Προκλητικές ενέργειες

Κατεχόμενα : Καθησυχάζουν για τον «Αττίλα», παραμένει η ανησυχία στα Στροβίλια

«Η κατάσταση στα Στροβίλια παραμένει ήρεμη και σταθερή. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να εμπλέκεται και να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Στροβίλια» είπε ο κ. Σιντίκ, κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στο twitter

Εξακολουθεί να είναι ανησυχητική η κατάσταση στα Στροβίλια, στα Κατεχόμενα της Κύπρου μετά την απόφαση του «Αττίλα» να… κλέψει μέτρα από το κυπριακό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές αρχές τοποθέτησαν βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες στην περιοχή στα Στροβίλια, στην οποία μάλιστα διαμένουν τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων οι οποίες εγκλωβίστηκαν.

Ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ δήλωσε ότι επικρατεί ηρεμία και η κατάσταση είναι σταθερή στην περιοχή των Στροβιλιών, σημειώνοντας επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά το θέμα.

«Η κατάσταση στα Στροβίλια παραμένει ήρεμη και σταθερή. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να εμπλέκεται και να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Στροβίλια» είπε ο κ. Σιντίκ, κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στο twitter, για το ίδιο θέμα.

Η ειρηνευτική δύναμη υπενθυμίζει, ανέφερε, ότι «στρατιωτικές θέσεις που έχουν εγκαταστήσει οι αντίπαλες δυνάμεις κατά παράβαση του στάτους κβο στα Στροβίλια χαρακτηρίζονται από τα ΗΕ ως μόνιμες παραβιάσεις».

Οπως αναφέρεται σε δήλωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας που αναρτήθηκε το απόγευμα στο twitter,«τις τελευταίες ημέρες γίνονται εικασίες από πλευράς των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στα Στροβίλια, στα όρια με την Ανατολική Περιοχή των Κυρίαρχων Βάσεων. Έχει τοποθετηθεί ένα εμπόδιο ως προσωρινό μέτρο από την πλευρά των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο και την αποφυγή τελωνειακών ελέγχων, σύμφωνα με τα καθήκοντά μας που απορρέουν από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής».

Καταλήγοντας, εκφράζεται ικανοποίηση, καθώς, όπως αναφέρεται, «οι Κύπριοι στην περιοχή των Στροβιλιών μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους ανεμπόδιστα, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του να ταξιδεύουν μέσω των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων».

H ιστορία

Εντονο είναι το παρασκήνιο σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με το sigmalive που μίλησε με τον Συνταγματάρχη ε.α Άντη Λοΐζου, από το 2000 ο «Αττίλας» επεκτείνει την κατοχή, προσαρτώντας εδάφη εντός της Νεκρής Ζώνης.

«Το 2000, επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και Υπουργού Άμυνας Σωκράτη Χάσικου οι Τούρκοι έκαναν τις πρώτες τους κινήσεις στα Στροβίλια και προσάρτησαν ένα μικρό μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νεκρή ζώνη. Έτσι, τροποποίησαν υπέρ τους τα όρια της νεκρής ζώνης», ανέφερε ο κ. Λοΐζου.

«Η Τουρκία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προχωρήσει στις παράνομες αυτές ενέργειες λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων και με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Λοΐζου.

Τι είναι Στροβίλια
Τα Στροβίλια είναι χωριό το οποίο βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων και εκτείνεται εντός της νεκρής ζώνης, δηλαδή σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι οικισμός της Δερύνειας στην επαρχία Αμμοχώστου. Μέρος του οικισμού βρίσκεται εντός της Βρετανική Βάσης Δεκέλειας ενώ, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το υπόλοιπο μέρος του οικισμού βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης.

Λόγω της κατοχής μεγάλου μέρους της Δερύνειας από τον τουρκικό στρατό, τα Στροβίλια είναι αποκομμένα από το μέρος της Δερύνειας που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το 2000 ο τουρκικός στρατός προέλασε καταλαμβάνοντας μέρος των Στροβιλιών που βρισκόταν εντός της νεκρής ζώνης. Το ίδιο έγινε και το 2003.

Την ίδια χρονιά ο τουρκικός στρατός επέτρεψε το άνοιγμα μερικών οδοφραγμάτων και τη διέλευση Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, καθώς και Τουρκοκυπρίων στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου.

Τα Στροβίλια έγιναν γνωστά λόγω του οδοφράγματος τους, μέσω του οποίου πολλοί Ελληνοκύπριοι μπορούν να κατευθυνθούν πολύ σύντομα στην πόλη της Αμμοχώστου και γενικά στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου

«Η πρώτη κατάληψη εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή έγινε το 2000. Από το 2000 τα Ηνωμένα Έθνη σε όλες τις εκθέσεις τους, καλούν την Τουρκία να αποκαταστήσει το έδαφος στα Στροβίλια», τόνισε ο κ. Λοίζου.

«Μετά το 2000 υπήρχαν κι άλλες πανομοιότυπες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στη Ζώδια και στον Πύργο όπως και σε άλλα σημεία εντός της Νεκρής Ζώνης, όπου οι Τούρκοι προχωρούσαν και καταλάμβαναν έδαφος με την μέθοδο της σαλαμοποίησης (κομματάκι – κομματάκι)», υπογράμμισε.

Η Νεκρή Ζώνη αποτελεί ξεκάθαρα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για να φέρουν εις πέρας την αποστολής τους και την αποκλειστική ευθύνη στην περιοχή φέρει η Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σημείωσε.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ευθύνη και γι’ αυτό που συνέβη το 2000 και γι’  αυτό που συμβαίνει τώρα, τόνισε ο κ. Λοΐζου.

Ο κ. Λοΐζου καταλόγισε επίσης αδράνεια και στην κυβέρνηση για τις μέχρι στιγμής ενέργειες της.