Τα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί αδίκως, σε σημείο που οι άνθρωποι καταλήγουν να πιστεύουν ότι όλα τα λιπαρά είναι βλαβερά με αποτέλεσμα να μάς παχαίνουν, την ώρα που έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που είναι στημένη πάνω στην προώθηση τροοφών με χαμηλά λιπαρά.

Ποια να τρως και ποια να αποφεύγεις;

Είναι αλήθεια πως το λίπος είναι το πρώτο πράγμα που προσπαθούν να «κόψουν» οι άνθρωποι όταν θέλουν να χάσουν βάρος. Όμως δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Ορισμένα λίπη, όπως τα ακόρεστα που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, καλό είναι να αποφεύγονται.

Ωστόσο, κάποια άλλα είναι απαραίτητα για το σώμα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, καθώς βοηθούν στον περιορισμό των φλεγμονών. Αυτά είναι γνωστά ως απαραίτητα λιπαρά οξέα, αφού δεν μπορούν να σχηματιστούν από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή.

Γιατί τα λιπαρά είναι σημαντικά;

Να σημειωθεί πως το λίπος παίζει καθοριστικό ρόλο και στην απορρόφηση των βιταμινών. Οι βιταμίνες A,D,E και Κ είναι λιποδιαλύτες, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας χρειάζται λίπος. Επίσης, οι άνθρωποι συνδέουν συχνά την ενέργεια με τους υδατάνθρακες αλλά στην πραγματικότητα τα λίπη είναι εκείνα που εμφανίζουν την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα.

Τα λίπη καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο σώμα:

  • Παρέχουν ενέργεια.
  • Επιτρέπουν την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών.
  • Προστατεύουν τα όργανα, τα νεύρα και τους ιστούς του σώματος.
  • Βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
  • Κάθε κυτταρική μεμβράνη χρειάζεται λίπος για προστασία το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων.
  • Συμμετέχουν στον σχηματισμό απαραίτητων ορμονών στο σώμα.
  • Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών.

*Από το βιβλίο «Λεπτοί σε 15 Λεπτά» του Joe Wicks

boro.gr