η ψυχή των ΑΒΔΗΡΩΝ όπως πανθομολογήθηκε, έκανε διεξοδική αναφορά στο όλο πλέγμα των όσων προέκυψαν από την λειτουργία του Μουσείου με τις παράλληλες δράσεις. Έκμάθηση Ιστορίας, Συνέδρια με κορυφαία αυτό του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2007 και του διεθνούς το 2018 με θέμα : ΄΄ Από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ…στο CERN ΄΄, σωρεία ενημερωτικών δράσεων και πολλά άλλα.
Διδάκτωρ εδώ και κάποιο διάστημα η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων συμπαρέσυρε σε μια διαρκή ανέλιξη και τις άλλες αρχαιολόγους. Όλες με μεταπτυχιακές εργασίες, με μεγάλες διακρίσεις.
Απλότητα και σεμνότητα περισσή, έτρεχαν δεξιά κι αριστερά ανάμεσά μας, να καλύψουν την όποια ανάγκη, όπως και όλο το προσωπικό του Μουσείου. Κάποια στιγμή, η Κωνσταντίνα τους κάλεσε όλους να παραταχθούν δίπλα της. Σείστηκε ο τόπος από το χειροκρότημα. Κάπου εκεί, πρόβαλε με μια τεράστια, αποκαλυπτική τούρτα η Κυριακή Χατζηπροκοπίου, για τα ειωθότα.
Η βραδιά κατέληξε με μουσική εκδήλωση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου ΞΑΝΘΗΣ. Οι κιθάρες είχαν την τιμητική τους.
Ιωάννα Βαΐτση, Ευαγγελία Δρίγκα, Μαρία Ευφραιμίδου, Ολυμπία Ζέρβα, Κωστής Ζιαγκλιαβός, Πολυξένη Κορέτσι, Μαργαρίτα Κουρτέση, Αρντά Ντουρμούς, Ζωή Παπασταθοπούλου, Λυδία Ταμπουρίδου, Βασιλική Τσίμπου μας ταξίδεψαν στη μαγεία της μουσικής.
Αβδηρίτικο κρασί και μικρή δεξίωση στο τέλος.
20 ΤΟΝΙΣΜΕΝΟ!!!
Στέλιος  Αρσενίου