ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Πέμπτη 07-11-2019                 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τήν πανηγυρίζουσα

ΩΡΑ: 16:00-18:00                 Ἱερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν,

Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς Ξάνθης.

 

ΩΡΑ: 18:00-20:00                       Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα

Ἱερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν (Καβακίου)

Ξάνθης.

 

Παρασκευή 08-11-2019        Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-11:00                  Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Σταυρουπόλεως.

 

ΩΡΑ: 18:00-20:00                   Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

                                                Ναό Ἁγίου Νεκταρίου εἰς τήν Ἱερά Μονή Ἁγίας

Εἰρήνης.

                                             

Σάββατο 09-11-2019               Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                    Ναό Ἁγίου Νεκταρίου Κρεμαστῆς.

 

Κυριακή 10-11-2019               Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                  Ναό Ἁγίων Πέτρου καί Παύλου Βεροίας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ»

Κύριε «Τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;»

Η απάντηση του Κυρίου στο ερώτημα του νομομαθή Ιουδαίου, «εν τω νόμω τι γέγραπται» δεν ενδιέφερε μόνο εκείνον. Ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους.

Δεν αρκεί βέβαια οποιαδήποτε γνώση του νόμου του Θεού. Πρέπει να είναι σωστή και πλήρης. Το στηρίζει και η δήλωση του Χριστού, ο οποίος «δεν ήλθε να καταργήσει το μωσαϊκό νόμο και όσα προανήγγειλαν οι Προφήτες, άλλα να τα συμπληρώσει».

Ο νόμος του Θεού εκφράζει το θέλημά Του και είναι οδηγός, χρήσιμος και αναγκαίος στον άνθρωπο. Καθορίζει τον τρόπο της επίγειας πορείας και αναστροφής του. Ρυθμίζει τις σχέσεις του με τον Θεό και με τους συνανθρώπους του. Υπαγορεύει το χρέος και τα καθήκοντα του ανθρώπου προς Εκείνον, προς τον εαυτό του και προς τον πλησίον. Βοηθάει να γνωρίσουμε το καλό και το κακό, τι είναι αρετή και τι είναι αμαρτία.

Όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που δεν τους δόθηκε ως γραπτός η δεν τον πληροφορήθηκαν, έχουν «γραμμένο μέσα τους, στις καρδιές τους, το νόμο, τον όποιο μαρτυρεί η συνείδησή τους».

Ο νόμος του Θεού δεν έχει θέση ενός σπουδαίου ενθυμίου η κειμηλίου. Δόθηκε στον άνθρωπο για τη δαιδαλώδη πορεία του στην επίγεια ζωή. Είναι η πυξίδα που οφείλει να συμβουλεύεται πάντοτε, εφόσον θέλει την προστασία, τη βοήθεια και την ευλογία του Θεού. Γι’ αυτό καλείται να ακολουθεί θεληματικά τα μηνύματά του και μάλιστα με ακρίβεια και με συνέπεια.

Όσοι πιστεύουν στο Θεό και θέλουν ουσιαστική σχέση μαζί Του, έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν πάντοτε το νόμο, το θέλημά Του. Για τη σημασία της εφαρμογής αυτή μας διαβεβαιώνει ο λόγος του Κυρίου: «Ος αν ποιήση και διδάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών».

Ο Θεός δεν βραβεύει την ικανοποίηση του εγώ μας, αλλά εμπνέει και ζητεί από όλους ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον πλησίον.

Η εφαρμογή του νόμου του Θεού συνυφαίνεται με την έμπρακτη προσφορά της αγάπης. Το μήνυμα αυτό θέλησε να δώσει ο Κύριος στον προβληματισμένο νομικό με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη.

Ο Κύριος στη διδασκαλία Του αναφέρθηκε στη δεύτερη εντολή του μωσαϊκού νόμου: «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Πλησίον μας είναι ο κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα αν ζει κοντά μας η μακρυά Πρόσφερε όμως αμέσως ο Χριστός το στοιχείο του τελειότερου τύπου της χριστιανικής αγάπης με την προσθήκη: «Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς».

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