ΟΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ: Τρία θέματα πρόκληση για την νέα δημοτική αρχή

 

Τρία σοβαρά θέματα ανοίγονται κατά την διάρκεια της συζήτησης μας  με την πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαρία Τσιακίρογλου που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αφορούν την νέα δημοτική αρχή, με πρώτο και καλλίτερο το θέμα της Δημοτικής αγοράς ακολουθεί το θέμα του παρκινγκ και φυσικά τον αντικαπνιστικό νόμο όπου υποχρεωτικά, λόγω έλλειψης  της δημοτικής αστυνομίας, τους ελέγχους θα τους κάνει η ΕΛ.ΑΣ.  

 

Εξωραϊσμός και ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς. Το έχουν ζητήσει και από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Να γίνει τροποποίηση του καταστατικού της Δημοτικής αγοράς για να προστεθούν και άλλοι επαγγελματίες μέσα στην δημοτική αγορά με σκοπό να γίνει μία σύγχρονη κλειστή αγορά, αναφέρει η Μ. Τσιακίρογλου. «Βλέπουμε όμορες χώρες σε εμάς που έχουν κάνει στολίδι της κλειστές αγορές τους με αποτέλεσμα αυτές να γίνουν πόλος έλξης τουριστών. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στην πόλη μας. Δεν είναι απλά μία δημοτική αγορά αλλά μπορεί να γίνει ένα εμπορικό κέντρο. Είναι πολύ κοντά στον εμπορικό ιστό, δεν είναι μία μεμονωμένη αγορά, οπότε μπορεί να είναι ένα ακόμη κίνητρο για να την εξωραΐσουν, αναμορφώσουν και να την κάνουν στολίδι. Φυσικά να είναι όλα ομοιόμορφα. Δηλαδή όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στην δημοτική αγορά, να είναι ομοιόμορφα τα καταστήματα τους και να υπάρχει επικαιροποιημένο καταστατικό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι επειδή είναι ένα ιστορικό μνημείο και εμπλέκεται η εφορία αρχαιοτήτων και  το νεοτέρων μνημείων ότι θα υπάρξει γραφειοκρατία, όμως, πιστεύω ότι με πολιτική βούληση, όλα μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί να γίνονται έργα που θα μείνουν στην πόλη και τους Ξανθιώτες και Ξανθιώτισσες».

 

Άλλο ένα σημαντικό θέμα που βάζει η ΟΕΒΕ πάνω στο τραπέζι και ήταν προεκλογική δέσμευση της παρούσας δημοτικής αρχής, είναι το παρκινγκ  με δεδομένο ότι το πρόβλημα στάθμευσης στην αγορά της Ξάνθης είναι τεράστιο. «Πρέπει να δούμε αυτό το θέμα σοβαρά».

Η ΟΕΒΕ θέλει να γνωρίζει τι γίνεται με το θέμα του χώρου στο οικόπεδο της Γκέρυ, κάνοντας παράλληλα την δική της πρόταση, έχοντας σαν δεδομένο ότι δεν μένουν όλοι οι επαγγελματίες στον αστικό ιστό και έρχονται από μακριά, οπότε μερικές φορές, χρειάζεται να έχουν τα οχήματα τους και προτείνεται ο χώρος Γκέρυ να γίνει χώρος στάθμευσης μόνο για τους επαγγελματίες. «Δεν εννοούμε μόνο τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες εστίασης.  Επαγγελματίες είναι και οι γιατροί και οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και γενικά να μπορούν όλοι οι επαγγελματίες να μπαίνουν εκεί μέσα με ένα συμβολικό αντίτιμο τον μήνα ούτως ώστε να αποδεσμευτούν θέσεις στάθμευσης για τους καταναλωτές της πόλης μας. Αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει και είναι λογικό. Εμείς θέλουμε τον καταναλωτή με το αυτοκίνητο του κοντά στην αγορά και μην ξεχνούμε ότι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εκεί στηρίζουν την φιλοσοφία τους. Στον άπλετο χώρο στάθμευσης. Πόσο δύσκολο είναι επιτέλους σε αυτή την πόλη να δημιουργήσουμε χώρους στάθμευσης για τους καταναλωτές»;

