Κουβέντα με τον Λοΐζο Σερραίο υπεύθυνο της Εταιρίας Σερραίος Ευστράτιος και υιοί Ο.Ε.

Μιλά με υπηρηφάνεια και καμάρι για την αυτοδημιούργητη εταιρεία τους που δεν χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα από τις τράπεζες για να στηθεί, να μεγαλώσει και να σταθεί όρθια στην κρίση. Αυτό, όπως λέει ο ίδιος,  γίνεται με πολύ προσωπική δουλειά και άπλωμα «των ποδιών όσο φτάνει το πάπλωμα». Για τους επενδυτές λέει «καλώς να ορίσουν» όμως αν δεν προσεχθούν οι τρείς βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας και δεν μπούνε στο σωστό τους «περιτύλιγμα» για να πουληθούν, δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη Ποιο συγκεκριμένα λέει: «Η Ελλάδα έχει τρία ατού. Την Αγροτική Παραγωγή, τον τουρισμό της και την ναυτιλία. Αυτά τα τρία κεφάλαια είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος. Εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτά τα τρία κεφάλαια, δεν κάνουμε τίποτε. Από εκεί ξεκινάει η πραγματική ανάπτυξη για την Ελλάδα».

Στην συνέχεια ο Σερραίος Λοΐζος μίλησε για την Εταιρεία, που με πολύ δουλειά ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα από τον πατέρα Σερραίο ως λευκοσιδηρουργού. «Η επιχείρηση ιδρύθηκε από τον πατέρα Σερραίο,  τον Στράτο Σερραίο το 1953. Η πρώτη δραστηριότητα ήταν λευκοσιδηρουργεία. Στην πρώτη ανοικοδόμηση της Ξάνθης τις δεκαετίες 70-80 η εταιρεία έκανε εγκαταστάσεις υδραυλικών. Ίσως είχε ένα από τα μεγαλύτερα συνεργεία της εποχής. Η Εταιρεία έβγαλε πολλούς τεχνίτες υδραυλικούς που σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδος. Με την εμπορία των υδραυλικών ασχολήθηκε η εταιρεία για να καλύψει τις δικές της ανάγκες στις δουλειές και τις εγκαταστάσεις που έκανε. Στην ουσία έπαιρνε υλικά από εργοστάσια για να

καλύπτει τις ανάγκες της στην δουλειά και όχι μεταπώληση. «Μετά δειλά άρχισε να μεταπουλά μέχρι και το 1985 που μπήκα και εγώ στο μαγαζί μέχρι και το 1987 που  ανέλαβα την διεύθυνση στην νέα εταιρεία και μαζί με τον αδελφό μου ιδρύσαμε την εταιρεία Σερραίος Ευστράτιος και υιοί ΟΕ.  Από την αρχή στόχος μου ήταν να γίνει μία καθαρά εμπορική εταιρεία. Αυτό υλοποιήθηκε με την είσοδο του αδελφού μου και από το 1987 μέχρι και σήμερα είμαστε μία εταιρεία 95% εμπορική και 5% παροχής υπηρεσιών». Για το πώς κατάφεραν και κρατήθηκαν στην κρίση αναφέρει. «Εμείς είμαστε αυτοδημιούργητοι και κατά βάθος συντηρητικοί. Κάναμε δουλειές μέχρι εκεί που μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν βασιστήκαμε ποτέ σε ξένα χρήματα όπως τραπεζικό δανεισμό, ίσως ακούγεται λίγο περίεργο αλλά ποτέ δεν χρειαστήκαμε ξένα χρήματα για να κάνουμε δουλειές δικές μας. Ίσως και αυτό να ήταν το μυστικό που μας κράτησε μέσα στην κρίση. Ότι κάναμε το κάναμε με δικά μας χρήματα δηλαδή αναχρηματοδοτούσαμε την δουλειά μας. Τα παίρναμε από την δουλειά και τα ρίχναμε στην δουλειά. Το καλό όνομα στην αγορά, το κληρονομήσαμε από τον πατέρα μας και εμείς μείναμε πιστοί στο τρίπτυχο που λέει ποιότητα, προσιτές τιμές και εξυπηρέτηση του πελάτη. Για αυτό ο κόσμος μας αγκάλιασε και μας τιμά μέχρι και σήμερα.  Η επιχείρηση μας είναι μία καλή και υγιείς επιχείρηση. Προλάβαμε και δουλέψαμε μία καλή δεκαετία και καλά,  όταν είχε μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη ο νομός μας».

Μιλώντας για την οικονομική κρίση. ο Λοΐζος Σερραίος αναφέρει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και τα βήματα όλων των επιχειρήσεων πρέπει να είναι  συνετά και σοβαρά επιμένοντας στο τρίπτυχο  ΠΟΙΌΤΗΤΑ, ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ.

«Πιστεύω ότι πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και μάλιστα η ανεργία σε μικρές ηλικίες. Πρέπει να βασιστούμε στα δικά μας ποιοτικά προϊόντα στην γεωργία μας π.χ. κηπευτικά, λάδι, έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά πολύ υψηλού επιπέδου. Η μεταποίηση. Μέχρι τώρα τι κάναμε; Παράγαμε χρυσό, το δίναμε στους άλλους ευρωπαίους αυτοί το βάζουν σε μπουκαλάκια και σελοφάν και μας το πουλάνε πανάκριβα. Μπορούμε και μείς θεωρώ να κάνουμε αυτή την δουλειά. Ούτε οι εξυπνάδα μας λείπει ούτε η τεχνογνωσία. Αν αυτό το χρυσάφι που έχουμε στα χέρια μας, το παρουσιάσουμε όπως πρέπει στις αγορές, θα έχουμε επιτυχία. Από εκεί θα ξεκινήσουμε και μακάρι να έρθουν και οι ξένοι επενδυτές και μακάρι να βγάλαμε πετρέλαια και φυσικό αέριο.

Ήταν μία κουβέντας με τον Σερραίο Λοΐζο. Λιτός, σεμνός και δουλευτάρης. Άνθρωπος της δουλειάς που έχει αρχές στην επιχείρηση του στις επαγγελματικές και προσωπικές του σχέσεις. Καθαρές κουβέντες και καθαρές δουλειές.

Η Εταιρεία εμπορίας υδραυλικών Σερραίος Ευστράτιος και υιοί Ο.Ε. δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλη την Βόρειο Ελλάδα και είναι ένα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του είδους.