Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της φιέστας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  με ομιλητή τον υφυπουργό οικονομίας και ανάπτυξης Στ. Γιαννακίδη πραγματοποίησε η επιτροπή αγώνα αυτοαπασχολούμενων Ξάνθης διαμαρτυρόμενη για την αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων που οδηγεί σε χρέη και κατασχέσεις εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους στην Ξάνθη. Στην κινητοποίηση διακινήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Αφού εξοντώσανε στην Ξάνθη εκατοντάδες από μας τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους με την φορολεηλασία και την αντιλαϊκή πολιτική τους, έρχονται να μας πουλήσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».  Και μόνο ο τίτλος «εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» σε κάνει να γελάς. Γιατί εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι γνωρίζουμε καλά πως απέναντι στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις που κάθε λίγο και λιγάκι τις μπουκώνουν με διαφόρων ειδών επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, τα ελάχιστα χιλιάρικα επιδότηση, αν κι εφόσον κατορθώσει να τα πάρει ένας αυτοαπασχολούμενος, δεν φτάνουν για να γίνουμε «ανταγωνιστικοί», για να επιβιώσουμε με απλά λόγια δίπλα στα μεγαθήρια.

Τα «αναπτυξιακά» μέτρα και τα προνόμια που εξαγγέλλονται με τυμπανοκρουσίες από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ, για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν αλλάζουν την καθημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Η αλήθεια είναι ότι στους μεγαλοεπιχειρηματίες μοιράζουν απλόχερα δισ.!

“Μειώσανε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στα κέρδη από 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας (το 2019 στο 28% από 29%).

“Μειώσανε την φορολογία επί των διανεμομένων κερδών, στο 10% από 15%.

Η αναπτυξιακή πολιτική, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η κάθε είδους χρηματοδότηση στοχεύει στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων σε ορισμένους κερδοφόρους και μια χούφτα μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τους μεγάλους ομίλους.

Αυτούς εννοούν, όταν μιλάνε για τις βιώσιμες επιχειρήσεις που μπορούν να παράγουν και να εξάγουν καινοτόμα προϊόντα, να έχουν σύγχρονα μηχανήματα, πολύ προσωπικό, τεχνικό εξοπλισμό και τεχνολογική γνώση.

Οι προστάτες της επιχειρηματικότητας προσπαθούν να μας ξεγελάσουν με καθρεφτάκια όπως τους ιθαγενείς. Όση φασαρία και να κάνουν, οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων είναι εδώ, οι νόμοι που μας εξοντώνουν, που ψαλιδίζουν το εισόδημά μας παραμένουν ατόφιοι. Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται εξακολουθεί να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, για την πλειοψηφία των συναδέλφων.

Ήδη τα δημοσιεύματα μιλάνε για γενίκευση των κατασχέσεων. Στις 50.000 για πρώτες κατοικίες… Από το 2015 μέχρι τώρα 5.000.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έκανε η κυβέρνηση. Αν αυτό δεν είναι αντιλαϊκό ρεκόρ, τότε ποιο είναι; Χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν, πέφτουν σε αργό θάνατο γιατί οι λογαριασμοί τους μπλοκάρονται καθημερινά και ανέρχονται σε χιλιάδες. Προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες, αλλά και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστάνε και τα χρέη τους θεωρούνται ανεξόφλητα, ετοιμάζονται να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφους αφού πρώτα τους αρμέξουν οικονομικά.

Τα στοιχεία λένε ότι 68% των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, που οι οφειλές τους έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, δείχνουν ότι είμαστε προ των πυλών ενός πολέμου που τα θύματα για ακόμα μια φορά θα είναι οι μικροί. Φορτώνουν τα σπασμένα της κρίσης, αλλά και της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών στις πλάτες μας. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει για το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι έχουν “οφειλές” πάνω από 500 ευρώ να κινδυνεύουν από κατασχέσεις.

 

Αγωνιζόμαστε για τα στοιχειώδη, ώστε να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας με αξιοπρέπεια, για ορισμό αφορολογήτου ορίου στα 12.000 και κατάργηση όλων των μνημονιακών φόρων. Το μόνο μέτρο που μπορεί επί της ουσίας να ανακουφίσει τους μικρούς, που μπορεί να βάλει σε κίνηση τη μικροεπιχείρηση, για να ζήσει με αξιοπρέπεια ο ίδιος και η οικογένειά του. Είμαστε το μόνο κομμάτι του εργαζόμενου λαού που φορολογείται από το πρώτο ευρώ.

 

 

Αγωνιζόμαστε για να καταργηθούν τα απαράδεκτα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου και ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις. Το να μην πληρώνουμε εισφορά Υγείας, να απαιτούμε σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, συντάξεις κανονικές και όχι πτωχοκομείου είναι δικαίωμά μας. Μόνο από τα έσοδα των έμμεσων φόρων που πληρώνουμε εμείς και οι άλλοι εργαζόμενοι προβλέπονται έσοδα 28 δισ. Εδώ και τώρα ζητάμε να αυξηθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού για Υγεία – Πρόνοια, συντάξεις. Πολλοί από εμάς, χιλιάδες συνταξιούχοι συνάδελφοι έχουν πληρώσει με το αίμα τους τα Ταμεία των οποίων τα αποθεματικά εξαφανίστηκαν και τσεπώθηκαν από μια χούφτα παράσιτα, για να πάρουν σήμερα μια σύνταξη φτωχοκομείου ή οι χρεωμένοι ένα επίδομα 360 ευρώ και αυτό υπό προϋποθέσεις.

 

Αγωνιζόμαστε για ρύθμιση και διαγραφή των χρεών των μικρών για να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων. Το να διαγραφεί τμήμα από τα χρέη, που τόσο άδικα μας φόρτωσαν αυτά τα χρόνια με τη φοροληστεία, αποτελεί προϋπόθεση για καλύτερες συνθήκες ζωής. Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους και προειδοποιούμε τους κρατικούς φορείς:. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα συνάδελφο αυτοαπασχολούμενο να του καταστρέψετε τη ζωή. Να του πάρετε το σπίτι, το μαγαζί, τα εργαλεία του.

 

 

Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των λίγων!

Κάτω οι φόροι!

Κάτω οι κατασχέσεις!

 

 

επιτροπή αγώνα αυτοαπασχολούμενων Ξάνθης