ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΣΜΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ

Οι εκδηλώσεις του δήμου συγκεντρώνουν περισσότερους Ξανθιώτες από άλλες χρονιές

 

Ανεξάρτητα απ’ ότι πίστευε κανείς, οι γιορτές παλιάς πόλης, ήταν ένα στοίχημα του Πασχάλη Λύρατζη και των συνεργατών του που πετυχαίνει. Τρίτη μέρα και οι δρόμοι της παλιάς Ξάνθης είναι γεμάτοι, οι επισκέπτες σε συνεχή ροή κυκλοφορούν στους δρόμους, οι σύλλογοι κάνουν την δουλειά τους άψογα και φυσικά η κορωνίδα των εκδηλώσεων, η  πλατεία Μητροπόλεως κρατά τον κόσμο που παρακολουθεί τους καλλιτέχνες.

Χρησιμοποιήσαμε την φράση ότι ο κόσμος κινείτε στους δρόμους της παλιάς πόλης σε συνεχόμενη ροή σε αντίθεση με άλλα χρόνια που συνωστίζονταν σε κάποια σημεία και μετά κάθονταν στους χώρους επιλογής τους. Ύστερα από αυτό το ομαδικό αντάμωμα, «τσαλαπάτημα» υπήρχε η ηρεμία στα σοκάκια της πόλης με τα χίλια χρώματα.

Αυτό που παρακολουθούμε τις ημέρες – και τις νύχτες – των γιορτών παλιάς πόλης είναι ότι ο κόσμος που ανεβαίνει στους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης είναι συνεχόμενος και χωρίς κενά όλο το τρίωρο τετράωρο που διαρκεί η παρακολούθηση των εκδηλώσεων.

Αυτό είναι δείγμα ότι ναι μεν η οικονομική κρίση επηρεάζει τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες, όμως δεν τους αποτρέπει από το να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του δήμου που είναι δωρεάν και εκεί είναι το «κουμπί» της όλης ιστορίας.

Τα χρήματα του Κέντρου πολιτισμού πιάνουν τόπο γιατί βγάζουν τους Ξανθιώτες στους δρόμους παρακολουθώντας τα δρώμενα τα οποία σχεδίασε και υλοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού.

Το Κέντρο Πολιτισμού της Ξάνθης γνωρίζοντας ότι οι οικονομικές δυνατότητες διασκέδασης του μέσου Ξανθιώτη λόγω της οικονομικής κρίσης είναι περιορισμένη, με γνώμονα αυτό σχεδίασε τις εκδηλώσεις. Άλλωστε αυτή είναι η αποστολή του. Να σχεδιάζει δράσεις που να μπορεούν να τις παρακολουθήσουν οι «έχοντες» και οι «μη έχοντες».

Ο Πασχάλης Λύρατζης γνωρίζοντας όλα αυτά σχεδίασε δράσεις που να μην απαιτούνται χρήματα, από τους Ξανθιώτες, αξιοποιώντας τα χρήματα των Ξανθιωτών  για τους Ξανθιώτες.

Βεβαίως ακούγονται και αντίθετες απόψεις.

Εμείς απλά καταγράφουμε το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού συγκεντρώνουν περισσότερους Ξανθιώτες από άλλες χρονιές.