Άγια λέξη, κάτι σαν την Άγια Νύχτα.
Μονολεκτικά αποδίδοντάς την σημαίνει πλησίασμα.
Για εμάς τους Νεοέλληνες της παρακμής και της παραλυσίας είναι κάτι σαν τη φωτοβολίδα που σκάει μες τη νύχτα, το πολύ όμορφο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, όπως το συνέταξε και ερμήνευσε ο Ορφέας Περίδης. Αξίζει να θυμηθούμε τους πρώτους στίχους.
Μια φωτοβολίδα μες στη νύχτα σκάει
κι η καρδιά μου σπάει μες στο φως σε είδα.
Γίναν τα κομμάτια μια καινούργια γη
μες στην αλλαγή βλέπω μ΄ άλλα μάτια…
Πριν απο 2 χρόνια και κάποιες ημέρες στο αμφιθέατρο των νέων εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής ο καθηγητής Θεόδωρος Σαρρής με τους φοιτητές που κατασκεύασαν τον μικροδορυφόρο DUTH SAT 1 μας κάλεσαν να δούμε ζωντανά την προσέγγιση του διαστημόπλοιου που τον μετέφερε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ζήσαμε στιγμές διαστημικές.
Τον τελευταίο καιρό ζούμε επι Γης, στην ΞΑΝΘΗ και την ευρύτερη περιοχή γεγονότα αδιανόητα για πριν απο μερικά χρόνια.
Προσέγγιση ΑΝΑΤΑΣΗΣ.
Μεταφορικά η έννοια αποδίδει το φτερούγισμα.
Προσεγγίζουμε σε πείσμα των καιρών μεγάλες αλήθειες, παρακαταθήκες των προγόνων μας χάρη σε συνανθρώπους μας που αποκαλούμε φύσεις ανήσυχες.
Ενίοτε εκπαιδευτικούς, άλλοτε αρχαιολόγους, ενίοτε μαθητές, άλλοτε αθλητές…ενίοτε…άλλοτε…ενίοτε…άλλοτε…
Σήμερα ζητώντας συγγνώμη απο την ευρύτερη αυτή κοινότητα θα περιοριστούμε σε συγκεκριμένο φάσμα αναζήτησης.
Αυτό που μας συνδέει με την αρχαιότητα.
Πάμε να δούμε τι έγινε, τι γίνεται, τι προγραμματίζεται.
Όσα διαφεύγουν της προσοχής μας, τα συπληρώνετε εσείς.
Μια παρέα είμαστε όλοι.
– Το 4ο ΓΕΛ με την καθοδήγηση της Δρ. Σοφίας Αυγέρη έβαλε μπροστά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Αβδήρων στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
– H ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ στην ποντιακή διάλεκτο αποδώθηκε απο το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης που αποθεώθηκε, το βράδυ της 7ης Απριλίου στο κατάμεστο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Μικρό. Πολύ μικρό. Ανεπαρκέστατο για τέτοιου εύρους παραστάσεις.
– Ο Λάζος Τερζάς που τιμήθηκε πριν απο τέσσερις μήνες στο ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΑΛΙΟΡΗ απο τους συγχωριανούς του ανέβασε πέρυσι στο Ηρώδειο στα ποντιακά τον ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΡΑΝΟ, κατά καιρούς πλείστα άλλα θεατρικά.
– ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ τιτλοφορούνταν η εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της 8ης Απριλίου απο την Ε.Α.Α.Σ. Παράρτημα Ξάνθης και Συλλόγους που στηρίζουν Ιστορία, Ήθη, Έθιμα, Παραδόσεις με τον Ιστορικό Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
-Εποχή Σιδήρου – Αρχαϊκή Περίοδος – Κλασσική Περίοδος τιτλοφορήθηκε εκδήλωση με συντονίστρια την Κυριακή Χατζηπροκοπίου και ομιλητές τους Διαμαντή Τριαντάφυλλο, Χάϊδω Κουκούλη, Κωνσταντίνα Καλλιντζή το βράδυ της 3ης Απριλίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
– ΄΄ Ψάχνοντας για το παρελθόν στο Δήμο της Τοπείρου ΄΄ ονομάζεται η διάλεξη της Δρ. Κωνσταντίνας Καλλιντζή, Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης το βράδυ της 17ης Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Τοξοτών με διοργανωτή το Δήμο της Τοπείρου.
– Συνυπολογίζοντας τα ΑΝΑΚΡΕΟΝΤΕΙΑ, ποιητική βραδυά στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων με διοργανωτή το Θανάση Μουσόπουλο, τη δουλειά και το έργο του θεατρικού εργαστηρίου ΄΄ Ανατολικά του Νέστου ΄΄ κατά καιρούς Λυκείων – Γυμνασίων, συνάγω πως ήγγικεν η ώρα.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ.
Με θεατρική απόδοση όλων των φιλόσοφων που γέννησε η Ιερή Γη.
Με τη συμμετοχή της Κοσμητείας της Νομικής, Φιλοσοφικής, Πολυτεχνικής.
Με καλλιτεχνικό διευθυντή, ίσως.
Σε κάθε περίπτωση κάτι πολύ μεγάλο κυοφορείται απο τους άμεσα – έμμεσα εμπλεκόμενους.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΜΕ.

Στέλιος  Αρσενίου