Δυστυχώς για την Ακριτική Θράκη, η Αθήνα, με τις πολιτικές και οικονομικές της αποφάσεις, οδηγεί σε μαρασμό την Εθνικά εύθραυστη Θράκη, δίνοντας την βορά σε τοκογλύφους και στέλνοντας την στην αγκαλιά εχθρικών τραπεζικών συστημάτων της «γείτονος».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη το πληρωμένο  από τις πλάτες του Ελληνικού Λαού τραπεζικό σύστημα – αναδιάρθρωση- πρέπει να δείξει την ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους πολίτες – φορολογουμένους που «πλήρωσαν» το μάρμαρο.

Στην τελικά το κράτος, που μόνο ξέρει να απομυζεί τους πολίτες, ας συνδράμει.

Α.Π.

Ακολουθεί η επιστολή του Επιμελητηρίου προς το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ, 06/02/2019

Aρ. Πρωτ.008

Προς:  Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΤΕ

κ. Μιχαηλίδη Κ.

Διευθύνων Σύμβουλο ΕΤΕ

κ. Μυλωνάς Π.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Π.Τ. Θράκης σεβόμενο την επιχειρηματική απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει σε εξορθολογισμό και μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω της διακοπής λειτουργίας υποκαταστημάτων στη ευρύτερη περιοχή της Θράκης και δη στη Σαμοθράκη, τον Ίασμο και της Σάπες επισημαίνει τις προεκτάσεις της παρούσας απόφασης για την περιοχή, προτείνοντας στα πλαίσια του συμβουλευτικού του ρόλου τρόπους επίλυσης.

Καταρχήν θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή ότι τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα εξυπηρετούν έναν εύλογο πληθυσμιακό όγκο, 13.810 κάτοικοι στο Δήμο Ιάσμου, 14.733 κάτοικοι στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και 2.859 μόνιμοι κάτοικοι στη Σαμοθράκη οι οποίοι πολλαπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες. Ταυτόχρονα, αποτελούν ευαίσθητες ακριτικές περιοχές οι οποίες μειονεκτούν εκ φύσεως της γεωγραφικής τους θέσης, σε σχέση με άλλες περιοχές εγγύτερες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η λειτουργία των υποκαταστημάτων εκτός από το αναμφισβήτητα θετικό ισοζύγιο που έχουν στην οικονομική ζωή, τόσο για του κατοίκους αλλά όσο και για την Τράπεζα, όντας ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής,συμβολίζουν για τους κατοίκους και τη καθημερινή διαβίωση τους την εμπιστοσύνη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι παρούσες περιοχές παραμένουν ενεργές στον οικονομικό βίο της χώρας. Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων είναι ευκόλως εννοούμενο ότι θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό και στη πλήρη εγκατάλειψη των περιοχών που τόσο κρίσιμες κρίνονται ακόμα και για λόγους εθνικής σημασίας.

Για τους παραπάνω λόγους καταθέτουμε πρόταση προς τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να εντάξει το κόστος λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στον τομέα για την κοινωνία. Ο Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας της Τράπεζας και του Ομίλου κάνει ρητή αναφορά στο ότι «Η Τράπεζα και ο Όμιλος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συνδράμει στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων». Στα πλαίσια αυτά, εντάσσοντας το λειτουργικό κόστος των εν λόγω καταστημάτων στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης η ΕΤΕ συνδράμει στο έπακρο στην ευθύνη που της αναλογεί για την προστασία των συγκεκριμένων ευπαθών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα είναι ακόλουθη των αρχών που πρεσβεύει.

Γίνεται κατανοητή η προσπάθεια της ΕΤΕ να εξορθολογήσει τα λειτουργικά της κόστη ακολουθώντας τις σχετικές προτάσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές από τη Διοίκηση της ΕΤΕ οι ιδιαίτερες συνθήκες των συγκεκριμένων μειονεκτούντων περιοχών.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Π.Τ. Θράκης μέσω του Δ.Σ προτίθεται να αποτελέσει αρωγός σε οποιαδήποτε βοήθεια ή αντιπρόταση της Διοίκησης της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος για την επίλυση του παρόντος προβλήματος που τόσο κρίσιμο κρίνεται για την περιοχή.

Ζητούμε, συναισθανόμενοι απόλυτα το έργο που επιτελεί η Εθνική Τράπεζα στην οικονομική ζωή της περιοχής και της χώρας να αναθεωρήσει τις σκέψεις για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των υποκαταστημάτων στον Ίασμο, στις Σάπες και τη Σαμοθράκη.

Ο  Πρόεδρος

του Ο.Ε.Ε.  Π.Τ. Θράκης

Ιωάννης Μήτσικας