Επίσης η πρόεδρος της ΟΕΒΕ λέει και μία αλήθεια στους επαγγελματίες που μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό κ.τ.λ. με τα εμπορικά κέντρα και οικονομικούς κολοσσούς όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύει κάποιος σε κάποιον επαγγελματία να λειτουργεί όλη την ημέρα. «Το Εθνικό ωράριο είναι 9 το πρωί με 9 το βράδυ. Άνοιξε και εσύ το μαγαζί σου όλη την ημέρα, δεν σε εμποδίζει κανείς και ούτε θα σους στείλει την αστυνομία και το υποστηρίζω απόλυτα. Είμαι με το μέρος των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων. Ούτως ή άλλως τους Κολοσσούς δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί κανένας. Είναι άλλο παιγνίδι. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι η νέα αναπτυξιακή κουλτούρα η οποία συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και απαντώντας στον αντίλογο, θα πω ότι ναι, έχει και άλλα πράγματα και η κουλτούρα του Έλληνα μπορεί να μην συμβαδίζει, όμως σιγά σιγά αυτό θα γίνει».

 

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

 

Άλλος ένας πονοκέφαλος για τους επαγγελματίες έτσι όπως αυτό εκφράζεται από την πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαρία Τσιακίρογλου. «Πληροφορηθήκαμε ότι στον Έβρο οι επαγγελματίες των καφέ ζυθεστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων συναντήθηκαν και αποφάσισαν για την καθολική απαγόρευση του τσιγάρου από τα καταστήματα τους και το ίδιο το Σωματείο θα καταγγέλλει τους παραβάτες, αυτό δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι εφικτό. Δηλαδή πώς θα γίνει αυτό; Θα καταγγείλει συνάδελφο; Θα βάλουμε μαύρη κουκούλα και θα καταγγέλλουμε συναδέλφους; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Ακολούθως η πρόεδρος Μαρία Τσιακίρογλου,  έκανε αναφορά για τα υπέρογκα πρόστιμα που αποφασίστηκε να πληρώνουν οι επαγγελματίες οι οποίοι θα «επιτρέπουν» στους καπνιστές να καπνίζουν μέσα στις επιχειρήσεις τους «Μέχρι και λουκέτο όπως στις φορολογικές παραβάσεις λένε και ότι πλέον η αστυνομία θα μπορεί αυτοτελώς να κάνει ελέγχους κατά του καπνίσματος και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί εμείς, πρέπει να γίνουμε οι αστυνόμοι του καπνιστή. Η θέση μας είναι ο παραβάτης καπνιστής να επιφορτισθεί με το μεγάλο πρόστιμο και οι επαγγελματίες με το μικρό. Εγώ δεν μπορώ να αστυνομεύσω τον πελάτη μου».

 

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

 

Το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματοβιοτεχνών πρότεινε στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί κάτω από προϋποθέσεις,  ο χώρος καπνιστών και ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και το ανάλογο κόστος, καθώς επίσης και το δικαίωμα του επαγγελματία να επιλέξει αν θέλει το κατάστημα του να είναι για τους καπνίζοντες ή τους μη καπνίζοντες. «Να μπορεί ο επαγγελματίας να επιλέξει αν θέλει το κατάστημα του να έχει τους καπνίζοντες ή όχι. Τα έχουμε προτείνει όλα αυτά. Υπάρχει ένα στάνταρ με οδηγία από την Ε.Ε. που λέει ότι υπάρχει η δικαιοδοσία των τετραγωνικών μέτρων όπου μπορεί να λειτουργεί καπνιστήριο και αυτό εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Εδώ το καταργήσανε. Όπως επίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη η δημοτική αστυνομία εκτελεί αυτούς τους ελέγχους και όχι η Εθνική Αστυνομία και στο τέλος,  δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να αστυνομεύει τον παραβάτη καπνιστή».